Neznámy bolívijský Schindler zachránil tisíce Židov

Hovorí sa mu bolívijský Oskar Schindler. Magnát Mauricio Hochschild je viac ako polstoročie po smrti. Nemec, ktorý do krajiny emigroval začiatkom 20. storočia, zachránil pred nacizmom tisíce Židov. O svojom tajomstve nikdy nič nevyzradil. Všetko odhalili až archívy jeho spoločnosti.

02.04.2017 12:00
debata

Do súčasnosti bol Hochschild v Bolívii známy ako niekdajší cínový magnát, ktorý čelil kritike za svoje podnikateľské metódy, ktorých jediným cieľom bolo maximalizovať zisk. Neznámu históriu okolo Hochschilda nedávno objavili v historických dokumentoch Bolívijskej banskej spoločnosti (Comibol).

Hochschild sa narodil v židovskej rodine v hesenskom meste Biblis neďaleko Mannheimu vo februári 1881 ako Moritz Hochschild. Jeho rodina sa venovala banskému hospodárstvu a Moritz sa stal na saskej Freiburskej univerzite banským inžinierom. Do Bolívie prišiel v roku 1921, kde žil až do roku 1944, než sa presunul do Francúzska. Tam v roku 1965 zomrel bez toho, aby ktokoľvek čokoľvek vedel o jeho tajomstve.

Pravdu odhalil archív

Neznámu históriu začal oživovať v prvých rokoch 21. storočia riaditeľ archívov Comibolu Edgar Ramírez. Zo starých šanónov vyťahoval rôzne účtovné uzávierky a ďalšie banské dokumenty až narazil na tie o Hochschildovi, ktorého banskú spoločnosť bolívijský štát znárodnil v roku 1952.

V archíve objavili zaujímavé zložky o zamestnávaní rôznych židovských pracujúcich, napríklad Erika Nagela Thaleho, narodeného v Lipsku v roku 1904. Do Bolívie prišiel v 32 rokoch so svojou 74-ročnou matkou Anou.

Objavili aj žiadosť jedných jaslí z mesta La Paz, ktoré od šéfa banskej spoločnosti žiadali finančnú pomoc na zväčšenie svojej budovy, pretože očakávali príchod mnohých židovských detí. Svetlo sveta uzrel aj dokument, v ktorom Hochschild francúzsku vládu žiada, aby zariadila prejazd tisícov židovských sirôt do Bolívie.

Bolívijský Schindler

Vec bola čím ďalej jasnejšia: rovnako ako nemecký obchodník a rodák zo Svitav Oskar Schindler, ktorý zachránil pred smrťou 1 200 Židov, dokázal aj Mauricio Hochschild, aby tisíce Židov unikli svojmu hroznému osudu. Médiá ho začali nazývať „bolívijský Oskar Schindler“.

„Zachránil mnoho ľudí pred holokaustom tým, že ich previezol do Bolívie a dal im prácu,“ hovorí šéfka informácií Comibolu Carola Camposová, ktorú citovala agentúra AFP.

Hochschild využil známosti s vtedajším bolívijským prezidentom Germánom Buschom (vládol v rokoch 1937–1939), ktorý otvoril v roku 1938 krajinu židovským utečencom, oficiálne poľnohospodárom. V skutočnosti však namiesto odborníkov na zlepšenie poľnohospodárstva prišli spisovatelia či historici, ktorí si tak zachránili život.

„V roku 1938 Hochschild dokázal do krajiny dostať 3 000 Židov, v nasledujúcom roku ich bolo už celkom 9 000,“ hovorí historik Robert Brockmann s tým, že magnát im zaplatil cestu do Južnej Ameriky, rôzne poplatky a tiež im zabezpečil ubytovanie, spočiatku na jednej farme v oblasti Yungas.

Niektorí z nich sa následne integrovali do bolívijskej spoločnosti, iní odišli napríklad do USA, Argentíny či Izraela. Podľa odhadov žilo v 40. rokoch 20. storočia v Bolívii 15 000 Židov.

Pamäť sveta

Jedným z preživších bol aj Jacobo Blankitny, ktorý prežil Osvienčim a dostal šancu začať nový život v andskej krajine. „To bolo krásne, čo sa vtedy stalo. Ďakujeme Bolívii za to, že nám otvorila dvere. Bola jedným z mála štátov sveta, ktoré to vtedy urobili, a tým nám umožnili uniknúť z pazúrov nacizmu,“ rozpráva jeho dcéra Monica.

Dokumenty, ktoré našiel Comibol, vlani organizácia UNESCO potvrdila ako autentické. Zaradila ich do svojho programu Pamäť sveta a tento rok ich má bolívijské Múzeum banského hospodárstva dať na internet.

V súčasnosti žije v Bolívii len asi 500 Židov, mnoho ich po vojne totiž odišlo do Izraela.

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #židia #Bolívia #nacizmus #Oskar Schindler #Mauricio Hochschild