Pred 40 rokmi v New Yorku vypadol prúd a s tmou prišiel zločin

Výpadok prúdu pred 40 rokmi sa zapísal do dejín New Yorku čiernymi písmenami. Blackout z 13. júla 1977 nezasiahol najviac ľudí, ani nepatril medzi najdlhšie, ale sprevádzalo ho najväčšie rabovanie v dejinách New Yorku. Výpadok postihol deväť miliónov občanov. V noci zahynuli dve osoby a bolo zadržaných okolo 4-tisíc podozrivých.

13.07.2017 09:00
blackout, New York Foto:
Výpadok elektrického prúdu v New Yorku 13. júla 1977 sprevádzalo rabovanie v obchodoch.
debata (1)

New York 25 hodín bez elektriny

Celý výpadok spôsobila veľká búrka s bleskami, ktorú sprevádzala séria výpadkov, až došlo k preťaženiu celého systému. Okolo pol desiatej sa New York ponoril do tmy. Ľudia uviazli vo výťahoch, obchodoch, kinách alebo v metre. K tomu všetkému sa pridali veľké horúčavy.

Bez prúdu boli aj letiská, preto až na osem hodín zatvorili Kennedyho letisko a letisko LaGuardia. Bejzbalový zápas medzi New York Mets a Chicago Cubs, ktorý prebiehal na Shea Stadium, museli prerušiť. Výpadok postihol aj miestne televízie. Dve z nich však pokračovali vo vysielaní za pomoci benzínových a naftových generátorov. Bez elektriny zostali aj filmári, ktorí práve natáčali film Superman. Vo viacerých filmoch a seriáloch sa dodanes objavujú odkazy na udalosti tej noci. Je napríklad hlavnou časťou príbehu v seriáli The Get Down z dielne Netflixu. Udalosťami sa inšpirovalo viacero spisovateľov.

Energetikom sa podarilo prevádzku siete obnoviť až po 25 hodinách. Bolo zasiahnuté celé mesto okrem Queensu, ktorý bol napojený na iný systém.

Osemnásťtisíc policajtov v uliciach

Až brieždenie odhalilo všetko, čo sa dialo v noci. Bolo vykradnutých asi 1 600 obchodov a bolo založených viac ako tisíc požiarov. Do rabovania sa zapojili muži, ženy, deti aj starší ľudia. Bolo nasadených 18-tisíc policajtov a z toho bolo asi päťsto zranených. Policajti zatkli takmer 4– tisíc ľudí za rabovanie. Podľa polície to však bola asi desatina všetkých páchateľov. Mesto bolo zničené. „Vyzeralo to tu ako v Berlíne v roku 1945,“ povedal jeden zo zasahujúcich policajtov. Celkové škody, ktoré boli spôsobené, sa odhadujú na miliardu dolárov. New York Post opisoval ulice mesta ako bojové pole.

Sériový vrah na slobode

Rabovanie najviac zasiahlo mestské časti Bronx a Brooklyn, čo súviselo s tamojšou vysokou nezamestnanosťou a zlou hospodárskou situáciou. Svoju rolu podľa amerických médií zohrala aj panika a strach, které vtedy šířil „Samov syn“, tak sa označil sériový vrah David Berkowitz. Zabíjal v New Yorku v rokoch 1976 až 1977. Podľa niektorých zdrojov počas výpadku zahynuli dvaja ľudia. Iné zdroje uvádzajú jedinú obeť, sedemnásťročného Dominicka Cisconeho, ktorý bol zastrelený.

Medzi najviac zasiahnuté oblasti patrila štvrť Crown Heights, kde bolo vylúpených 75 obchodov v piatich blokoch. V oblasti Bushwick ešte ráno nebolo uhasených približne dvadsaťpäť požiarov. Súčasne horeli celé dva bloky na Broadwayi, kde bolo zničených dokopy tridsaťpäť blokov a vylúpených stotridsaťštyri obchodov. Zlodeji v Bronxe ukradli päťdesiat nových áut Pontiac z autosalónu.

Nesprávali sa ako ľudia

Výpadok v roku 1977 nebol prvým v Spojených štátoch. V roku 1965 zostalo bez elektriny viac ako 30 miliónov ľudí v USA a Kanade. „Pri poslednom výpadku sa všetci správali ako ľudia. Teraz to bola spodina, ktorá ako mračná kobyliek napadla obchody a vykradla všetko, čo sa dalo,“ vyjadril sa vtedy k situácii člen krízového štábu.

Medzi ľuďmi sa však našli aj takí, ktorí pomáhali susedom a snažili sa udržiavať pokoj, prípadne pomáhali riadiť dopravu.

Pre komunistickú tlač bol výpadok ideálnou príležitosťou na kritiku Spojených štátov. Udalosť označili ako zrútenie mechanizmu buržoáznej spoločnosti.

S výpadkami v rokoch 1965 a 1977 je porovnateľný najväčší z roku 2003, keď bez elektriny zostalo 50 až 60 miliónov ľudí v siedmich štátoch USA a Kanady. Vtedy zahynuli traja ľudia a tiež sa rabovalo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výpadok prúdu