Nový juhokórejský prezident získava popularitu vďaka štýlu obyčajného človeka

Sako si vyzlečie sám a odmietne pritom pomoc poradcu, ktorý mu chcel úslužne asistovať. Prijíma otázky od novinárov, bez toho aby ich vopred preveril. Uspokojí sa s obedom v zamestnaneckej jedálni prezidentského Modrého domu a tweetuje o mačkách a psoch, ktoré adoptoval a našli si v múroch prezidentského paláca nový domov.

22.05.2017 14:58
Južná Kórea, Mun Če-in Foto: ,
Nový juhokórejský prezident Mun Če-in si neustále získava nových a nových priaznivcov.
debata (2)

Inde by takéto správanie toľko nezaujalo, ale Južná Kórea, zvyknutá skôr na autoritársku vládu neprístupných vodcov, si správanie „obyčajného človeka“, ktorým sa vyznačuje čerstvo zvolený prezident Mun Če-in, veľmi cení, píše agentúra AP.

Munova popularita dosiahla v Južnej Kórei nevídanú úroveň, Mun totiž zaujal úplne iný postoj než jeho predchodkyňa, zosadená prezidentka Pak Kun-hje. Tá bývala všeobecne kritizovaná kvôli jej odstupu, a to už pred úplatkárským škandálom, ktorý spôsobil jej pád.

Môže ísť o krátkodobý jav

Toto okúzlenie prezidentom môže však mať krátke trvanie, ak sa mu nepodarí splniť kľúčové predvolebné sľuby, ktoré padli na úrodnú pôdu v rámci juhokórejskej verejnosti, či už je to vytvorenie nových pracovných miest a zvýšenie sociálneho zabezpečenia, reforma čebolov – mocných rodinných priemyselných konglomerátov alebo zmiernenie napätia, ktoré svojimi zbrojnými programami vyvolala Severná Kórea.

„Mun, samozrejme, na začiatku svojho úradu prechádza idylickou fázou,“ komentuje Daniel Tudor, autor niekoľkých kníh o juhokórejskej spoločnosti a politike, ktorý Munovi krátko radil počas jeho kampane. „Všetko, čo doteraz Mun urobil, preukazuje jeho živý záujem o obyčajných ľudí,“ dodáva.

Podľa spoločnosti Realmeter zaoberajúcej sa prieskumom verejnej mienky dosiahla popularita nového prezidenta 75 percent. Obľúbenosť predchádzajúcej prezidentky v prvom týždni jej mandátu v roku 2012 bola 55 percent, a nakoniec tento rok v marci klesla na rekordne nízke štyri percentá.

Nedávne prezidentské voľby Mun vyhral so ziskom viac ako 40 percent hlasov. Najviac obľuby si u svojich voličov a priaznivcov, ktorí majú väčšinou 20–40 rokov, získal vďaka vecnému a pokornému rokovaniu a tento štýl si zachoval aj ako najmocnejší muž krajiny.

Fotka s kávou

Fotka, na ktorej sa Mun (64) a jeho poradcovia prechádzajú po areáli prezidentského paláca s ľadovou kávou v ruke, sa rýchlo rozšírila na sociálnych sieťach a v úvodných dňoch prezidentovho mandátu sa objavila vo všetkých dôležitých novinách. Snímka nevznikla náhodou. Mun takéto príležitostné fotenie s najbližšími spolupracovníkmi preberal a snaží sa ním dať najavo, že je aj naďalej otvorený diskusii s verejnosťou, povedal agentúre AP jeho hovorca.

Ďalšie prezidentské momentky vznikli bez scenára. Krátke video, na ktorom odmieta asistenciu poradcu pri vyzliekaní saka, ktoré neskôr prehodí cez operadlo stoličky, sa tiež stalo hitom sociálnych sietí. Fotografiu z predchádzajúcich rokov, na ktorej má Mun ako vtedajší člen zvláštnych jednotiek baret a vojenskú uniformu, poslali ďalej tisícky užívateľov twittera.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Južná Kórea #Mun Če-in