Ako sa dá pretancovať k miliónovému biznisu

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny je o Erikovi Ňarjašovi. Úspešný tanečník, ktorý sa na Slovensku preslávil vďaka televíznej tanečnej show, sa po rokoch tancovania rozhodol uspieť na poli bankovníctva a finančníctva. Dnes riadi medzinárodnú firmu, ktorá poskytuje internetovým obchodom platobnú bránu pre prijímanie platieb od zákazníkov. Biznis rozbiehal na Ukrajine, v Rusku, Kazachstane, Gruzínsku, Lotyšsku či vo Veľkej Británii. V priebehu pár mesiacov chce skúsiť poskytovať tieto služby aj v krajinách Európskej únie vrátane Slovenska.

09.04.2017 07:00
debata (2)
Erik Ňarjaš sa dlhé roky profesionálne venoval... Foto: Archív Erika Ňarjaša
Erik Ňarjaš, tanec Erik Ňarjaš sa dlhé roky profesionálne venoval tancu, doma a v zahraničí získaval mnohé ocenenia.

Ňarjašove začiatky vo finančnom sektore boli netradičné. Keď chcel v prvej práci uspieť, musel zložiť naozaj netradičnú skúšku schopností. "Majiteľ firmy mi dal test. Poslal mi päť mien amerických bilionárov a ja som mal do troch dní zistiť ich telefónne čísla na mobil. Boli to ľudia, ku ktorým nie je veľmi reálne sa dostať, ako napríklad americký podnikateľ Warren Buffett. Cesta, ako som sa k tým číslam dostal, bola trochu vtipná. Robil som od rána do noci cold calls (telefonát, keď volaná strana tento telefonát dopredu neočakáva. Napríklad za účelom ponúkania nejakých produktov bez toho, aby volaná strana o ne predtým prejavila záujem, pozn. red.), kde som si vymýšľal všakovaké hlúposti, len aby som nejako získal číslo.

Prvé dva dni som bol zúfalý, no na tretí deň som obvolal celý realitný trh na Bahamách a dal som realitným agentom úlohu, že ak mi zistia mobil na tohto človeka, raz od nich kúpim nehnuteľnosť," vysvetľuje s úsmevom Erik. „Samozrejme, musel som trošku klamať, inak by som to číslo nezískal. Na druhý deň mi volali motivovaní realitní agenti s telefónnym číslom a s otázkou, kedy prídem na Bahamy kúpiť nehnuteľnosť,“ spomína Erik na svoje náročné a zároveň úsmevné začiatky.

Náročný biznis v zahraničí

Erik už počas tanečných rokov študoval medzinárodné vzťahy a veľmi ho zlákala oblasť finančníctva. V začiatkoch mu radil a pomáhal otec a oporou mu boli aj kamaráti. Biznis mu priniesol aj trpké skúsenosti. „Myslím, že všetci, ktorí podnikajú v zahraničí, narážajú na podobné problémy, aké som prežil ja. Najväčšou nástrahou v našom biznise je overenie klienta. Môže sa stať, že ak náš bezpečnostný systém správne nerozpozná klienta, môžeme prísť o veľa peňazí. Nám sa to stalo napríklad v Lotyšsku. V krajine, kde nie sme doma, si preto vždy zoberieme lokálneho človeka, ktorému môžeme veriť. Ďalšou nástrahou sú pre nás právne veci a vymáhateľnosť práva v daných krajinách,“ hovorí Erik s tým, že dostať sa niekedy k svojim právam nie je problém len na Slovensku.

Keď v bankovníctve a finančníctve začínal, stretával sa a komunikoval s topinvestormi po celom svete. Neskôr sa pustil do vlastného biznisu, konkrétne do vytvorenia medzinárodnej platobnej inštitúcie, ktorá vytvára platobný systém pre e-shopy a e-služby. „V praxi to vyzerá tak, že všetko, čo zákazník platí online platobnou kartou alebo elektronickým bankovníctvom, ide cez náš účet. Zákazník napríklad zaplatí letenky kartou spoločnosti, ktorá predáva cez internet lacné letenky. Peniaze najprv idú na náš účet a my ich pošleme na druhý deň danej firme. 99 percent im a jedno percento si necháme ako transakčný poplatok. Čiže celý systém platenia a transakcie robíme my,“ vysvetlil Erik.

Verejne známym sa stal vďaka televíznej... Foto: Archív Erika Ňarjaša
Erik ňarjaš, Simona Krainová Verejne známym sa stal vďaka televíznej tanečnej šou, v ktorej tancoval napríklad s českou modelkou a herečkou Simonou Krainovou.

Tanečník či bankár?

Erika pred pár rokmi verejne preslávila televízna tanečná show, v ktorej tancoval napríklad s českou modelkou a herečkou Simonou Krainovou. Teraz sa mu stáva, že si ho aj ľudia v biznise spájajú najmä s tancom. „Aj keď prídem na Slovensko na stretnutie s človekom z finančníctva, nevie, kde ma má zaradiť. Či ho idem učiť tancovať tango, alebo s ním robiť biznis. Mimo Slovenska je to iné, tam to nikto nerieši,“ povedal Erik. Ako tanečník získal aj mnoho domácich a medzinárodných ocenení.

Najviac si cení titul profesionálneho majstra Slovenska a majstra sveta v kategórii PRO/AM (profesionál-amatér). V tejto súťaži vystupoval Erik ako profesionálny tanečník a jeho partnerka bola amatérka. Ako vysvetľuje Erik, jeho amatérska partnerka si tak splnila svoj tanečný sen. Vďaka intenzívnej príprave sa totiž takíto tanečníci môžu tanečnou úrovňou dotiahnuť na skúsenejšiu polovičku páru a vtedy sa výkonnostné rozdiely zotierajú. V súťaži vyhrali preto, lebo pôsobili najviac kompaktne a v páre vládla tanečná súhra. Tancu sa chce Erik venovať profesionálne dovtedy, pokým mu to časové a fyzické možnosti dovolia. Nedávno bol trénovať v nemeckej televíznej tanečnej súťaži Lets Dance Show.

Pohyb je v biznise nevyhnutný

Erikovi zaberá vedenie firmy takmer všetok čas. Na pohyb však nedá dopustiť, a aj keď ma náročné pracovné obdobie, vždy si naň nájde priestor. Podľa neho je dôležité, aby sa najmä ľudia so sedavým zamestnaním vo voľnom čase čo najviac hýbali. Počas tanečných rokov Erik športoval aj päť hodín denne. Dnes to obmedzil, no na šport a pohyb nezabúda. „Keď som prestal súťažiť a začal sa venovať biznisu, zistil som, že som viac unavený, ako keď som sa denne venoval pohybu. Musím povedať, že každodenný pohyb je veľmi dôležitý pre dobrý výkon v biznise, lebo predlžuje výkonnosť,“ skonštatoval Erik.

Aktuálne sa venuje najmä svojmu biznisu, kvôli... Foto: Archív Erika Ňarjaša
Erik Ňarjaš Aktuálne sa venuje najmä svojmu biznisu, kvôli ktorému precestuje ročne tisícky kilometrov po celom svete.
Foto: Archív Erika Ňarjaša
Erik Ňarjaš

Zo začiatku si myslel, že potrebuje každú minútu venovať biznisu a šport je len strata času, pretože nestihne vybaviť množstvo vecí. „Neskôr som pochopil, že keď športujem, som dvakrát výkonnejší aj v biznise, preto som si povedal, že je to priorita a že sa budem ďalej venovať pohybu každý deň a predĺžim si tak výkonnosť v biznise, ako aj dĺžku života. Zároveň si myslím, že dnešným trendom a hlavne prototypom úspešného biznismena už nie je dobre vypasený pupok, ale pekne vyšportované telo, ktoré je prejavom disciplíny, pretože úspešní ľudia vedia, že investícia do svojho tela je priorita a základ aj v biznise,“ doplnil Erik.

V začiatkoch sa netreba vzdávať

Erik tvrdí, že v začiatkoch podnikania sú dôležité kontakty, ale aj mentoring od ľudí z biznisu, ktorí si už v živote niečím prešli. Najmä mladí podnikatelia sa v začiatkoch podnikania dopúšťajú viacerých chýb. Najväčší problém začínajúcich mladých podnikateľov je v neochote podeliť sa s nápadom. Boja sa, či im niekto ukradne nápad. Nápad je však najmä vo svete startupov – začínajúcich podnikov len jedno percento úspechu, zvyšok je o pretavení do reality, čiže exekúcia nápadu. Takisto netreba hneď do všetkého investovať veľké peniaze. Pre startupy je typický „bootstrapping“, čiže začať v malom, s nízkymi nákladmi a čo najskôr vyrásť. Príkladom môže byť investícia do prezentačného webu. Namiesto komplikovanej webovej stránky vám pokojne postačí wordpress a farebná šablóna za 30 eur a začínajúci podnikateľ má prezentáciu na úrovni. Celkovo realizačný tím by mal poznať prostredie, pre ktoré vymýšľa produkt či službu.

Svoju firmu prezentuje na mnohých... Foto: Archív Erika Ňarjaša
Erik Ňarjaš Svoju firmu prezentuje na mnohých medzinárodných konferenciách a podujatiach.

Skúsení podnikatelia odporúčajú, aby sa aspoň jeden zo zakladateľov pohyboval v danej oblasti. Ideálne, aby mal kontakty na prvých záujemcov o produkt. Je veľmi dobré mať plán a stratégiu, realitou však je, že vo svete inovatívnych firiem, kde business koncept ešte nie je zabehnutý, sa tieto plány nestretnú so skutočnosťou. Vtedy je na pleciach tímu vynaliezavosť, schopnosť učiť sa a prispôsobiť sa situácii. Aj napriek tomu mnohým slovenským začínajúcim podnikateľom, ktorí často prišli aj s unikátnymi nápadmi, sa nepodarilo prekonať počiatočné neúspechy a skúšania, čo funguje a čo už nie. Na Slovensku vzniklo za posledné tri roky vyše 1 000 inovatívnych firiem, no až 80 percent z nich neprežilo počiatočnú fázu neúspechov.

Zlyhali aj pre nedostatok finančných prostriedkov. Podľa prieskumu inovatívneho ekosystému na Slovensku, ktorý vypracovala Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE), sa preto až 78 percent slovenských začínajúcich firiem zameriava na svetové trhy, pričom väčšina z nich mieri na západné trhy, ako sú USA či krajiny EÚ. Odhaduje sa, že na Slovensku je v súčasnosti iba 600 startupových firiem. Napríklad vo Veľkej Británii je ich vyše 15-tisíc. Tie slovenské spolu zamestnávajú okolo tritisíc ľudí. Etablované spoločnosti na Slovensku zase upozorňujú na ustavičné legislatívne a daňové zmeny, slabú vymáhateľnosť práva a korupciu.

Začínajúcim podnikateľom aj Erik odporúča stretávať sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, zúčastňovať sa na akciách, hovoriť o svojom nápade a produkte a počúvať spätnú väzbu. „Začiatky sú stále ťažké. Asi najdôležitejšie je mať trpezlivosť a pragmatické myslenie a neúspech brať len ako súčasť mozaiky. Určite je dôležité dvakrát merať a raz rezať. Nehrnúť sa do ničoho, aj keby to vyzeralo neviem ako lákavo. Držím všetkým palce a prajem všetkým, nech sa im podarí realizovať svoje sny,“ dodal Erik. Plánov má do budúcnosti neúrekom, no jeho veľkým snom mimo biznisu je tancovať, pokým bude vládať, mať veľkú rodinu a kamarátov, ktorí stáli pri ňom aj v ťažkých podnikateľských začiatkoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci