Čínsku strednú triedu trápia hypotéky a školné

Únava z nedostatku spánku, úzkosť, strach kvôli hypotékam a školnému. Zdá sa, že nová čínska stredná trieda už zažíva veľa problémov, ktorými trpí podstatne dlhšie zavedená stredná vrstva v Británii a ďalších krajinách. A to vrátane silnejúcej nespokojnosti zle platených slúžok a ďalších zamestnancov v domácnosti, napísal The Times.

26.07.2017 16:00
Číňanka Foto:
Ilustračné foto
debata

Prieskum medzi 50-tisíc ľuďmi definovanými ako stredná trieda vďaka ročným ziskom v rozmedzí od 100– do 500-tisíc jüanov zistil, že 72 % z nich má problémy so spánkom a 31 % má pohlavný styk raz mesačne alebo vôbec. Tento prieskum, ktorý zverejnil čínsky server zhaopin.com, tiež zistil, že 95 % respondentov pravidelne cíti úzkosť. Ako najvyššie výdavkové položky v rodinnom rozpočte potom uvádzali hypotéky a pôžičky na auto, nákupy a školné pre deti.

Plat nižší, než aké sú ich očakávania, je značným zdrojom stresu pre 42 % opýtaných, zatiaľ čo 46 % sa sťažuje, že sú na pracovisku nedocenení. Fan Jü-su, pomocníčka v domácnosti a ctiteľka románov Charlesa Dickensa, vie, čo znamená byť nedocenená a odsunutá na okraj formálne komunistickej krajiny s vysoko kapitalistickou spoločnosťou, ktorá stále znevýhodňuje obyvateľov len preto, že sa narodili na vidieku. Jej on-line autobiografická esej o tom, ako sa prebíjajú životom príslušníci čínskej triedy ľudí putujúcich za prácou z vidieka do veľkých miest, v posledných dňoch získala značnú pozornosť. A poslúžila aj ako dobre načasovaná pripomienka predstaviteľom mestskej strednej triedy, že milióny ich spoluobčanov sa stále majú podstatne horšie ako oni.

Rozprávanie nazvané Som Fan Jü-su zaznamenalo viac ako tri milióny pozretí, kým bolo vymazané z jej účtu na serveri Wech – pravdepodobne kvôli otvorenej kritike politiky, ktorá stále obmedzuje možnosti pre Číňanov narodené na vidieku, rovnako ako 44-ročná Jü-su. Mala 20 rokov, keď opustila provincii Chu-pej, aby začala nový život v Pekingu. Vydala sa, ale opustila manžela, keď ju začal týrať. Jej dve dcéry, ktoré vychovala sama, patria podľa čínskeho registračného systému do kategórie „vidiečaniek“ a je ťažké im v Pekingu zabezpečiť vzdelanie.

Ako jedna z piatich detí začala Fan Jü-su pracovať vo veku 12 rokov. Vo svojej eseji opísala bolesť, ktorú cíti, keď sa stará o deti iných ľudí – vrátane nelegitímneho potomka istého nového čínskeho milionára – a nemôže tráviť čas s vlastnými dcérami. „Môj život je ako smutná kniha. Osud ma v ňom spútal nepríjemným spôsobom,“ napísala. „Myslím, že to, čo som napísala, je skutočné,“ povedala Fan Jü-su denníku Beijing Times, než sa začala skrývať, aby unikla pozornosti médií. „Robím si starosti s vecami, ktoré trápia veľa ľudí. Mnohí vnímajú tieto problémy rovnako ako ja, ale nemôžu na nich nič zmeniť,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úzkosť #kapitalizmus #Peking #stredná trieda #nedostatok spánku