Tieň brexitu sa vznáša nad Gibraltárom

V chodbách vytesaných na obranu gibraltárskej skaly klikajú počítače napojené na celý svet. Tieto prístroje určené na stávky a internetové hry sú hlavným zdrojom príjmov britskej kolónie, ktorá si svoje výsadné postavenie chce zachovať aj po odchode Británie z Európskej únie, píše agentúra AFP.

23.07.2017 12:00
Gibraltár Foto:
Ilustračné foto
debata

Gibraltár, enkláva na šiestich kilometroch štvorcových, na ktoré si robí nároky Španielsko, sa v posledných 20 rokoch stala mekkou internetových hier o peniaze: stávky na futbal alebo na britské parlamentné voľby, poker, ruleta i baccarat.

Strategické odvetvie

Počítače centra Continent8 pracujú za opancierovanými dverami v tuneli, kde je doposiaľ kancelária, odkiaľ generál Dwight Eisenhower, vrchný veliteľ Spojencov, riadil v roku 1942 vyloďovacie operácie v Afrike.

Pre 33 000 obyvateľov Gibraltáru sú aktivity v Continent8 či v ďalších dvoch dátových centrách enklávy strategické: podľa ministra obchodu Alberta Isola zabezpečujú 25 percent hrubého domáceho produktu, viac než ktorýkoľvek iný sektor ekonomiky.

Podľa konzultantov H2 Gambling Capital predstavovali len tieto spoločnosti na Gibraltári 30 percent z 39,3 miliardy dolárov zisku svetového sektoru hier a internetových stávok v minulom roku.

Z Karibiku na Gibraltár

V 90. rokoch, keď sa vsádzalo ešte po telefóne, presídlili najväčší operátori pre priaznivé daňové zaťaženie a prístup na európsky trh z karibskej oblasti na Gibraltár.

„Našou filozofiou bolo od počiatku prijímať len tie spoločnosti, ktoré mali dobre zavedený obchod,“ vysvetľuje Albert Isola. Musia fyzicky operovať na Gibraltári a sú podrobené prísnym predpisom, aby sa zabránilo praniu špinavých peňazí a aby sa zabezpečila ochrana maloletých a hráčov, ktorým hrozí závislosť.

Na Gibraltári má povolenie na internetové hry len 30 spoločností – na Malte sú ich stovky – ale zamestnávajú vyše 3 000 ľudí rôznych národností. Gibraltár ich priťahuje aj preto, že môžu dochádzať zo Španielska, kde je život príjemnejší a lacnejší.

Hranica so Španielskom

„Hlavnou starosťou v súvislosti s brexitem je to, ako bude hranica so Španielskom fungovať,“ hovorí právnik Peter Montegriffo, ktorý pomáha spoločnostiam prevádzkujúcim hry usadzovať sa na Gibraltári.

Po rozhodnutí Británie z 23. júna 2016 opustiť Európsku úniu obnovilo Španielsko svoje nároky na Gibraltár, ktorý v roku 1713 muselo postúpiť britskej korune.

Obyvatelia Gibraltáru sa obávajú nových prekážok na hraniciach, ako sa to občas v čase napätia medzi Londýnom a Madridom stáva. Len posilnenie colných kontrol môže vyvolať nekonečné rady.

„Otázka brexitu má pre Gibraltár nesmierny význam,“ hovorí právnik Montegriffo. „Neveríme, že demokratické Španielsko zneužije hranice ako zbraň, ako to urobilo pred 45 rokmi, ale vstupujeme na neznámu pôdu,“ dodáva.

Čo zmení brexit

Podmienky brexitu, o ktorých Londýn začal s Bruselom rokovať, budú mať dosah aj na internetové hry. Tento sektor je totiž široko zameraný na britský trh, ktorý je v tomto smere najzrelší a najvýznamnejší v Európe. Stále viac spoločností využíva svoje sídlo na Gibraltári na to, aby získali svoje zastúpenia v iných európskych krajinách.

Jeden z velikánov sektora, 888, už varoval, že keby skutočnosť, že sídli na Gibraltári, mala brániť zachovať si pobočky v niektorých európskych krajinách, uvažoval by o registrácii na Malte.

O všetkom sa rokuje. Keby Európska únia rozhodla, že operátori hier musia mať svoje zastúpenie v EÚ, aby si zachovali svoju licenciu, mohla by Británia namietať, že v takom prípade nemôže sídliť na Malte a zachovať si prístup na britský trh.

Riaditeľ Lottolandu Nigel Birrel nepredpokladá väčšie ťažkosti. „Neverím, že brexit bude mať vplyv na možnosť ponúkať naše služby v EÚ,“ hovorí.

V bývalej Eisenhowerovej kancelárii šéf kanadskej spoločnosti Continent8 Luis García tvrdí: „Continent8 tu zostane, kým tú zostanú jeho klienti. A tí nám povedali, že nemajú v úmysle Gibraltár opustiť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár #Brexit