Prežívajúci kult Cháveza rozdeľuje Venezuelu

V rodisku Huga Cháveza vojaci strážia sochu bývalého venezuelského lídra, ktorú by opoziční aktivisti radi strhli. Socha Cháveza stojí v meste Sabaneta na námestí, blízko pri mieste, kde sa narodil. Chávezova socha odolala takmer trom mesiacom protivládnych nepokojov, ktoré si vo Venezuele od apríla vyžiadali viac ako sedemdesiat obetí.

19.06.2017 16:36
Hugo Chávez, prezident, venezuela Foto: ,
Hugo Chávez je aj po smrti pre chudobných Venezuelčanov nedotknuteľnou autoritou.
debata (1)

Sabeneta je politicky posvätným miestom pre vládnuce hnutie chávistov, ktoré teraz vedie prezident Nicolás Maduro. Nevyhlo sa ale protestom za zrušenie socialistického režimu, ktoré otriasajú celou krajinou.

Miestni obyvatelia v noci vyrazili do ulíc počas nedávneho elektrického výpadku. Bezpečnostné jednotky, podľa očitých svedkov, protestujúcich rozohnali slzným plynom.

Sociálny výbuch

Najhoršie protivládne protesty sa odohrali v Barinas, kde Chávez vyrastal a študoval. Nepokoje z 22. a 23. mája si vyžiadali sedem mŕtvych a stovky obchodov boli vyrabované. Podľa svedkov, protivníci Madura zabarikádovali ulice a čelili vojsku Národnej gardy. Podporovatelia režimu sa k nepokojom pripojili a podľa miestnych úradov bolo päťsto obchodov vyrabovaných a dvojtisícový dav obsadil hlavnú policajnú základňu. „Nastal tu sociálny výbuch,“ opísal situáciu José Luis Machin, opozičný starosta Barinas, podľa ktorého si niektorí majitelia obchodov najali strelcov, aby zo striech ich obchodov zabránili rabovaniu.

Protestujúci v Barinas podpálili sídlo vládnucej Socialistickej strany a hádzali kamene na dom, kde Chávez žil za mlada.

O zopár týždňov neskôr vojaci stále strážia kľúčové budovy, kým mnohé obchody sú stále zavreté. Protesty naďalej sporadicky prepukajú a prevláda strach.

Aktivisti hovoria, že desiatky protestujúcich skončili za mrežami. Niektorých vo väzbe dobili bejzbalovými pálkami, jeden bol pokrytý výkalmi a močom.

Hnev v Barinas, ako aj inde vo Venezuele, je dôsledkom hladu a nedostatku po štyroch rokoch brutálnej recesie. „Nemáme jedlo pre naše dieťa. Preto išiel môj manžel protestovať,“ vyjadrila sa Arianna Espinozová, ktorej manžel, Yorman Bervecia, sa zúčastnil pouličných protestov. Domov sa už nevrátil. Podľahol strelnému zraneniu po zásahu do hrude.

Opozícia mieni bojkotovať voľby

Popri voľbách protestujúci žiadajú riešenie ekonomickej krízy, skoncovanie s korupciou, slobodu pre zadržaných aktivistov, zahraničnú humanitárnu pomoc a reálnu moc pre parlament, v ktorom opozícia predvlani získala silné postavenie. Barinas sa odvracia od chávizmu odo dňa volieb v roku 2015, keď tamojší voliči pridelili päť zo šiestich parlamentných kresiel opozičným kandidátom.

Maduro nazýva svojich oponentov „teroristami“ a odoláva žiadostiam o urýchlenie prezidentských volieb, ktoré sú naplánované až na koniec roku 2018. Namiesto toho chce zvolať ústavodarné zhromaždenie s právomocami prepísať ústavu a ovládnuť iné inštitúcie. Voľby zhromaždenia sú stanovené na 30. júla, ale opozícia hovorí, že budú zmanipulované a preto ich mieni bojkotovať.

Pre chudobných je Maduro nástupcom Cháveza

Napriek ekonomickému úpadku krajiny a protivládnym protestom má Maduro stále pomerne značnú podporu. Je to aj prejav hlbokej úcty voči Chávezovi prežívajúcej medzi chudobnými Venezuelčanmi, ktorí si vybrali Madura ako jeho nástupcu.

„Chávez dal tejto krajine svoj život a Maduro pokračuje v jeho práci, tak ho podporujem,“ vysvetlil Denny Frias, vzdialený Chávezov príbuzný. „Buriči nemôžu siahnuť na túto sochu. My im to nedovolíme.“

Venezuela je rozdelená na dve časti, na bývalých podporovateľov Cháveza a tých, ktorí chcú, aby sa osemnásť rokov trvajúca vláda Socialistickej strany už konečne skončila. Na Chávezovo miesto po jeho smrti nastúpil v roku 2013 Maduro, a aj keď sa neteší takej podpore, ako Chávez, pre chudobných Venezuelčanov je prijateľnejší, ako jeho oponenti, ktorých považujú za elitárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Hugo Chávez #Nicolas Maduro