Ľudia z Ripolla nechápu, ako sa ich susedia stali teroristami

Atentátnici z Barcelony a Cambrils nezodpovedali obvyklému profilu teroristov, ktorí v posledných rokoch v Európe spáchali útoky.

22.08.2017 18:00
debata (17)

Obyvatelia katalánskeho mesta Ripoll, v ktorom žil atentátnik z Barcelony a ďalší členovia teroristickej bunky, nechápu, ako sa títo mladí ľudia mohli zradikalizovať.

Atentátnici z Barcelony a Cambrils nezodpovedali obvyklému profilu teroristov, ktorí v posledných rokoch v Európe spáchali útoky. Boli mladší, nemali sociálne, ekonomické ani pracovné problémy, napísal španielsky denník El País.

Matku Saída Aallaa, Júsifa Aallaa a Mohameda... Foto: Reuters, ALBERT GEA
moslimovia, moslimka, spanielsko, ripoli Matku Saída Aallaa, Júsifa Aallaa a Mohameda Aalla, podozrivých z útokov v Barcelone a Cambrils, objíma Hafída Úkábírová, sestra ďalšieho z podozrivých Músú Úkábíra, počas zhromaždenia moslimskej komunity v Ripolle.

Boli mladí, boli tvárni

„Boli to chlapci, ktorí hovorili perfektne po katalánsky, chodili do školy, mali dobré známky a nemali problémy,“ povedala Maria Vilaltaová z mestského zastupiteľstva Ripolla. Takisto podľa učiteľky Núrie Perpinyaovej sa títo mladí ľudia „nikdy nesprávali, ani neboli príliš nábožensky založení“.

Možné vysvetlenie poskytol Manuel Gazapo, riaditeľ Národného bezpečnostného inštitútu. „Prvým faktorom je ich vek, boli mladší ako teroristi zvyčajne bývajú a boli pre to viac tvární,“ verí Gazapo. Druhým faktorom je ich pôvod. Mnohí z nich sa narodili v Maroku.

Podozriví zo spáchania útokov v Katalánsku

Júnis abú Jakúb – mŕtvy
Husajn abú Jakúb – mŕtvy
imán Abdelbaki Es Satty – mŕtvy
Saíd Aallaa – mŕtvy
Júsif Aallaa – mŕtvy
Muhammad Aallaa – zatknutý
Músá Úkábír – mŕtvy
Idrís Úkábír – zatknutý
Muhammad Húlí Šamlál – zatknutý
Muhammad Hišámí – mŕtvy
Umar Hišámí – mŕtvy
Sálih Karíb – zatknutý

Zhromaždenie Moslimov v Ripolle.

Integrácia je nikdy nekončiaci proces

„Hovorí sa, že boli integrovaní, áno, ale neprestali patriť k menšine, ktorej hrozí vylúčenie zo spoločnosti. Potom stačí malý incident, aby boli náchylní k obalamuteniu,“ tvrdí Gazapo.

Dodal, že integrácia nie je definitívne vyhratá, a naopak, keď je „chlapec vyhostený“ zo spoločnosti, neznamená to podľa Gazapa, že „pôjde a zabije niekoho“.

„Áno, vyrástli sme tu a nemali sme problémy so spolužitím, ale sme a vždy budeme maurovia,“ povedal denníku El País bratranec dvoch členov rozprášenej teroristickej bunky Rašíd. „Boli sme v škole a dievčatá nechceli ísť s nami na rande a dospelí si mysleli, že predávame hašiš,“ dodal Rašíd.

Členovia moslimskej komunity v Ripolle odsúdili... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
ripoli, moslimovia, zhromazdenie, spanielsko Členovia moslimskej komunity v Ripolle odsúdili konanie teroristov z ich mesta, ktorí vraždili v Katalánsku. Počas zhromaždenia niesli transparenty so sloganmi ako "My všetci sme Barcelona", "Dotýka sa to aj nás", "Toto nebolo v mene Islamu" alebo "Všetci proti terorizmu".

Imán ako kľúč k úspechu

Podľa neho hral v bunke hlavnú úlohu imán Es Satty. „Veľmi dômyselný chlap vás presvedčí v priebehu pol hodiny. Zbaví vás strachu a to je podstatné,“ hovorí Rašíd.

Denník El País priniesol vyjadrenia dvoch príbuzných teroristov, ktorých sa imám pokúšal radikalizovať, ale odmietli ho. „Chcel sa so mnou rozprávať, začal mi vykladať, že počúvať muziku je zlé a neviem, čo ešte…,“ povedal v pondelok denníku El País bratranec jedného z piatich teroristov, ktorých polícia v piatok zastrelila v Cambrils. Imám ho viac nekontaktoval.

Nariekajúca žena počas zhromaždenia Moslimov v... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
zena, moslimka, nariekanie, spanielsko, ripoli, plac Nariekajúca žena počas zhromaždenia Moslimov v španielskom meste Ripoll.

Ľudia neverili, že to zájde až tak ďaleko

Denník El País sa pýtal, prečo títo ľudia nekontaktovali úrady, keď sa domnievali, že imám sa snaží radikalizovať mladých. „Pretože sme neverili, že to pôjde tak ďaleko. Neviem, nikto si nedokázal predstaviť, že títo chlapci môžu urobiť niečo také,“ povedal jeden z príbuzných teroristov.

V spoločnosti mestečka Ripoll je veľmi smutná atmosféra a ľudia sú v šoku. Niektorí denníku El País povedali, že v miestnej populácii došlo k narušeniu dôvery. „Existuje pocit veľkého sklamania a bude to chcieť veľa práce na obnovenie dôvery,“ povedala Vilaltaová.

Gazapo tiež upozornil na spôsob, akým imám mladých mužov radikalizoval. „Vrátil sa k starému štýlu (teroristickej siete, pozn. red.) al-Kajdy,“ povedal Gazapo. „Internet nepoužíval, hovoril s nimi na tajných miestach,“ povedal Gazapo.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #barcelona #teroristi #radikalizmus #radikalizácia #útok v Barcelone #ripoll