Indický seriál rúca tabu

Indická telenovela, ktorá otriasa spoločenskými tabu - od domáceho násilia, cez útoky kyselinou po menštruáciu a detské manželstvo - sa stala jedným z najsledovanejších seriálov na svete. K obrazovkám podľa producentov pravidelne láka 400 miliónov divákov, napísala agentúra Reuters.

22.07.2017 09:00
indický seriál Foto:
Indický seriál s názvom Ja, žena, môžem dokázať čokoľvek, rúca spoločenské tabu.
debata

Seriál s názvom Men kučch bhi kar sakti hun, teda Ja, žena, môžem dokázať čokoľvek, ktorého scenár polemizuje s hlboko zakorenenými patriarchálnymi vzorcami správania a diskrimináciou na základe pohlavia, rozpráva príbeh mladej lekárky, ktorá sa vzdá práce v meste, aby pracovala v rodnej dedine. Prostredníctvom hlavnej hrdinky Snéhy Máthurovej sa diváci stretávajú s bežnými, ale len zriedka zobrazovanými spoločenskými praktikami a s tabu, akými sú potraty kvôli nechcenému pohlaviu plodu alebo menštruácia. Všetky príbehy sa pritom inšpirujú skutočnými prípadmi z bežného života v silne konzervatívnej In­dii.

V jednej z epizód je sestra Snéhy vo vysokom štádiu tehotenstva donútená k potratu plodu so ženským pohlavím, na následky procedúry pritom zomrie. V inej epizóde sa ďalšia sestra hlavnej hrdinky stane obeťou útoku kyselinou po tom, čo sa stala členkou zmiešaného futbalového tímu.

Seriál sa v snahe pomôcť dospievajúcim lepšie porozumieť zmenám tela, ktoré prekonávajú, venuje tiež sexualite. Snaží sa tiež bojovať proti spoločenským predsudkom, napríklad že menštruácia je nečistá a masturbácia neprirodzená.

Od predstavenia prvého dielu v roku 2014 sa odvysielali už dve série telenovely s viac ako 170 epizódami. Podľa televíznej stanice, ktorá ju vyrába, sa na každý diel priemerne pozerá 400 miliónov ľudí v 50 krajinách sve­ta.

Autorka námetu Puna Muttrédžaová, riaditeľka charitatívnej organizácie Population Foundation of India, hovorí, že takúto popularitu seriálu nečakala, ešte väčším prekvapením je pre ňu ale vraj to, koľko ľudí telenovela inšpirovala k zmene života. „Počula som toľko správ z dedín po celej Indii, ako sa po sledovaní tohto programu zmenilo správanie ľudí,“ povedala Muttrédžaová. „V niekoľkých dedinách sa napríklad muži rozhodli, že prestanú biť svoje ženy, a niektoré dievčatá sa po sledovaní seriálu rozhodli, že sa vzoprú názoru ľudí v dedine a pôjdu na vysokú školu,“ dodala.

Prieskum vykonaný na vzorke viac ako 3 200 obyvateľov indických dedín pred a po odvysielaní prvej série telenovely podľa Muttrédžaovej ukázal, že sa muži aj ženy začali viac zaujímať o otázky diskriminácie pohlavia a plánovaného rodičovstva. Napríklad počet žien, ktoré po sledovaní seriálu považovali za neprijateľné, aby ich muž bil pre podozrenie z nevery, stúpol o 31 percent. O 14 percent viac žien uviedlo, že nie je dôležité, aby rodili deti tak dlho, kým nebudú mať syna, a o 29 percent viac mužov vyjadrilo presvedčenie, že príliš skoré uzavretie sobáša môže znamenať stratu životných príležitostí.

Seriál, ktorý sčasti financovala Británia prostredníctvom rozvojovej pomoci, bol preložený do 14 svetových jazykov, vysiela ho aj 240 rádiových staníc a dostupný je aj na internete. V súčasnosti sa nakrúca už tretia séria. Podľa Muttrédžaovej má zásluhu na úspechu telenovely hneď niekoľko faktorov vrátane dôkladných rešerší, kvalitného spracovania a produkcie, kultúrnej citlivosti v prístupe k témam a tiež vďaka silným postavám, s ktorými sa diváci môžu identifikovať.

„Musí to byť zábavné. Musí to byť vysoko kvalitné,“ povedala Muttrédžaová. „Nie je ale dôležité mať len kvalitný produkt, ľudia musia byť pripravení na zmenu a ja myslím, že v Indii sú teraz ľudia zmene otvorení,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #divák #tabu