Barcelona dáva utečencom šancu

Rekordných viac ako 65,6 milióna ľudí vo svete žije na úteku - či už v inej časti rodnej krajiny, alebo za jej hranicami. Nie všade však pred nimi stavajú ostnaté ploty. Pred pár mesiacmi obyvatelia Barcelony, naopak, demonštrovali za prijatie väčšieho počtu utečencov.

20.06.2017 15:47
debata (6)

Tým sa ich snaha pomôcť neskončila. Vytvorili viaceré programy, ktoré im pomôžu žiť v hlavnom meste Katalánska a nájsť si prácu.

Keď sa Angel Méndez z Dominikánskej republiky pred dvoma rokmi presťahoval do Barcelony za prácou, dlho sa mu nedarilo. Na 19-ročného Méndeza sa šťastie usmialo až po roku ničnerobenia. Teraz je zamestnaný na plný úväzok v kuchyni reštaurácie El Repartidor. Nová štýlová reštaurácia, priamo na hlavnom námestí, zamestnáva takmer výlučne mladých ľudí, ktorí sú v znevýhodnenej životnej situácii.

Nezisková reštaurácia pomáha mladým ľudom, ktorí si nevedia nájsť prácu pre nedokončené vzdelanie alebo preto, že sa práve prisťahovali do Španielska. Reštauráciu založila nadácia El Llindar z financií miestnej vlády a katalánskej banky.

Názov reštaurácie El Repartidor znamená v preklade „doručovateľ“. Na mieste, kde stojí, boli kedysi fontány a neskôr pošta . „Najskôr sa sem doručovala voda, potom správy a teraz príležitosti,“ povedal Borja Castellet, manažér projektu. Projekt je jednou z mnohých iniciatív, ktoré sa v Barcelone venujú pomoci utečencom.

Chuť pomôcť prisťahovalcom vyjadrili obyvatelia Barcelony vo februári demonštráciou, ktorou požadovali, aby vláda prijala viac utečencov. Na pochode sa zúčastnilo približne 160-tisíc ľudí, ktorí obviňovali vládu z porušenia záväzku o prijatí migrantov.

Za nesplnenie sľubu prijať vyšší počet utečencov kritizovala premiéra Mariana Rajoya aj starostka Barcelony Ada Colauová. Tá v roku 2015 vydala register rodín, ktoré sú ochotné poskytnúť pomoc i svoj domov prisťahovalcom. „Barcelona je progresívne mesto, otvorené ľudom, ktorí prichádzajú,“ vyjadril sa Ignasi Calbó, koordinátor programu radnice „Mesto utečencov“. Program pomáha utečencom usadiť sa v Barcelone.

Aj iné španielske mestá prejavili snahu prijať viac utečencov. Vláde trvá spracovanie žiadosti o azyl aj sedem rokov. Problém je, čo s tými, ktorí strávili v Španielsku už dlhé roky, ale ich žiadosť je nakoniec zamietnutá. V roku 2015 pri migračnej kríze španielska vláda prisľúbila, že do dvoch rokov prijme z utečeneckých táborov v Taliansku či v Grécku viac ako 17-tisíc utečencov. Odvtedy ale vláda prijala len približne 1300 ľudí. (Slovensko zatiaľ na základe dočasných kvót schválených v rámci EÚ prijalo z Grécka len 16 žiadateľov o azyl, z Iraku prijalo 149 ľudí).

Utečenci, ktorí hľadajú prácu v Barcelone, pochádzajú najmä z Venezuely, Ukrajiny a Hondurasu. Španielsko má druhú najvyššiu nezamestnanosť v rámci EÚ a problém nájsť si prácu majú najmä mladí ľudia, prisťahovalci zo sociálne slabších rodín, ktorých školský systém nedokáže pripraviť na trh práce.

Projekty, ktoré im pomáhajú nájsť si zamestnanie ako reštaurácia El Repartidor, umožňujú mladým viesť v Barcelone nový lepší život. „Baví ma to a viem si predstaviť, ako budem v budúcnosti pracovať v dobrej reštaurácii,“ pochvaľuje si Méndez, ktorému program pomohol.

  • Od roku 2015, kedy sa začala utečenecká kríza prišlo do Európy viac ako 1,3 milióna utečencov, utekajúcich zo svojich domovín kvôli vojne
  • Najviac utečencov pochádza zo Sýrie a to 5,5 milióna, ďalej z Afganistanu 2,5 milióna a z Južného Sudánu 1,4 milióna..
  • Najviac žiadostí o azyl prijalo Nemecko, a to vyše pol milióna.
  • Väčšina utečencov, až 84 percent, nachádza útočisko v rozvojových krajinách

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #utečenci