Afganské utečenky bojujú v Indii proti znečisteniu

Pätica žien z Afganistanu bojuje v Indii nielen proti tradičnému poňatiu rodových rolí, ale aj proti znečisteniu indickej metropoly Dillí. Pre miestne kaviarne a zmrzlinárne vyrába jedlý riad ako alternatívu k plastu, napísala agentúra Reuters.

16.08.2017 15:00
afganky, ženy, utečenky Foto:
Farah a ďalšie štyri Afganky preto dlho neváhali, keď dostali ponuku pracovať pre ekologický projekt.
debata

Afganka Farah Nazová utiekla pred Talibanom pred piatimi rokmi, keď ju takmer upálili, jej manžela chceli zabiť a deti uniesť. Na uštipačné poznámky afganskej utečeneckej komunity si už zvykla. Hovorili jej, že je „zlá žena“ a že jej miesto je doma vedľa chorého manžela a piatich detí. To, čo si ľudia myslia, jej však už vrásky nerobí. „Nemám inú možnosť, ako pracovať a som na to pyšná. Živím svoju rodinu, mením pohľad na ženu v afganskej komunite a čo viac, ukazujem, že aj utečenci môžu urobiť veľa dobrého,“ hovorí.

Farah spoločne s ďalšími štyrmi ženami pracuje pre projekt, ktorý vznikol z iniciatívy študentov univerzity v Dillí. Hoci päť párov rúk nevyrieši ekologické problémy, ktorým India čelí, projekt postupne získava medzinárodnú podporu. A to predovšetkým vďaka snahe bojovať proti chronickému znečisteniu krajiny a súčasne podporiť ženy z utečeneckých komunít. Riad vyrobený zo pšeničnej múky, ktorý chutí ako sušienky, získava na Západe popularitu ako alternatíva k plastu, ktorá je šetrná k životnému prostrediu. „Chceli sme vytvoriť model sociálneho podnikania, ktorého cieľom je nielen zlepšenie životného prostredia, ale aj vytvorenie takého plánu, ktorý by zamestnával ľudí z vylúčených komunít, ako sú napríklad migranti,“ hovorí študent ekonómie Niščaj Hans.

Hans patrí ku štyridsiatim študentom pracujúcich pre medzinárodnú charitu Enactus, ktorá podporuje mladých ľudí po celom svete. Organizácia pracuje s chudobnými komunitami a vytvára trvale udržateľné a ekologicky šetrné podniky, ktoré následne prenechá miestnym ľuďom. Indická metropola vyprodukuje približne 650 ton plastového odpadu denne, len 60 % z toho sa recykluje. Študenti miestnej univerzity tak považujú znečistenie za závažný a prehliadaný sociálny problém.

Veľkú časť odpadu v metropole tvoria jednorazové plastové riady, ktorého rozklad môže trvať až tisíc rokov. Do pôdy a vody sa navyše pritom dostávajú škodlivé látky, čo má hrozivé dôsledky.

Študenti tak oslovili kaviarne v metropole a ich majiteľom ponúkli dodávanie jedlých riadov. Na zapojenie do projektu následne vyzvali miestnu utečeneckú komunitu. Iniciatívu ocenila aj Organizácia spojených národov. „Takéto projekty ukazujú, že utečenci sú aktívnymi členmi spoločnosti a pozitívne prispievajú k jej životu,“ povedala Ipšita Senguptaová z agentúry OSN pre utečencov.

India je domovom viac ako 200-tisíc migrantov a azylantov utekajúcich pred prenasledovaním v Srí Lanke, Číne, Afganistane alebo Barme. Krajina však nepodpísala konvenciu o utečencoch z roku 1951, ktorá zaväzuje štáty chrániť migrantov. Nemá ani vlastnú legislatívu, ktorá by zabezpečovala základné práva utečencov. Mnoho z nich sa tak stane obeťou obťažovania a vykorisťovania. Migranti často nemajú prístup k vzdelaniu alebo zdravotnej starostlivosti a pracujú v žalostných podmienkach za nízky plat. Afganská komunita v Indii má približne 11-tisíc ľudí. Možnosti, ako zlepšiť život a získať nové zručnosti, sú navyše obmedzené. Farah a ďalšie štyri Afganky preto dlho neváhali, keď dostali ponuku pracovať pre ekologický projekt.

Väčšina z nich sú ženy bývalých podnikateľov z Kábulu. Po piatich rokoch v Indii sa pritom tradičné úlohy žien a mužov obrátili. Niektoré ženy pracujú, pretože ovdoveli, iné preto, lebo ich muži sú príliš chorí a neschopní pracovať. Okrem výroby jedlého riadu zaisťuje Farah a jej spoločníčky aj predaj a marketing projektu, stretávajú sa aj so zákazníkmi a prijímajú objednávky. Projekt v súčasnosti funguje pol roka a dodáva riad desiatim kaviarňam a zmrzlinárňam v Dillí, ďalšie objednávky prijíma on-line.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #znečistenie #India #utečenci #Dillí