Dengue straší Srí Lanku

Obľúbenú turistickú destináciu, ktorá sa po skončení občianskej vojny v roku 2009 považuje z hľadiska možných teroristických útokov za bezpečnejšiu ako ktorákoľvek európska metropola, straší horúčka dengue. Ide o vírusové ochorenie, ktorého prenášačom je komár rodu Aedes s dennou aktivitou.

14.07.2017 15:00
komár, horúčka dengue Foto:
Nebezpečnú horúčku dengue prenášajú komáre.
debata

Na rozdiel od malarických moskytov, ktorých aktivita narastá po západe slnka (malarická infekcia sa už na Srí Lanke ani Maldivoch nevyskytuje) je teda potrebné chrániť sa pred týmito komármi s pomocou repelentov aj počas dňa, nestačí spať v noci pod moskytiérou. To je asi najdôležitejšia informácia pre cestovateľov, ktorí sa tam v tomto období chystajú. „Z repelentov odporúčam najmä také, ktoré obsahujú účinnú látku DEET, resp. kombináciu s ďalšou účinnou látkou, ikaridínom,“ hovorí doc. MUDr. Rastislav Maďar, odborník na cestovateľskú medicínu. Optimálne je repelent nastriekať aj na oblečenie alebo obuv, kde impregnácia vydrží dlhšie ako na koži. Nesmie ísť však o vysokú koncentráciu DEET, lebo tá by mohla textil či iný materiál poškodiť, nehovoriac už o slnkom spálenej či alergickej pokožke. Treba myslieť aj na to, že sprejový repelent treba dať do veľkej batožiny, na palubu lietadla v príručnej batožine neprejde ani malý s objemom do 100 ml. To by muselo ísť o repelent vo forme gélu či krému," dodáva.

Ohrozuje najmä deti a oslabených ľudí

Horúčka dengue sa už vyskytuje prakticky v celej oblasti subtrópov a trópov s výnimkou suchých častí, napríklad saharskej Afriky. Ročný počet prípadov sa odhaduje na 50 – 90 miliónov. „Nie obávaná zika, ale dengue je najvýznamnejšou vírusovou infekciou prenášanou komármi. V poslednom období odborníci pozorujú nárast infekcie aj u našich cestovateľov nakazených v cudzine. Prebieha ako ťažká chrípka: zimnica, náhla horúčka, úporné bolesti hlavy, svalov a kostí, vyrážky. Inkubačná doba je 5 – 6 dní, v zásade možno hovoriť o období do dvoch týždňov. "Existujú štyri typy vírusu dengue u ľudí. Po nákaze jedným z nich nastupuje skrížená imunita proti všetkých typom dengue na obdobie 3 – 6 mesiacov, potom však zostáva imunita len proti typu, ktorý nákazu spôsobil. Súčasne sa zvyšuje riziko, že pri opätovnej nákaze niektorým zo zvyšných troch typov nastanú vážne komplikácie, napr. šokový stav alebo masívne krvácanie,“ dodáva doc. Maďar.

Dengue je nebezpečná predovšetkým pre deti a oslabených ľudí, v zásade možno povedať, že väčšina zdravých ľudí by sa z nej mala bez následkov vyliečiť. „Ja som prekonala dengue počas môjho pobytu v Kambodži,“ hovorí Katarína Belková z Bratislavy. „Začalo sa to neuveriteľnou zimnicou, nestačili mi tri deky. Liečba bola jednoduchá, pár dní v posteli, kde mi nosili čerstvé kokosy pre pitný režim a mám pocit, že som brala aj niečo na zníženie horúčky. Na Slovensku mi dengue testom na protilátky na vyžiadanie potvrdili. Bolesti kĺbov a kostí sa mi však začali až zopár mesiacov po prekonaní dengue a trvali asi dva roky. Pôvodne som si to s týmto ochorením ani nespájala, ale viacerí lekári ma upozornili na možnú súvislosť.“

Diagnostika sa robí z krvi a indikácia pre toto špecifické laboratórne vyšetrenie vychádza z cestovateľskej anamnézy a príznakov. Lieči sa pokojom na lôžku, hydratáciou, liekmi proti horúčke a bolesti, nie však ibuprofénom ani kyselinou acetylsalicylovou (aspirínom). Špecifický liek zatiaľ nejestvuje, hoci vakcína existuje od decembra 2015, v Európe však nie je registrovaná.

No boj s komármi nasadili armádu

Komár, ktorý vírusy dengue prenáša, vstupuje do ľudských obydlí a je agresívny. Je schopný množiť sa v malom objeme vody, ktorá zostane stáť po daždi, napr. v otvorených sudoch, upchatých odtokoch, na smetiskách, dokonca aj v dierach v stromoch. Preto sa dengue vyskytuje v mestách, kde je vysoká koncentrácia ľudí a viaže sa na intenzívnejšie zrážkové obdobie. Stále viac sa vyskytuje aj v typických turistických oblastiach ako Bali, Thajsko alebo India, Srí Lanka či Karibik. Na Srí Lanke vznikla epidémia dengue, pred ktorou už varovalo aj české ministerstvo zdravotníctva, po májových záplavách následkom monzúnov v západnej a južnej časti ostrova. „Počas intenzívnych dažďov zosuvy pôdy zablokujú odtok zrážkovej a riečnej vody a navyše má dané miesto problém so spravovaním odpadu, ako práve niektoré zaľudnené oblasti Srí Lanky vrátane hlavného mesta. Riziko bude pretrvávať tak dlho, kým sa nepodarí odstrániť posledné liahniská komárov,“ dodáva odborník. Na bývalom Cejlóne s tým momentálne intenzívne pomáha armáda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #horúčka dengue #komáre #Srí Lanka