Študentka z Univerzity Komenského vymyslela geografickú aplikáciu

Ako sa učiť napríklad vo vlaku bez atlasov? Túto otázku si kládla študentka Univerzity Komenského v Bratislave Iveta Csicsolová. Prišla so zaujímavým nápadom, ako pomôcť žiakom, študentom, ale aj záujemcom z radov širokej verejnosti s učením geografie.

07.06.2017 15:00
debata (1)
študenta Iveta Csicsolová. Foto: Archív Univerzity Komenského Bratislava
študentka Iveta Csicsolová študenta Iveta Csicsolová.

Spolu so svojím tímom (Miroslav Takács a Matúš Demko obaja FIIT STU) vytvorila Android aplikáciu, ktorá obsahuje hry na učenie máp, geografický kvíz, pexeso i encyklopédiu.

„Vyskúšala som existujúce aplikácie na učenie geografie, tie však často obsahovali chyby, boli iba v anglickom jazyku a neboli prispôsobené na slovenské podmienky,“ približuje študentka, ktorá sa preto rozhodla osloviť kamarátov, ktorí jej pomohli vytvoriť aplikáciu MapPie.

Aplikácia je naprogramovaná pre mobilné telefóny a tablety s operačným systémom Android od verzie 4 a vyššie. Aby autori aplikácie mohli pracovať s mapami, vytvorili si aj vlastný editor máp. „Prvú verziu sme vytvorili ešte v roku 2015.

O dva roky neskôr – v marci 2017 – sme vydali kompletne prerobenú novú verziu aplikácie. Pracovali sme na nej počas skúškového obdobia v zimnom semestri a doplnili do nej množstvo nových máp. Celá aplikácia je v slovenskom aj anglickom jazyku,“ predstavuje MapPie Iveta.

V aplikácii nechýbajú slepé mapy (spolu viac ako 90 – politické a fyzické), v ktorých sa používateľ môže učiť pomocou troch základných režimov – učenie, nájdi a uhádni. V kvíze si používateľ môže vybrať z niekoľkých kategórií: otázky o štátoch a všeobecné otázky, vlajky, hlavné mestá a obrysy štátov. Formu relaxu ponúka pexeso, v ktorom zatiaľ možno nájsť kategórie kartičiek – vlajky, pamiatky, obrysy štátov. Aplikácia obsahuje aj encyklopédiu so základnými údajmi o štátoch, ich vlajkách a obrysoch štátu.

MapPie má v súčasnosti vyše 2 600 inštalácií. „Najviac používateľov máme zo Slovenska, Spojených štátov amerických, z Indie a Česka,“ dopĺňa študentka učiteľstva geografie a informatiky, ktorá chce so svojím tímom aplikáciu naďalej vylepšovať a pridávať nový obsah. Plánujú však aj ďalšie vzdelávacie aplikácie – napríklad na biológiu a farmáciu.

„Mám radosť nielen z novej aplikácie umožňujúcej získavať nové geografické poznatky v slovenskom aj anglickom jazyku efektívnym a pre študentov príťažlivým spôsobom, ale aj z preukázanej kreativity našej študentky a jej schopnosti  tímovej spolupráce s kolegami z partnerskej STU. Som totiž presvedčený o potrebe a užitočnosti spolupráce špičkových vedeckých pracovísk, výskumníkov a vedcov, ktorej dôkazom je aj nová jedinečná geografická aplikácia,“ uviedol profesor Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #študentka #Univerzita Komenského #geografia