Pašeráci ľudí vsadili na sociálne siete, počet podozrivých účtov sa zdesaťnásobil

Pašeráci ľudí sa pri vyhľadávaní zákazníkov čoraz viac spoliehajú na sociálne médiá, najmä na facebook.

14.06.2017 10:00
debata (9)

Európske centrum proti pašovaniu migrantov (EMSC), ktoré pôsobí pri policajnej organizácii Európskej únie Europole, vlani zaznamenalo 1 150 podozrivých účtov na sociálnych sieťach. Oproti 148 účtom, ktoré centrum sledovalo v roku 2015, to predstavuje ohromujúci nárast.

Trend, ktorý sa prejavuje aj v iných častiach sveta, povýšil v tomto roku úlohu sociálnych médií v prevádzačstve na jednu z hlavných priorít európskej polície.

Kompletný imigračný balíček

„Na sociálnych sieťach je propagované široké spektrum služieb od ubytovania cez prepravu až po falošné osobné doklady, víza, fingované sobáše, skrátka všetko, na čo si spomeniete,“ oznámila novinárom na Sicílii odborníčka na túto problematiku pracujúca pre Europol Lara Alegriaová.

Niektoré účty na sociálnych sieťach dokonca ponúkajú to, čo iný úradník Europolu nazýva „kompletný imigračný balíček obsahujúci vstup do krajiny, trvalý pobyt, ba dokonca aj pracovné povolenie, fingovaný sobáš a vzdelanie pre potomkov“.

Tento trend mapuje tiež Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ktorá informovala, že čím ďalej viac migrantov prichádzajúcich do Grécka a Talianska na cestu presvedčili na sociálnych sieťach, najmä na facebooku.

Aktivity skryté za ubytovanie či spolujazdy

V istom ohľade predstavujú sociálne médiá pre pašerákov jasnú voľbu, ak uvážime ich celosvetový dosah a mieru anonymity, ktorú ponúkajú. Zvyčajne sa tiež dajú užívať bezplatne.

Tieto účty na sociálnych sieťach niekoľko dní po založení – hneď ako splnia svoj účel – miznú, povedal španielskej agentúre EFE riaditeľ oblastného úradu IOM pre EÚ, Nórsko a Švajčiarsko Eugenio Ambrosi.

EMSC uvádza, že pašeráci používajú ako hlavnú platformu facebook, ale objavili sa aj presuny k iným poskytovateľom, napríklad k sociálnej sieti Telegram. Pašeráci svoje aktivity tiež skrývajú tak, že využívajú platformy pre spoločné ubytovanie alebo spolujazdu.

Väčšina pašerákov, ktorí svoje služby ponúkajú online, sídli v Turecku. Avšak Europol má dôkazy, že túto aktivitu vyvíjajú aj účty v Európe, ktoré ponúkajú „vysoko kvalitné falšované európske dokumenty“ a cestu po pevnine do Európskej únie, ktorá je v niektorých prípadoch iba tranzitný bod na ceste do Severnej Ameriky.

Zločinecké skupiny podplácajú úradníkov

Zo služieb sa na internete ponúka v prvom rade doprava – ktorá môže zahŕňať cestu na výletnej lodi, lietadlom, a dokonca na nákladných lodiach – a ďalej sprostredkovanie falošných osobných a cestovných dokladov.

„Rozmanitosť služieb sa značne rozšírila a v súčasnosti obsahuje ponuky, z ktorých vyplýva, že zločinecké skupiny sa pokúšajú podplácať úradníkov európskych ambasád a konzulátov – najčastejšie tých, ktorí sa nachádzajú mimo EÚ,“ uviedlo EMSC.

Niektoré členské štáty EÚ začali vyšetrovať, či pašeráci neplatia konzulárnym zamestnancom pracujúcim v zahraničí za vydávanie vstupných víz, oznámil agentúre EFE úradník Europolu. Európsky policajný úrad odmietol toto vyjadrenie komentovať, čo odôvodnil „prebiehajúcim vyšetrovaním“.

Výzva pre vyšetrovateľov, pašeráci sú krok pred nimi

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu predstavujú pašeráci využívajúci sociálne médiá pre bezpečnostné zložky značnú výzvu.

Vzhľadom na to, že činnosť sietí aj jednotlivých pašerákov zasahuje do viacerých regiónov, a niekedy aj do viacerých kontinentov, je potrebný súbežný postup, hovorí Ambrosi.

Vďaka cezhraničnej spolupráci dosiahla už polícia isté úspechy. V júli minulého roka odovzdala organizácia EMSC členským štátom 16 podrobných správ, ktoré sa opierali o monitorovanie podozrivých účtov na sociálnych sieťach.

Pri jednom z úspešných zásahov uskutočnených na základe týchto informácií bol rozbitý gang tureckých pašerákov ľudí a na nákladnej lodi smerujúcej do Slovinska zatkli 12 migrantov.

Facebook agentúre EFE povedal, že akýkoľvek obsah týkajúci sa pašovania ľudí a obchodovania s nimi je v rozpore so zásadami komunity, a v prípade nahlásenia ho odstránia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pašeráci #obchod s ľuďmi #Europol #pašeráci ľudí #EMSC #pašeráctvo