Digitálne zvečnili Sixtínsku kaplnku

Keď bola Sixtínska kaplnka naposledy fotografovaná pre budúce generácie, bola digitálna fotografia ešte v plienkach a slová ako pixel boli známe len hŕstke počítačových nadšencov a vedcov z NASA.

08.03.2017 15:00
sixtínska kaplnka Foto:
Na strope Sixtínskej kaplnky je zachytené Stvorenie sveta a Prvotný hriech. Okolo sú výjavy zo Starého a Nového zákona. Kaplnku, kde kardináli tradične volia nového pápeža, ročne navštívi okolo šesť miliónov ľudí.
debata

Po niekoľkých desaťročiach umožnil technologický pokrok obstaranie 270 000 digitálnych snímok, ktoré ukazujú fresky Michelangela a ďalších majstrov v neuveriteľných detailoch. Projekt, ktorý trval päť rokov, pomôže budúcim generáciám pri reštauračných prácach, napísala agentúra Reuters.

„V budúcnosti tak budeme poznať každý centimeter kaplnky v dnešnom stave, v roku 2017,“ povedal Antonio Paolucci, bývalý šéf Vatikánskych múzeí a svetovo uznávaný odborník na Sixtínsku kaplnku. Naposledy boli všetky fresky fotografované medzi rokmi 1980 až 1994, keď reštaurátori nástenné maľby tiež prvýkrát po stáročiach vyčistili. Nové zábery vznikali 65 nocí. Fotografi použili desať metrov vysoké lešenia a špeciálne teleskopické objektívy. Výsledok ich práce je uložený na vatikánskych serveroch, má veľkosť 30 terabytov digitálnych dát.

Fotografie sú súčasťou luxusnej trojzväzkovej kolekcie kníh s celkovým počtom 870 strán, ktorá bola vytlačená v limitovanom počte 1 999 kópií. Kolekcia stojí 12 000 eur a je spoločným projektom Vatikánskych múzeí a talianskeho umeleckého nakladateľstvo Scripta Maneant. Obsahuje snímky celej kaplnky, vrátane mozaikovej podlahy. Viac ako 220 fotografií je vytlačených v pomere jedna ku jednej, napríklad výjavy zo slávneho Michelangelovho Posledného súdu. Kolekcia je určená zberateľom. Predávať sa bude v renomovaných kníhkupectvách, presný dátum začatia predaja však ešte nie je známy.

Každý zväzok váži približne deväť kíl, meria 43 krát 61 centimetrov a niektoré stránky je možné rozložiť až na 1,2 metra. „Použili sme špeciálny postprodukčný softvér, aby sme získali hĺbku, intenzitu, teplotu a variácie farieb umožňujúce 99,9 % presnosť,“ povedal Giorgio Armaroli, šéf nakladateľstva Scripta Maneant. Budúci reštaurátori sa podľa neho budú môcť spoľahnúť na to, že fotografie zobrazujú úplne verne.

Kaplnka sa začala stavať v roku 1477 na príkaz pápeža Sixta IV. Roku 1506 vyzval pápež Július II. Michelangela Buonarrotiho, aby klenbu stropu stavby vyzdobil. Tento renesančný umelec tam potom strávil prácou obdobie medzi rokmi 1508 až 1512. Na strope je zachytené Stvorenie sveta a Prvotný hriech. Okolo sú výjavy zo Starého a Nového zákona. Fresky majú nevyčísliteľnú hodnotu. Kaplnku, kde kardináli tradične volia nového pápeža, ročne navštívi okolo šesť miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #Sixtínska kaplnka #Michelangelo