Brexit vyháňa Európanov z Británie, ľudia bojujú s byrokraciou

Sama Schwarzkopfa, nemeckého neurológa pôsobiaceho na University College London, nepríjemne vyľakal list od britskej vlády. Dočítal sa v ňom, že jeho žiadosť o trvalý pobyt zamietli a mal by sa pripraviť na odchod z krajiny.

23.03.2017 07:00
debata (10)

Ako občan Európskej únie má zo zákona právo v Británii žiť a minuloročné rozhodnutie britských voličov opustiť blok 28 krajín na veci nič nemení. Schwarzkopf je však jedným z tisícov Európanov, ktorí s britskou byrokraciou bojujú o potvrdenie svojho právneho postavenia a niekedy prichádza k zisteniu, že tento proces jeho neistotu len umocňuje.

Hanebný krok

Nemecký vedec žije za kanálom La Manche od roku 1999, oženil sa s Britkou a myslel si, že žiadosť o povolenie na trvalý pobyt bude formalita. Keď mu prišiel list so zamietnutím a konštatovaním, že má krajinu výhľadovo opustiť, počiatočné prekvapenie vystriedal hnev.

„Fakt, že prikročili k takejto formulácii a práve v tomto období, je hanebný,“ povedal Schwarzkopf.

Sam sa snažil získať modrú kartičku s logom britského ministerstva vnútra pod názvom „Dokument o trvalom pobyte“, ktorá sa udeľuje pre občanov Európskej únie. Pred minuloročným referendom o členstve v Európskej únii väčšina ľudí ani nevedela, že táto kartička existuje.

Doteraz bez formalít

Občania EÚ môžu žiť a pracovať v rámci celej únii a na pobyt v Británii nie je potrebné mať žiadne špeciálne víza alebo prejsť administratívnym procesom. To sa však zmení hneď ako Británia po dvojročnom rozvode, ktorý sa má začať 29. marca, z EÚ odíde. Nikto ale nevie, aké zmeny nastanú.

Počet pobytových kariet vydaných medzi posledným štvrťrokom roka 2015 a rovnakým obdobím roka 2016 sa zvýšil sedemnásobne. Za celý rok 2016 úrady zaevidovali 240-tisíc žiadostí – toto číslo zdôrazňuje štátna správa, ktorá sa na konci roka 2016 predierala 90-tisícami nespracovaných žiadostí.

Kilogram dokumentov

Žiadatelia musia vyplniť 85-stranový formulár a odovzdať stohy dokumentov od výplatných pások cez bankové výpisy až po doloženie adresy. Chris Jordan z Brightonu odvážil dokumenty, ktoré odovzdala jeho nemecká manželka: mali jeden kilogram.

Viac ako štvrtina žiadostí je zamietnutá, niekedy len kvôli nepodstatným chybám vo vyplnenom formulári. Žiadosť Sama Schwarzkopfa zamietli, pretože poslal iba kópiu svojho nemeckého pasu, a nie pas samotný.

Kritici vládu obviňujú, že voči ľuďom dlhodobo zdržiavajúcim sa v Británii postupuje necitlivo, ak nie priamo nepriateľsky. „Vláda podmienky so spätnou platnosťou zmenila,“ vyhlásila tento mesiac v Hornej snemovni britského parlamentu liberálnodemo­kratická politička Sarah Ludfordová.

„Zrazu sa od ľudí chce, aby podložili akúkoľvek životnú zmenu oficiálnym dokumentom,“ doplnila Ludfordová.

Povinné poistenie

Niektorí žiadatelia, napríklad nezamestnaní alebo prácu hľadajúci si študenti prípadne rodičia venujúci sa výhradne deťom, upadli do nemilosti úradov pre to, že po dobu pobytu v Británii majú „komplexné zdravotné poistenie“. Táto podmienka mnohých šokovala, pretože britská Národná zdravotná služba (NHS) všetkým rezidentom poskytuje zdarma zdravotnú starostlivosť, ktorá sa uhrádza z daní.

Štáty EÚ tiež medzi sebou majú zmluvy, ktoré občanom zaručujú poskytnutie lekárskej starostlivosti v iných členských štátoch.

Dore Olivii Vicolovej, doktorandke na Oxfordskej univerzite, trvalo týždne, než sa jej z vlasti, z Rumunska, podarilo získať dokument preukazujúci, že má zdravotné poistenie.

„Obávala som sa, že prepadnem sitom,“ opísala svoje pocity. „Musela som zháňať rôzne papiere, všetko spätne dohľadávať a pokúsiť sa dopátrať k dokumentom spojených s mojím životom,“ hovorí antropologička, ktorá sa paradoxne zaoberá migráciou. „Bolo to, akoby som musela doložiť seba samú a domáhať sa práva tu vôbec byť.“

V systéme panuje zmätok

Jej žiadosť bola úspešná. Pozná však ľudí, ktorým sa to nepodarilo a teraz to skúšajú znova s ​​pomocou imigračných právnikov. To je však dlhotrvajúci a nákladný proces. Podľa Vicolovej môžu síce mladí, dobre vzdelaní a kvalifikovaní ľudia, ako je ona a jej priatelia, mať na takéto konanie prostriedky, ale mnohí ďalší ľudia na to jednoducho nemajú prostriedky.

Jonathan Portes, profesor ekonómie a verejnej politiky na londýnskej univerzite King's College, skonštatoval, že systém ovláda „úplný zmätok“. „Teraz je zavedený proces – pre žiadosti o trvalý pobyt – ktorý zjavne dokáže vybaviť žiadosti nanajvýš pár tisíc ľudí, ale rozhodne nie troch miliónov,“ tvrdí Portes.

Aj tí, čo majú povolenie, chcú odísť

„Je jasné, že sa to musí zmeniť, zefektívniť. Vie to celá vláda, a napriek tomu naďalej nechávame ľudí podávať žiadosti o trvalý pobyt a tretinu z nich odmietame z banálnych byrokratických dôvodov. To všetko samozrejme vedie k tomu, že sa šíri neistota a zmätok,“ dodal Portes.

Niektorí úspešní žiadatelia medzitým prehodnotili, či chcú v Británii zostať. Sam Schwarzkopf si podal žiadosť znovu a tentoraz mu bola schválená.

V medziobdobí však začal Sam hľadať akademické pozície v zahraničí. „Tých niekoľko posledných mesiacov ma utvrdilo v tom, že odídem,“ uzavrel. „Neviem síce kedy, ale som si istý, že to bude celkom skoro.“

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Brexit