Osemročná Američanka vyliezla na Kilimandžáro

Osemročnej Američanke sa podarilo vyliezť na Kilimandžáro, najvyššiu horu Afriky. Na jej vrchol, nachádzajúci sa vo výške 5895 metrov nad morom, vyšla Roxy Getter s rodičmi za šesť dní a stala sa tak najmladším dievčaťom, ktorému sa to podarilo.

31.07.2017 17:00
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Foto:
Najvyššiu horu Afriky, Kilimandžáro, sa podarilo zdolať historicky najmladšej turistke.
debata

„Bolo to ťažké, lebo sme museli stále stúpať hore,“ zverilo sa po absolvovaní náročnej túry osemročné dievča z Floridy. Šesť nocí strávila v mrazivých teplotách v stane.

Najťažšie chvíle podľa Roxy nastali až po zdolaní vrcholu. „Vtedy to bolo ťažké, bola som taká unavená, že som takmer nevládala chodiť,“ povedala pre BBC. Výprava sa mladej Američanke páčila, ale nie je si istá, či by chcela niečo podobné ešte opakovať v budúcnosti. „Možno budem ešte liezť na iné, malé hory, ale nemyslím si, že ešte niekedy pôjdem na takto vysokú,“ uviedla Roxy.

Najmladším chlapcom, ktorému sa podarilo vyliezť na Kilimandžáro, je Keats Boyd z Los Angeles, ktorý na vrchol vyšiel v januári 2008 ako sedemročný. Povolenia na výstup na najvyšší vrchol Afriky sa síce majú oficiálne udeľovať len osobám starším ako desať rokov, z času na čas však tanzánijské úrady urobia výnimku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kilimandžáro #najvyšší vrch Afriky #rekordmanka