Svoje marmelády dostala až na britský kráľovský stôl

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny je o Slovenke, ktorá k červeným pomarančom pridala menej cukru a šípky. Do sklenených pohárikov naliala výslednú marmeládu a dobyla s ňou celosvetovú súťaž World's Original Marmalade Awards 2017, ktorá sa považuje za neoficiálne majstrovstvá sveta vo varení citrusových marmelád. Dve z marmelád od Jozefíny Růžičkovej (43),rodáčky z Novej Vsi nad Žitavou neďaleko Nitry, teraz predávajú v známom obchode Fortnum & Mason, kde nakupuje aj britská kráľovská rodina.

30.04.2017 07:00
debata (5)
Prácu v nadnárodnej potravinárskej firme... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Jozefína Růžičková, varenie, marmeláda Prácu v nadnárodnej potravinárskej firme vymenila rodáčka zo Slovenska za vlastné ovocné kráľovstvo.

Odbornú porotu, ktorá naslepo ochutnávala asi tritisíc vzoriek z celého sveta, prekvapila plná ovocná chuť marmelád od pani Jozefíny natoľko, že si zo súťaže odniesla niekoľko ocenení. Najvzácnejšiu, dvojitú zlatú medailu získala za pomarančovú marmeládu, do ktorej pridala niekoľko lyžíc šípkového džemu.

Toto chuťové duo vzniklo spontánne. „Rozmýšľala som, čím by som marmeládu ozvláštnila. Voľba padla na šípkový džem, ktorý sa veľmi dobre predáva. Z výsledku som bola sama prekvapená,“ hovorí. Jej manžel však vtedy neveril, že tým môže zabodovať. „Niektoré marmelády majú naozaj divotvorné príchute. Možno práve preto táto kombinácia oslovila porotu,“ dodáva podnikateľka.

Pre súťaž pripravila desať vzoriek, ktoré starostlivo zabalila a poslala kuriérskou službou do Veľkej Británie. O uznanie bojovala v kategórii profesionálov. „Súťaže som sa zúčastnila po tretíkrát. Prvýkrát to bolo v roku 2015 v kategórii neprofesionálov, do ktorej sa môže prihlásiť ktorákoľvek domácnosť,“ približuje pani Růžičková, ktorá medzičasom začala s marmeládami a džemami aj podnikať. Preto v roku 2016 už boli jej konkurentmi profesionáli. Ročník 2017 však bol čímsi výnimočný. „Pribudla nová kategória marmelád so zníženým obsahom cukru,“ spresňuje.

Sladká prestíž

V roku 2004 Veľká Británia presadila, že označenie marmeláda môže mať len výrobok z citrusových plodov. „Obsahovať musí 60 percent cukru, čo bol pre mňa problém, keďže ho používam menej. V minulom ročníku som na to možno doplatila, pretože množstvo cukru ovplyvňuje aj hustotu marmelády,“ vysvetľuje pani Jozefína.

No zo súťaže si napokon odniesla deväť medailí – tri strieborné, päť zlatých a jednu dvojitú zlatú „Hodnotenie marmelád prebieha podobne ako pri vínach. Porota im prideľuje body na základe rôznych kritérií, ako sú chuť, vôňa, vzhľad či konzistencia. Výsledný súčet potom rozhodne, či marmeláda získa ocenenie a aké.“

Podľa organizátorov bol uplynulý ročník mimoriadne kvalitný. Zlatá medaila sa ušla dosiaľ najväčšiemu počtu súťažiacich. Z týchto marmelád potom vybrali tie skutočne najlepšie, ktoré získali dvojitú zlatú medailu. Spolu s pani Jozefínou sa z tohto ocenenia tešili ďalší dvaja v kategórii malých výrobcov marmelád.

O marmelády z kuchyne pani Růžičkovej prejavil záujem obchod Fortnum & Mason, v ktorom nakupuje britská kráľovská rodina. Popri pomarančovej so šípkami predávajú aj klementínkovú marmeládu (klementínky sú druh mandarínok, pozn. red.). „Obchod si každoročne vyberá päť marmelád, ktoré chce zaradiť do svojej ponuky. Tento rok urobili výnimku a zaradili ich šesť, pretože si nevedeli vybrať medzi mojimi marmeládami,“ hovorí podnikateľka. Je tak prvou dodávateľkou v rámci strednej Európy, ktorá má v obchode dva vlastné produkty.

Najvyššie ocenenie, dvojitú zlatú medailu... Foto: Archív Jozefíny Růžičkovej
Koji Tsuruoka, Jozefína Růžičková, ocenenie Najvyššie ocenenie, dvojitú zlatú medailu odovzdal Jozefíne Růžičkovej za marmeládu "červený pomaranč so šípkami" japonský veľvyslanec vo Veľkej Británii Koji Tsuruoka.

Počas marcovej slávnostnej ceremónie v britskej Cumbrii mohli súťažiaci navzájom ochutnať svoje výrobky. „Chcela som vyskúšať marmelády od japonských kolegov. Bola som na ne zvedavá, pretože ich pripravujú z citrusového ovocia s názvom yuzu a chuťovo sú veľmi jemné.“ Japonci mali v tohtoročnej súťaži také početné zastúpenie, že na slávnostnú ceremóniu pozvali ako čestného hosťa aj japonského veľvyslanca.

Hoci pani Jozefína žije od svojich študentských čias v Česku, vyrastala na slovenskej dedine. Džemy a lekváre boli súčasťou jej detstva rovnako ako bezstarostné hry. „Spracovali sme všetko, čo sa na okolí urodilo. V sklenených pohároch končilo ovocie typické pre náš kraj ako marhule či jahody.“ Tento sladký koníček jej zostal až do dospelosti.

Podnikanie na Šumave

„Citrusové marmelády spropagovala v Českej republike Blanka Milfaitová,“ podotýka. „Boom“ nastal po tom, čo získala ocenenie v rovnakej súťaži marmelád. Samotná povaha citrusových plodov si vyžaduje odlišný postup prípravy ako napríklad v prípade jahôd či marhúľ. „Marmeláda obsahuje aj vodu, v ktorej sa citrusy varili. Tie môžeme variť celé alebo si ich ešte surové vopred nakrájame,“ vysvetľuje.

S marmeládami a džemami začala podnikať pred dvomi rokmi. Dovtedy pracovala v nadnárodnej potravinárskej firme v Prahe, kde predtým študovala medzinárodný obchod. Láska ju však odviala z hlavného mesta na Šumavu. S manželom sa presťahovali do rodinného domu v Prachaticiach v južných Čechách.

„Dva roky po svadbe som ešte dochádzala do Prahy. Keď sa nám narodili dve deti, už mi bolo jasné, že sa do firmy nebudem chcieť vrátiť,“ hovorí mamička, ktorá dnes predáva pod vlastnou značkou. Materskú dovolenku si spestrovala výrobou šperkov z kameňov a viac sa začala venovať aj džemom. Výmena kancelárie vo veľkej firme za vlastné ovocné kráľovstvo tak prebehla prirodzene.

Jej príbeh je dôkazom, že pri úspechu je dôležité mať okolo seba dostatok podpory. „Postrčila ma moja kamarátka, ktorá mi vravela, že by som svoje výrobky mohla predávať,“ prezrádza rodáčka z Novej Vsi nad Žitavou. Keďže ju tiež bavilo skúšať nové kombinácie chutí, džemy jej začali v komore pribúdať. Skúsila preto osloviť majiteľov okolitých farmárskych obchodíkov a spečatila s nimi prvú spoluprácu.

Šípky lyžičkou

Nové kontakty ju priviedli aj ku kuchyni, ktorá bola súčasťou jedného z miestnych obchodíkov. Domáce podmienky už na väčšiu výrobu nestačili, no ísť do vybudovania vlastnej kuchyne s potrebnými povoleniami sa zdalo začínajúcej podnikateľke príliš riskantné.

Ku klasickému obchodu neskôr pribudol internetový e-shop a svoje výrobky teraz predáva aj na pár vybraných farmárskych trhoch – najmä v Prahe. Spolu s ocenením na celosvetovej súťaži však dozrel čas aj na vlastnú kuchyňu. Podľa plánov by mala vzniknúť pri prachatickom rodinnom dome.

Marmeláda z červeného pomaranča so šípkami. Foto: Archív Jozefíny Růžičkovej
marmeláda Marmeláda z červeného pomaranča so šípkami.

V začiatkoch si pani Jozefína vystačila s ovocím, ktoré nazbierala spolu s rodinou počas potuliek šumavskou prírodou. Pri súčasnej spotrebe ovocia to už však nie je v jej silách. „Ovocie nakupujem priamo od pestovateľov v južných Čechách a na západnom Slovensku,“ dodáva. Na originálne marmelády používa pomaranče priamo od pestovateľa zo Sicílie. „Otestovala som si troch dodávateľov a napokon som si vybrala jedného z nich,“ približuje pani Jozefína. Čerstvo obraté pomaranče dorazia do Čiech zvyčajne do týždňa.

V pôvodnej nadnárodnej spoločnosti sa pani Růžičková starala najmä o marketing výrobkov. „Viem preto, čo všetko sa skrýva za vývojom výrobku až po jeho uvedenie na trh. Pri džemoch a marmeládach je to oveľa jednoduchšie. Ak chcem ponúknuť nový výrobok, stačí ho uvariť a dať do ponuky. Potom je to už len na zákazníkovi,“ opisuje podnikateľka.

V začiatkoch počítala s tým, že bude predávať len citrusové marmelády. Zákazníci ju nasmerovali aj k džemom udomácneným v slovenskej a českej kuchyni. Pýtali jahodové, malinové či marhuľové. „Vraciam sa tiež k tradičnému ovociu, na ktoré sa zabudlo – šípky, mirabelky, čierna baza či hloh,“ hovorí mama dvoch detí.

V minulosti sa zaprisahala, že šípkový džem robiť nikdy nebude, dnes patrí k jedným z najžiadanejších. „Uvariť ho je zdĺhavá a pichľavá práca,“ vysvetľuje. No presvedčili chute zákazníkov. Napokon si šípky získali aj pani Jozefínu. „Je to jediný džem, ktorý viem jesť lyžičkou,“ smeje sa.

Ocenené marmelády Jozefíny Růžičkovej

  • Dvojitá zlatá medaila (zároveň najlepšia tohtoročná zahraničná marmeláda a víťaz kategórie „Marmeláda so zaujímavými ingredienciami“): Červený pomaranč so šípkami
  • Zlaté medaily: Klementínka, Červený pomaranč so sakurovým kvetom, Červený pomaranč s rakytníkom, Červený pomaranč, Červený pomaranč so šípkami
  • Strieborné medaily: Citrón, Citrón s horkou čokoládou, Červený pomaranč s chilli.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #marmeláda