Najviac mamičiek umiera v Indii

Indická vláda vydala príručku pre tehotné ženy, v ktorej im radí, aby sa vyhýbali konzumácii mäsa a vajec a aby potlačili chute. Lekári citovaní agentúrou AP uviedli, že tieto rady sú nezmyselné, ba dokonca nebezpečné.

19.07.2017 16:00
india, matka, umrtnost Foto:
Podvýživa a málokrvnosť patrí k hlavným dôvodom toho, prečo je India medzi krajinami s najvyššou mierou úmrtnosti matiek na svete.
debata

Ženy bývajú v tradične patriarchálnych indických rodinách často tými poslednými, na koho sa dostane jedlo či komu je zabezpečená zdravotná starostlivosť, upozorňuje agentúra AP. Podvýživa a málokrvnosť patrí k hlavným dôvodom toho, prečo je India medzi krajinami s najvyššou mierou úmrtnosti matiek na svete. V roku 2015 predstavovala 174 zomretých žien na 100 000 tehoten­stiev.

Situácia sa v krajine v porovnaní so stavom pred piatimi rokmi, keď bola miera úmrtnosti 205 úmrtí matiek na 100 000 živona­rodených detí, síce zlepšila, stále ale India výrazne zaostáva napríklad za Čínou (27 úmrtí na 100 000 pôrodov živých detí) a za západnými krajinami. „Indická vláda šíri nevedecké rady namiesto aby zabezpečila tehotným ženám z chudobných rodín výživnú stravu bohatú na proteíny,“ vyhlásil gynekológ Arun Gadre, ktorý pracuje vo vidieckych oblastiach.

Vládna brožúra nazvaná Starostlivosť o matku a dieťa zaváňa náboženskými dogmami a ignoruje lekárske dôkazy, že tehotným ženám je mäso bohaté na proteíny na prospech a že sa môžu bez obáv oddávať sexu, uvádzajú lekári.

Podľa príručky majú tehotné ženy potláčať „nečisté myšlienky“ a pozerať sa na obrázky krásnych detí, čo vraj prospieva plodu. „Tehotné ženy by sa mali zriecť túžby, žiadostivosti, zloby i nenávisti,“ píše sa v knižke, ktorú vydala Ústredná rada pre výskum v oblasti jogy a prírodného liečiteľstva. Ide o orgán, ktorý je súčasťou ministerstva pre tradičnú medicínu. Minister pre tradičnú medicínu príručku obhajuje s tým, že obsahuje „múdrosti, ktoré boli zhromaždené v priebehu mnohých storočí“. Brožúra podľa neho výslovne nezakazuje sex, varuje len pred žiadostivým myšlienkami.

Podľa agentúry AP nie je pravdepodobné, že by sa spomínanými radami riadili zdravotné strediská, ktoré spravuje indická vláda. Tieto totiž má pod patronátom ministerstvo zdravotníctva, ktoré sa už v minulosti dostalo opakovane do konfliktu s ministerstvom pre tradičnú medicínu a ktoré stavia na vedeckejšom prístupe.

Agentúra AP uviedla, že brožúra je ďalším prejavom snahy nacionalistickej hinduistickej vlády premiéra Narendra Módího presadiť vegetariánsky spôsob stravovania. „Je to národná hanba. Ak sa kalorický príjem nastávajúcich matiek ďalej zníži tým, že im budeme upierať mäso a vajcia, situácia sa ešte zhorší,“ hnevá sa gynekológ Gadre.

Asi tretina z 1,3 miliardy Indov žije z menej než dvoch dolárov na deň. Mnohí majú sotva viac ako jedno jedlo denne a matky sa pravidelne vzdávajú svojich porcií v prospech hladných detí či manželov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #India #mamičky #podvýživa #úmrtia