Zdravotníci z radov kolumbijských povstalcov vedia amputovať aj bez maturity

Francelina Rodríguezová strávila dvadsať rokov ako zdravotníčka v radoch Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Aj keď nemá lekárske vzdelanie, bola zdravotníčkou a vie amputovať ruky i nohy, vrátiť na pôvodné miesto črevá vytŕčajúce z tela a tiež zrekonštruovať čeľusť poškodenú črepinou.

21.06.2017 06:00
Kolumbia, vojak, strelec, FARC Foto: ,
Bojovník z radov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) prichádza do tábora pri El Diamante v Yari Plains.
debata

Ako napísal denník Miami Herald, Francelina zachránila životy 378 ľuďom a pod rukami jej zomreli dvaja.

Nemá žiaden diplom ani maturitu. Všetko, čo o zdraví vie, sa 53-ročná žena naučila ako členka povstaleckej skupiny FARC. Tá sa zapojila do občianskej vojny, ktorá si za viac než 50 rokov vyžiadala životy štvrť milióna ľudí. Na ukončení bojov sa FARC dohodli po štyroch rokoch vyjednávaní v Havane a teraz sa plní mierová dohoda.

Zdravotníci ako Rodríguezová sa snažia dokázať, že majú skutočné znalosti a aj keď bez diplomov, sú pravými lekármi. Kuba ponúkla kolumbijskej vláde 1000 štipendií bývalým bojovníkom, ktorí budú chcieť vyštudovať medicínu. Medzi bývalými povstalcami je o miesta veľký záujem, ibaže najprv musia absolvovať maturitu.

Rodríguezová sa k ľavicovým FARC pripojila, keď mala 13 rokov a gang pravicových milícií pozabíjal jej rodičov a všetkých súrodencov. O niekoľko rokov pracovala v prvej línii ako pomocná zdravotníčka a ošetrovateľka. Liečila ľudí poranených črepinami a bojovníkov, ktorí ochoreli na maláriu. Vďaka praxi a tiež neuhasiteľnej túžbe po vzdelaní sa vypracovala na chirurgičku a začalo sa jej dariť zachráňovať životy. V kolumbijskej vojne nielenže padlo štvrť milióna ľudí, ale asi milión utrpelo zranenia, čo poskytlo zdravotníkom povstaleckých skupín príležitosť získať prax.

Aj keď je Rodríguezová schopná prečítať si ťažký lekársky text a ošetrovať aj sedem zranených naraz, v škole sa ďalej než do piatej triedy nedostala. V týchto dňoch sa skláňa nad blokom a snaží sa prekonať prekážku, ktorá sa jej postavila do cesty za diplomom – zlomky.

„Tieto matematické úlohy sú pre mňa veľmi ťažké. Z ničoho iného obavy nemám, pretože viem, že to bude skôr oprava mojej lekárskej techniky alebo naučenie sa terminológie, ktorú sme ako povstalci nikdy nepoužívali,“ povedala.

Vlani v decembri po dosiahnutí mierovej dohody 7000 povstalcov odišlo do 26 zberných miest, aby sa tam pripravilo na návrat do spoločnosti. V tábore nazvanom po blízkej dedine Icononzo chodia denne zdravotníci z povstaleckých skupín do provizórnej knižnice a pripravujú sa na skúšky. Chápu to ako príležitosť znova začať a dokázať, že zdravotnícka prax, ktorú vykonávali mnoho rokov v džungli, má svoju hodnotu.

Juan Carlos Sáenz má len 28 rokov, ale „doktorom“ bol 11 rokov. Jeden z prvých zákrokov, ktorý musel vykonať, bol vôbec najťažší – blízkeho priateľa poranila mína a Sáenz mu musel v teréne amputovať nohu. „Najhoršie, čo sa môže stať, je zachraňovať priateľa. Zvládli sme to, ale bolo to hrozné,“ povedal. V porovnaní s tým sa mu zdá všetko ostatné – vrátane piatich rokov lekárskeho štúdia na Kube – jednoduché. „Poznám teóriu a mám za sebou prax, takže si nemyslím, že to bude veľmi ťažké. Bude to lepšie ako strieľať jeden na druhého,“ dodal Sáenz.

Zdravotníci z povstaleckých skupín to budú mať pri návrate do spoločnosti jednoduchšie. Majú znalosti, ktoré civilisti ocenia. Ostatných bojovníkov čakajú problémy. Vedia najmä poslúchať príkazy a zaobchádzať so zbraňou.

V „knižnici“ zriadenej pod plachtovým prístreškom, sa snaží bývalých členov FARC naučiť matematiku čilský dobrovoľník Sebastián Contreras. Myslí si, že vláda mala do vzdelania povstalcov viac investovať. „Jeden z kľúčov k úspešnému návratu do spoločnosti je vzdelanie, potrebujú aspoň minimálne znalosti, aby sa mohli vrátiť. Inak z nich budú bezdomovci, zločinci alebo ľudia berúci podradnú prácu,“ povedal Contreras.

Zdravotníci túžia naučiť sa aj formálnu stránku medicíny, ale svojim kolegom z reálneho sveta majú sami tiež čo ponúknuť. Rodríguezová v poľných podmienkach experimentovala a pri zraneniach brucha nepoužívala obväzy, ktoré sa prilepia k telu, ale použité vrecká od infúzií. „Jeden skutočný doktor sa ma pýtal, kde som túto techniku študovala a ja som mu odvetila, že vo FARC,“ povedala so smiechom. „Nikdy ma nikto nič neučil. Všetko som vyčítala z kníh a potom som to robila v praxi,“ dodala.

Je rozhodnutá pilne na Kube študovať, aby mohla pokračovať v tom, čo robila doposiaľ – liečiť. „Potom by som sa chcela vrátiť späť do Kolumbie a pomáhať chudobným, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť,“ povedala. Ale najprv sa musí doučiť zlomky.

debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #zdravotníci #kolumbia #amputácia #FARC