Najstarším človekom na Zemi je 117-ročná Jamajčanka

Žena z Jamajky, ktorá sa narodila pred 117 rokmi a ktorá valnú časť svojho života kosila cukrovú trstinu na plantáži, sa stala najstarším človekom na svete po úmrtí Talianky Emmy Moranovej minulú sobotu, takisto vo veku 117 rokov. Violet Brownovej už zablahoželal jamajský premiér Andrew Holness.

18.04.2017 08:24
debata

„Boh mi to dal, a tak som si to vzala – dlhý život,“ povedala agentúre AP vo svojom domove sama Brownová, ktorá svoje 117. narodeniny oslávila minulý mesiac. Ako uviedla, celý život chodila pravidelne do kostola a vyhýbala sa bravčovému a kuraciemu mäsu. Sama sa čuduje, že žije tak dlho, ale je za to vďačná. Tajomstvo dlhovekosti podľa nej tkvie v tvrdej práci.

Brownová je teraz považovaná za najstaršieho človeka sveta vďaka zachovaným a dôveryhodným dokumentom o dátume narodenia, ako uvádza riaditeľ Robert Young z dobrovoľníckej databázy Gerontology Research Group zbierajúcej údaje o storočných. Jamajčanka Violet Brownová sa podľa týchto záznamov narodila 10. marca 1900.

Jej nové postavenie doteraz nezaznamenala Guinnessova kniha svetových rekordov, považovaná v podobných prípadoch za oficiálneho arbitra. Avšak aj táto inštitúcia v prípade udeľovania titulu najstaršieho človeka na svete podľa AP závisí od Youngovej skupiny. Sám Young uviedol, že s Brownovou sa stretol a že skúmal jej rodný list, vydaný britskými úradmi, ktoré v čase jej narodenia na Jamajke vládli. „Je najstaršia, máme to dostatočne zdokumentované,“ povedal Young.

Guinnessova kniha rekordov prostredníctvom svojej hovorkyne oznámila, že danú otázku skúma. „Môže to byť celkom zložitý a občas aj pomalý proces, ale kým dôkladné skúmanie nedokončíme, nepotvrdíme nového držiteľa titulu najstaršieho človeka na svete,“ povedala Elizabeth Montoyová.

Brownová má dve ošetrovateľky a väčšinu dňa trávi vo svojom dome, ktorý zdieľa so svojím 97-ročným synom. Síce dobre nepočuje, ale odpovedá jasne.

Tajomstvo dlhovekosti tkvie v tvrdej práci, uviedla. „Bola som pestovateľka cukrovej trstiny. Všetku prácu som musela zastať sama. Pracovala som s mužom tamto za kopcom,“ povedala. Verí tiež, že ju k dlhému životu dopomohla jej viera: „Trávila som všetok čas v kostole, od detstva až doteraz. Rada som tam spievala.“

V rebríčku najstarších obyvateľov planéty nasledujú po Brownovej dve Japonky, narodené v auguste 1900, respektíve v máji 1901, a 115-ročná Španielka Ana Velaová, ktorá je teraz najstaršou Európankou. Podľa denníka El País sa jej 89-ročná dcéra Ana nedávno musela vzdať takmer každodenných návštev matky zo zdravotných dôvodov, ale 65-ročný vnuk Antonio babičku pravidelne navštevuje.

„Čakal som, že sa raz stane najstarším človekom v Španielsku, ale nikdy som si nepredstavoval, že bude najstaršia v Európe,“ zveril sa. Dcéra Ana vlani povedala denníku, že matkina mimoriadna dlhovekosť nie je dielom žiadneho tajného receptu: „Rada si dala pohárik polosladkého vína k jedlu, ale nikdy veľmi nepila. Jedla všetko: mäso, ryby, zeleninu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #jamajka #dlhovekosť #Violet Brownová