Mučiace zariadenie v čínskych väzniciach pripomínajú stredovek

Putá na rukách a na nohách spojené krátkou reťazou je mučiaci nástroj, ktorý si ľudia spájajú skôr so stredovekom než s vyspelou krajinou, napriek tomu ho čínske bezpečnostné zložky používajú na mučenie zadržaných, píše spravodajský web BBC. Ochrancovia ľudských práv dlhodobo od čínskych úradov požadujú, aby prípady mučenia vyšetrili. Napriek tomu porušovanie práv zrejme pokračuje.

15.05.2017 11:11
väzenie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (25)

Prominentný čínsky právnik v oblasti ľudských práv Li Che-pching mal putá na rukách a nohách spojené reťazou celý mesiac. Z väzby ho prepustili minulý týždeň a jeho manželka Wang Čchiao-ling sa o mučení, ktoré zažil počas takmer dvoch rokov za mrežami, dozvedá postupne.

„Stále musel byť skrčený, a to aj v spánku,“ hovorí Wang s tým, že putá mal Li nepretržite počas celého mesiaca. Niekedy vraj musel stáť na nohách i pätnásť hodín a polícia ho bila. „Chceli, aby sa priznal,“ dodáva.

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch v roku 2015 upozornila na prípad, keď bol jeden muž nútený toto zariadenie nosiť osem rokov. V roku 2014 Amnesty International zdokumentovala výrobu mučiacich nástrojov, vrátane spomínaných pút, v čínskych fabrikách.

Výzva signatárov

Tento rok koncom februára podpísali zástupcovia Austrálie, Kanady, Japonska, Švajčiarska, Belgicka, Británie, Estónska, Francúzska, Nemecka, Švédska a Českej republiky list, v ktorom žiadajú čínske úrady o prešetrenie správ o zlom zaobchádzaní s väzňami a o zrušení držania väzňov v izolácii. Čínske ministerstvo zahraničia list označilo za porušenie čínskeho práva na nezávislosť súdov.

Český veľvyslanec v Číne Bedřich Kopecký, ktorý dokument podpísal so súhlasom Černínského paláca, tak však podľa Lidových novín urobil bez vedomia českého prezidenta Miloša Zemana. Medzi ním a veľvyslancom tak môže pre list panovať napätie. Český prezident sa so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom stretol už v piatok. V Číne zostane do stredy.

Ľudské práva v rozpore s národnou bezpečnosťou

„Vzhľadom na to, že Čína podpísala Dohovor proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu by podozrenia na mučenie zo strany polície mali čínske úrady prinútiť incidenty vyšetrovať,“ hovorí William Nee z Amnesty International.

Právnikom v Číne, ktorí pôsobili problémy vládnucej komunistickej strane, síce vždy hrozili vyhrážky a násilie, čínsky prezident však podľa mnohých ochrancov ľudských práv dal v posledných rokoch najavo, že práva, ktoré má garantovať ústava a nezávislé súdy, sú podľa neho v rozpore s národnou bezpečnosťou.

Li sa vraj nikdy nepriznal. Mal strach, že ho umučia na smrť a už nikdy neuvidí svoju rodinu. S úradmi sa preto dohodol, že jeho súd bude tajný. Nakoniec dostal podmienečný trest, ktorý zdôvodnili tým, že vraj používal internet a rozhovory v zahraničnej tlači, aby zdiskreditoval čínsky štát. Svoju prax už nesmie vykonávať a poskytovať rozhovory tlače.

Liov prípad nie je ojedinelý. Hrozbe zo strany čínskeho štátu čelia aj ďalší právnici, ktorí obhajujú slobodu náboženského vyznania, majetkové práva a bojujú proti politickej perzekúcii.

Zariadenie, kde právnikov mučili, sa odmietlo k incidentom vyjadriť.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mučenie väzňov