Mjanmarsko pod vedením Su Ťij nerobí očakávané pokroky

Mjanmarsko desiatky rokov snívalo o demokracii. Pred rokom konečne nastúpila do úradu zvolená vláda niekdajšej opozičnej líderky a nositeľky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, zatiaľ sa jej však nedarí oživiť stagnujúce hospodárstvo, ukončiť krvavé konflikty s ozbrojenými etnickými skupinami a zbaviť sa rysov panovania vojenskej junty, ktorá stála v čele Barmy 50 rokov.

10.04.2017 12:45
Aun Schan Su Ťij, Barma, Rodrigo Duterte, Filipíny Foto: ,
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte (vľavo) a barmská šéfka diplomacie, ministerka prezidentského úradu a štátna konzultantka pre Barmu Aun Schan Su Ťij, ktorá je zároveň aj držiteľkou Nobelovej ceny za mier.
debata (4)

Keď sa Národná liga pre demokraciu (NLD) vedená Su Ťij dostala k moci, zaplavila krajinu vlna optimizmu. Dámu,(tak Su Ťij v Mjanmarsku volajú) stále v mnohých oblastiach krajiny zbožňujú, hlasy odporu však silnejú.

Su Ťij je podľa analytikov stále odmeranejšia, vyhýba sa tlačovým konferenciám a krvavé armádne ťaženie proti moslimskému etniku Rohingov obchádza mlčaním. Jej odmietanie vyjadrovať sa k násilnostiam v barmskom Arakanskom štáte, kde žijú Rohingovia, je dôvodom, prečo rýchlo stráca priaznivcov v medzinárodnom spoločenstve, ktoré predtým uchvacovala jej odhodlanosť v boji za ľudské práva.

Očakávania, čo všetko by mohla Národná liga pre demokraciu dosiahnuť počas roka vládnutia jednej z najchudobnejších krajín juhovýchodnej Ázie, boli podľa expertov oboznámených so situáciou v Mjanmarsku neprimerane vysoké. Teraz však mnohí ľudia pochybujú o tom, či táto vláda bude vôbec niekedy schopná dať krajinu znova dohromady.

„Medzi politicky angažovanými mestskými voličmi rastie dojem, že vláda zaostáva za očakávaniami,“ hovorí politológ Richard Horsey, ktorý pracuje ako konzultant pre Medzinárodnú krízovú skupinu (ICG). „Čiastočne je to preto, že tieto očakávania boli zákonite príliš vysoké … ale čiastočne je to aj kvôli nedostatočným výkonom vlády,“ citovala ho agentúra AFP.

Väčšina poslancov mjanmarského parlamentu má len malé politické skúsenosti, alebo nemá žiadne. Mnohí z nich strávili mnoho rokov vo väzení počas režimu niekdajšej junty, ktorá si prisvojovala zisky z mjanmarských prírodných zdrojov a brutálne potláčala disent.

Súčasná vláda Národnej ligy pre demokraciu je obmedzovaná ústavou z čias junty, ktorá bráni Su Ťij stať sa prezidentkou a naďalej zaisťuje armáde štvrtinu parlamentných kresiel, čo stačí na zablokovanie akýchkoľvek zmien. Armáda si udržiava kontrolu nad kľúčovými bezpečnostnými ministerstvami.

Prominentný právnik Národnej ligy pre demokraciu Ko Ni, ktorý pripravoval zmeny ústavy, bol v januári zavraždený za denného svetla na letisku v najväčšom mjanmarskom meste Rangúne. Vraždu údajne zorganizoval niekdajší vojenský dôstojník. Keď Su Ťij hovorila na jeho pohrebe, vyzývala verejnosť na trpezlivosť. „Z hľadiska dejín krajiny desať mesiacov či jeden rok nie je veľa,“ povedala zhromaždenému davu.

Mnohí ľudia v Mjanmarsku však s trpkou iróniou vyhlasujú, že Národná liga pre demokraciu je len „starým vínom v novej fľaši“ – že ide len o novú podobu vlády, ktorá stále nepočúva svoj ľud. Hospodársky rast Mjanmarska sa spomaľuje a očakáva sa, že zahraničné investície v krajine prvýkrát po štyroch rokoch klesnú. Dvojciferná inflácia vyčerpáva príjmy obyvateľov.

Politológovia poukazujú na to, že Su Ťij sústredila príliš veľa moci vo svojich rukách a dusí diskusiu vo vlastnej strane. Prenasledovanie novinárov, satirikov a aktivistov na základe vágne formulovaného zákona o ochrane osobnosti sa stupňuje. Dáma tiež čelí kritike, že zle vedie mierové rozhovory s povstalcami z etnických skupín žijúcich pri mjanmarských hraniciach. Boje sú najintenzívnejšie za desiatky rokov.

Minulý týždeň Rada OSN pre ľudské práva odhlasovala vyslanie misie do Mjanmarska, ktorá má prešetriť, či sa vojaci na severe Arakanského štátu skutočne dopustili zverstiev ako je zabíjanie, znásilňovanie alebo mučenie, z ktorých sú obviňovaní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Barma #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij