Po nádejných mladých vedcoch z Prešova pomenujú asteroidy

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny je o študentoch z Gymnázia svätého Mikuláša v Prešove Miriam Feretovej ml. a Samuelovi Smoterovi, ktorí vymysleli biorepelent proti kliešťom a za odmenu budú po nich pomenované asteroidy. Príbeh je aj o ich spolužiakovi Petrovi Škripkovi, ktorý vymyslel ekologický spôsob na odsolenie pôdy.

25.06.2017 07:00
sv.mik2 Foto: ,
Trojica študentov, ktorá sa z vedeckých súťaží v USA vrátila domov s oceneniami. Zľava: Miriam Feretová, Samuel Smoter a Peter Škripko.
debata (4)

Keď má človek sedemnásť rokov, svet sa mu javí ako gombička. Povinnosti v škole striedajú mladícke pochabosti a snaha o spoznávanie sveta dospelých. Je však aj mnoho mladých, ktorí už v tomto veku vedia, čo chcú, snažia sa kvalitatívne a odborne rásť a za svoje snaženie bývajú aj patrične odmenení. Presne do tejto kategórie patria študenti sexty v osemročnom Gymnáziu svätého Mikuláša v Prešove, ktorých trieda pripomína aj zoskupenie mladých vedcov.

Medzi dvadsaťpäťkou spolužiakov možno nájsť viacero takých, ktorí aktívne pracujú na ekologických projektoch, chodia po olympiádach a žnú úspechy. Len pred niekoľkými dňami jeden zaznamenala dvojica Miriam Feretová a Samuel Smoter, ktorí sa zúčastnili na najprestížnejšej a najväčšej vedeckej súťaži pre stredoškolákov Intel International Science Engineering Fair (Intel ISEF). Súťaž sa konala v Los Angeles v USA a študenti sexty si z nej priniesli nielen pekné zážitky.

Vymysleli biorepelent proti komárom

Miriam a Samuel majú k biológii a vede blízko. Miriamina mama je profesorkou na tom istom gymnáziu, učí biológiu a geografiu a vedie svoju dcéru a aj ostatných študentov k práci na vedeckých projektoch. Samuelova mama je lekárka, takže k biológii má blízko aj on. A keďže škola vytvára výborné podmienky a materiálne zabezpečenie pre mladých vedcov, obaja študenti sa vydali popri klasickom štúdiu aj touto cestou.

zväčšiť Po Miriam a Samuelovi pomenujú na ich počesť... Foto: Archív Gymnázia sv. Mikuláša
sv.mik14 Po Miriam a Samuelovi pomenujú na ich počesť asteroidy.

„Najskôr som sa zúčastnila biologickej olympiády, potom som si povedala, že začnem robiť na niečom vlastnom,“ hovorí o svojich vedeckých a súťažných začiatkoch Miriam Feretová ml., ktorá žije v dedinke Bretejovce v okrese Prešov. Skúmaniu a bádaniu sa približne v tom istom čase začal venovať aj Prešovčan Samuel Smoter, ktorý robil na projekte eliminácie ťažkých kovov pomocou minerálov a ich využití v praxi. Blízkosť k bádaniu a vede neskôr oboch študentov spojila a vytvorili vedecký tandem. Spoločne sa pustili do projektu využitia prírodných éterických olejov v prevencii proti kliešťom rodu Dermacentor a Haemaphysalis, ako náhrady za komerčné repelenty, ktoré škodia životnému prostrediu, zdraviu a často ani nefungujú tak, ako by mali.

„Prečo sme sa rozhodli vymyslieť práve náhradu za komerčné repelenty? Prvým impulzom boli skúsenosti našich spolužiakov, ktorí sú skautmi. Tí v prírode na ochranu proti kliešťom používajú práve komerčné repelenty. Okrem toho, že neplnia svoj účel, obsahujú syntetické zdraviu škodlivé látky. Preto sme skúsili vymyslieť náhradu,“ podotýka Smoter.

Dvojica sa rozhodla repelenty nahradiť prírodnými éterickými olejmi. Projekt im zabral asi pol roka. Predchádzalo mu nazbieranie kliešťov, skúšanie prchavosti éterických olejov, až kým sa dostali k samotným testom. Podarilo sa im dokázať, že prírodné éterické oleje sú pri použití proti kliešťom nielen neškodné pre zdravie a životné prostredie, ale na rozdiel od bežne používaných repelentov aj niekoľkonásobne účinnejšie.

Pomenujú po nich asteroidy

Ideálne podmienky na výskum poskytla dvojici nielen škola, ale ako konzultanti a parazitológovia aj odborníci zo Slovenskej akadémie vied. Odborné zázemie a priestory pre experimenty im poskytli vo Výskumno-vzdelávacom a informačnom centre bioenergie v Kapušanoch pri Prešove. Aj vďaka nim zaznamenala Miriam a Samuel obrovský úspech na samotnej súťaži v Amerike, kde svoj alternatívny repelent predstavili.

zväčšiť Miriam a Samuel po súťaži v americkom Los Angeles. Foto: Archív Gymnázia sv. Mikuláša Prešov
sv.mik11 Miriam a Samuel po súťaži v americkom Los Angeles.

Výsledky svojho výskumu prezentovali najskôr obaja študenti na domácom Festivale vedy a techniky Amavet. Cez krajské kolo prešli až do celoštátneho, odkiaľ boli nominovaní do súťaže najlepších mladých vedcov z celého sveta. A aj tam odbornú porotu ich alternatívny repelent zaujal. Získali zaň druhé miesto a strieborné medaily. Obaja študenti to považujú za najväčší úspech vo svojej doterajšej činnosti v oblasti vedy a výskumu.

Na súťaži v Los Angeles sa zúčastnilo 1 778 súťažiacich zo 75 krajín sveta. Súťažilo sa v sedemnástich kategóriách. Miriam a Samuel sa ako víťazi národnej súťaže organizovanej Asociáciou pre mládež, vedu a techniku nominovali do kategórie Animal Science ako jediní Európania. Súperov mali predovšetkým zo Severnej a z Južnej Ameriky a z Ázie. V silnej konkurencii považujú zisk striebornej medaily za obrovský úspech. Odmenou im bolo aj 1 500 eur. Prekvapenia sa dočkali od Čínskej asociácie pre vedu a technológiu, ktorá im udelila za ich repelent špeciálnu cenu. Každý z dvojice dostal 1 200 eur a študenti postúpili na vedeckú súťaž do Číny, ktorá sa bude konať v auguste tohto roku. Za úspech získali aj odmenu, ktorú nečakali. Budú po nich pomenované asteroidy.

zväčšiť Slovensko reprezentovali Miriam a Samuel v USA... Foto: Archív Gymnázia sv. Mikuláša Prešov
sv.mik15 Slovensko reprezentovali Miriam a Samuel v USA aj v typickom kroji.

„Tento úspech je určite najväčší, aký sme dosiaľ dosiahli. Stále som to v sebe ešte nedokázala stráviť. Zdá sa mi to také neuveriteľné,“ priznáva sedemnásťročná Miriam. Spolu so Samuelom zdôrazňujú, že tento ich projekt sa úspechom v Amerike rozhodne nekončí. „Budeme v ňom pokračovať. Chceli by sme ďalej skúmať najúčinnejšie látky v éterických olejoch a ich vplyv na kliešte,“ zdôrazňuje Miriam.

Samuel Smoter vidí v biologickom repelente ako alternatíve k súčasným repelentom budúcnosť. Nevylučuje, že nápad si dajú patentovať. „Najskôr ale musíme dotiahnuť všetky veci okolo projektu a až potom môžme začať rozmýšľať o jeho komerčnom využití,“ naznačil. Obaja chcú pokračovať vo vede a výskume, ale po skončení gymnázia uvažujú o štúdiu medicíny. Miriam však dodáva, že výskum prírodného repelentu ju natoľko prilákal, že svoju budúcnosť možno vidí aj v oblasti parazitológie.

Ich spolužiak zaujal v Houstone

Miriam a Samuel nie sú jediní z triedy, ktorí v poslednom čase zožali v oblasti vedy veľké úspechy. Podobný čin sa podaril aj ich spolužiakovi, Prešovčanovi Petrovi Škripkovi, ktorý sa zúčastnil na celosvetovej súťaži mladých vedcov I-SWEEP v americkom Houstone a získal bronzovú medailu. Porotu zaujal jeho projekt odsolenia pôdy.

„Prečo práve odsolenie pôdy? Bývam v prešovskej mestskej časti Solivar, kde je zasolená pôda. Pred dvomi rokmi som začal hľadať ekologický spôsob na jej odsolenie. Spôsob, ktorým by sa dal tento problém riešiť nielen u nás, ale aj celosvetovo, veď vo svete je až 62 miliónov hektárov pôdy, ktorá je zasolená,“ vysvetľuje mladý vedec.

zväčšiť Trojica najlepších vedcov v americkom Houstone.... Foto: Archív Gymnázia sv. Mikuláša Prešov
sv.mik19 Trojica najlepších vedcov v americkom Houstone. Nechýba v nej mladý Prešovčan Peter Škripko.

Tento rok našiel Peter riešenie, ako z pôdy postupne odstrániť soľ natoľko, aby mohla byť využívaná na sadenie bežných plodín. „Hľadal som spôsob, ktorý bude ekologický, lacný a bude využiteľný na veľkých priestranstvách. Zistil som, že problém presolenosti pôdy pomáha riešiť energetická tráva. Tá dokáže rásť aj v zasolených pôdach. Jej výnos som zvýšil pridaním kremíka. Zistil som, že keď tráva rastie, až dvadsať percent jej tela tvorí soľ. Pri pridaní kremíka sa obsah soli zvýši ešte o jednu tretinu,“ zdôrazňuje Škripko.

Ten potom zisťoval aj ekologickosť tohto riešenia a pri rozboroch pôdy sa utvrdil, že tento spôsob odsolenia pôdy nemá negatívny vplyv na rastlinstvo a živočíšstvo v pôde. Peter chce vo výskume pokračovať a na odsolenie pôdy chce vyskúšať aj iné rastliny. A predovšetkým robiť výskum aj v reálnych, nielen laboratórnych podmienkach.

Aj Škripko podčiarkuje, že svoj projekt na odsolenie pôdy by nemohol robiť bez pomoci odborných konzultantov, bez možnosti využívať priestory Výskumno-vzdelávacieho a informačného centra bioenergie v Kapušanoch či priestory Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach pri katedre botaniky.

Úspech študentov je aj úspechom školy

Riaditeľa Gymnázia a Základnej školy svätého Mikuláša v Prešove Marcela Tkáča úspechy študentov, ktoré dosiahli v Amerike, tešia. Striebro Miriam Feretovej a Samuela Smotera považuje dokonca za najväčší úspech za posledných päť rokov a za jeden z najväčších, aké škola na rôznych medzinárodných vedeckých súťažiach a olympiádach dosiahla. Nie je však za nimi žiadna náhoda či len zhoda okolností.

„Škola prikladá oblasti vedy a techniky veľký význam a študentov podporujeme ľudskými zdrojmi, teda odbornou pomocou pedagógov, motiváciou a tiež materiálnymi podmienkami. Máme tu špeciálnu učebňu na chémiu, na prírodovedné predmety, fyzikálne laboratóriá. Naši študenti sa pravidelne zúčastňujú medzinárodných súťaží, vedomostných olympiád, chemickej a fyzikálnej olympiády, či európskej olympiády mladých vedcov. Často sa zo súťaží vracajú s oceneniami. Vlani sa na tej istej súťaži ako tento rok Miriam a Samuel zúčastnila ich spolužiačka Janka Čorňáková a skončila na veľmi peknom štvrtom mieste,“ zdôraznil riaditeľ Tkáč. Gymnázium v Prešove navštevuje 314 študentov, ku gymnáziu patrí aj základná škola s 302 žiakmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #asteroid #ekológia #Úspešní Slováci #biológia