Vraždy z pomsty sú v boji o Mosul bežné

Vojaci a policajti bojujúci s tzv. Islamským štátom (IS) sa priznávajú k zabíjaniu členov teroristickej organizácie namiesto toho, aby ich dostali pred súd. Konajú tak z pomsty lebo mnohým teroristi zabili členov rodiny a svoje činy ospravedlňujú tým, že voči IS sa pre jeho brutalitu nedá postupovať podľa zákonov.

23.07.2017 10:00
Mósul, iračania, irak, vojaci, policajti, polícia Foto: ,
Členovia irackých bezpečnostných zložiek pózujú s vlajkou organizácie Islamský štát, ktorú v meste nechali bojovníci IS po dobytí letiska spojeneckými silami.
debata (10)

Poručík irackej armády popísal pre agentúru AP svoj osobný boj s IS. Členovia radikálnej organizácie mu zabili otca a on ich teraz už tri roky hľadá, aby sa pomstil. Podľa jeho slov už zabil vyše štyridsať mužov, ktorí boli členmi IS, aj keď len niektorí mali niečo do činenia s vraždou jeho otca. "Moja pomsta nie je sebecká. Robím to pre všetkých,“ povedal poručík.

Ak nájde tých, ktorí sú zodpovední za smrť jeho otca, má pre nich prichystanú pomalú smrť. Plánuje ich zavesiť na stĺp v jeho dedine. Keď armáda dorazila do Mosulu, poručík vypočúval všetkých členov IS. „Niektorým som len kládol otázky. Tých, ktorí mali na rukách krv, som hneď zastrelil,“ uviedol poručík.

Nič výnimočné

Podobné prípady nie sú v irackej armáde výnimočné. Podľa jedného z veliacich dôstojníkov jeho muži často zabíjajú podozrivých z členstva v IS. „Keď nám civilisti na niekoho ukázali, že je členom IS, tak sme ho zastrelili. Keď stojíte pred človekom, ktorý pozabíjal vašich priateľov a rodinu, správate sa tvrdo,“ odôvodnil konanie jeho jednotky dôstojník.

Podľa štyroch vojakov a policajtov, ktorí sa anonymne priznali agentúre AP, je bežné, že zabijú pri výsluchu neozbrojených mužov, podozrivých z členstva v IS. Minulý týždeň sa dokonca objavilo video, na ktorom vojaci zhadzujú radikálov z vysokého múru a po páde na nich strieľajú.

Vraždenie z pomsty môže vyvrcholiť do bratovražednej vojny medzi šiítmi a sunnitmi. Dôsledkom takých bojov pred desiatimi rokmi je, že sa IS podarilo do svojich radov získať toľko Iračanov, túžiacich po pomste.

Vybavovanie si účtov

Dôvodom, prečo majú mnohí vojaci potrebu osobnej pomsty, je obsadenie Mosulu IS v roku 2014. Teroristi vtedy zamerali svoje útoky na policajtov, vojakov a ich rodiny. Vyše 1 700 armádnych brancov zavraždili a hodili do hromadného hrobu.

Organizácia Human Rights Watch upozorňuje na mnohé prípady vybavovania si účtov armády s teroristami. Podľa organizácie sa vrážd dopúšťajú všetky jednotky zapojené do bojov s IS. Iracká armáda sa vyjadrila, že to nebude tolerovať a vojakov páchajúcich vraždy potrestá. Armáda ale tvrdí, že o nezákonnom postupe vojakov nemá žiadne dôkazy.

Mosul v troskách

Boje o Mosul, čo je druhé najväčšie mesto v Iraku, stále pokračujú aj napriek pred týždňom predčasne vyhlásenému víťazstvu irackým premiérom. Členovia IS obsadili Mosul v roku 2014, operácia na získanie mesta späť za začala v roku 2016. Pri bojoch zahynuli už tisícky civilistov a z domovov muselo utiecť takmer milión obyvateľov. Po troch rokoch nepokojov je Mosul v troskách.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pomsta #Mósul #IS