Slovenky idú do Škótska s vidinou práce, sú z nich manželky Pakistancov

Britská BBC zverejnila v stredu odhalenia svojej investigatívnej reportérky Sam Polingovej o tom, ako východoeurópske kriminálne gangy obchodujú so ženami a nútia ich k uzatváraniu manželstiev, v ktorých sú sexuálne zneužívané. Reportérka BBC vycestovala aj na východné Slovensko, a objavila, kde sa nekalý obchod so ženami začína.

12.05.2017 09:25
debata (6)

Zistila, že jedno dievča predali do škótskeho Glasgowu až trikrát. Spolu so štábom natočila dokument, v ktorom ukazuje tzv. tranzitný dom, v ktorom obchodník so ženami zdržiava dievčatá niekoľko dní predtým, ako ich pošle do škótskeho Glasgowa. V reportáži neuvádza, kde presne na východnom Slovensku sa toto miesto nachádza.

Yves Ogou, ktorý sa BBC predstavil ako sociálny pracovník, úzko spolupracuje s úradmi na Slovensku aj v Škótsku. Britskej reportérke popísal pomery v „tranzitnom dome“, kde obchodník v úbohých pomeroch, napríklad bez prístupu k vode, zadržiava dievčatá, ktoré nemajú žiadne doklady. Tie im dá za peniaze v priebehu 24 hodín vyrobiť. Súčasne s tým sa postará aj o zatraktívnenie vzhľadu dievčat. Po príchode do Glasgowa mladé ženy donútia k sobášu s mužmi pochádzajúcimi z prevažne ázijských krajín, ktorí si takto legalizujú pobyt v Británii.

Reportáž BBC cituje aj Angeliku Molnarovú z Europolu, ktorá hovorí, že obete pochádzajúce z Rumunska a Slovenska trpia doma chudobou a materiálnym nedostatkom. „Iba po príchode do Škótska zistia, že tam pre ne nie je žiadna práca a musia sa vydať za pakistanských mužov. Po svadbe majú ženy pod kontrolou priekupníci a sú sexuálne zneužívané,“ vysvetľuje Molnarová.

Škótsky expert na pašovanie ľudí Jim Laird pre BBC potvrdil, že existuje jasná súvislosť medzi východoeurópskymi kriminálnymi gangmi a organizovaným zločinom v Glasgowe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie #východná Európa