Etiketa: Zoznámte sa, prosím

V rebríčku spoločenskej významnosti stojí na prvej priečke žena, pod ňou starší a napokon nadriadený. Takéto poradie však platí v súkromí a nie na pracovisku. Pracovná sféra spoločenský rebríček celkom poprehadzuje. V zamestnaní je na prvom mieste nadriadený, po ňom žena a napokon starší. Pýtate sa prečo? Vysvetlenie je celkom jednoduché.

26.08.2017 06:00
zoznamovanie, etiketa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Že je niekto ženou, je dané a ťažko spochybniteľné. Vek je však chúlostivou otázkou a v spoločnosti sú spravidla všetky dámy najmladšie. Postavenie na pracovisku je, naopak, jasné a jednoznačné. Ale vo výťahu v bytovom dome práca zostáva za dverami – funkcie prichádzajú a odchádzajú tak, ako fúka vietor.

Kto je viac dôležitý?

Základný spoločenský rebríček slúži na to, aby si ľudia navzájom mohli prejaviť úctu. Žena by mala v spoločnosti prijímať viac pozornosti ako muž. Starší má viac skúseností ako mladší. A nadriadený určuje výplatu svojim podriadeným. Zároveň platí, že viac úcty prináleží dospelému ako dieťaťu.

Tieto pravidlá platia aj pri pozdrave, pri vstupe do dverí, pri predstavovaní aj pri zasadacom priadku pri stole.

Komunikácia sa vždy začína jednoduchým pozdravom, na ulici aj na pracovisku. Prejsť okolo niekoho, koho poznáme, bez povšimnutia, ako keby bol iba vzduch, je arogantné. Menej už záleží na tom, kto koho pozdraví ako prvý, než na tom, či sa napríklad dvaja kolegovia či susedia vôbec pozdravia. A kde jeden šliape „ako slon v porceláne“, druhý môže situáciu napraviť, aj keď naruší poradie dôležitosti.

Základom spoločenského styku je teda slušnosť. A o niečo vycibrenejším prejavom je úcta.

Dobrý deň, pán sused!

Kto má podľa bontónu zdraviť ako prvý? To závisí od situácie.

V bytovke či na ulici platí základný spoločenský rebríček, a teda najviac úcty prináleží žene, potom staršiemu a až napokon človeku s lepším postavením. Ak sa teda na schodisku stretnú muž a žena v akomkoľvek veku, niet čo riešiť, muž má zdraviť ako prvý. Ak je však vekový rozdiel viacgeneračný, mladá žena pokojne ako prvá pozdraví starca.

Vo všeobecnosti platí, že dospelí majú podľa pravidiel spoločenského správania prednosť pred deťmi. Teda dieťa má pozdraviť dospelého a nie naopak. Ak však stretnete rodičov, ktorí na toto pravidlo nedbajú a svoje dieťa zdraviť neučia, pokojne môžete ako dospelý pozdraviť dieťa prvý – aspoň sa naučí, že lepšie je pozdraviť „v nesprávnom poradí“, ako nepozdraviť vôbec. Problém môže vzniknúť aj s dospievajúcimi mladými slečnami, ktoré už prestávajú byť deťmi. Verte, že žiadna sa neurazí, keď ju hoci starší muž pozdraví ako prvý.

zväčšiť Spoločenský rebríček dôležitosti Foto: SHUTTERSTOCK, infografika Pravda - M. Braunsteiner
Etiketa, rebíček dôležitosti Spoločenský rebríček dôležitosti

Dobré ráno, pán riaditeľ!

V práci prináleží najviac úcty šéfovi, ale to ani generálnemu riaditeľovi nijako nebráni byť džentlmenom a pri príchode pozdraviť svoju sekretárku ako prvý. Ak je šéfkou žena, situácia je jasná: ju by mali zdraviť ako prví všetci podriadení.

Ak sa na pracovisku stretnú dve ženy v nerovnocennom postavení, viac úcty patrí žene vo vyššej funkcii, bez ohľadu na vek. Ani tridsaťročnej šéfke marketingu však nič nebráni pozdraviť ako prvá hoci upratovačku v dôchodkovom veku. Rovnako to platí aj pre dvoch mužov. V kancelárii je vek až na tretej priečke dôležitosti, ale na prvom mieste by vždy mala byť ľudskosť.

Pozdrav v trojici

Na ulici, ale aj v divadle či v zamestnaní stretneme naraz viacero ľudí, ktorých by sme mali pozdraviť. Od koho začať? Samozrejme, od toho, kto je najdôležitejší. A to je v súkromí žena, po nej starší a napokon človek v lepšom postavení.

V zamestnaní je však niekto ešte dôležitejší ako šéf: je to hosť. Pracovnú návštevu, klienta či spolupracovníka teda podriadený pozdraví skôr ako svojho šéfa. Platí staré jednoduché: náš zákazník, náš pán!

Čaute všetci!

Stáva sa, že stretneme svojho známeho v skupine ľudí, ktorých nepoznáme. Ak si to situácia nevyžaduje, nemusíme sa hneď predstavovať. Ako prejav úcty pozdravíme najprv svojho známeho či známu (ak sú to partneri, tak najprv ženu) a ostatným venujeme jeden spoločný pozdrav. Ak spoločne nejakú chvíľu čakáme, napríklad na vydanie kabátov z divadelnej šatne, môžeme k pozdravu pridať aj krátke podanie ruky bez predstavovania. Samozrejme, iba ak náš známy neprišiel do divadla s celým autobusovým zájazdom. Ľudí stojacich v skupinke okolo nášho známeho stačí pozdraviť aj úklonom hlavy, že sme ich v spoločnosti zaregistrovali.

Dobrý večer, priatelia

Pri zdravení má každý na výber z viacerých možností v závislosti od situácie a vzájomného vzťahu, od archaického ruky bozkávam až po neformálne čau. Univerzálne dobré ráno, dobrý deň a dobrý večer sa dá použiť vždy.

Donedávna sa považovalo za neslušné pozdraviť Dobré ráno po 8. hodine rannej, lenže ako sa mení doba, menia sa aj spoločenské pravidlá. Ľudia dnes prichádzajú do práce neskôr a odchádzajú tiež neskôr. Samozrejme, pozdraviť kolegov o 11. pred obedom Dobré ráno už znie ako provokácia alebo v lepšom prípade recesia.

Rebríček spoločenskej významnosti

viac úcty požíva menej úcty požíva
žena muž
starší mladší
nadriadený podriadený
hosť hostiteľ
klient/zákazník dodávateľ/predavač
dospelý dieťa

Pripravené v spolupráci s vydavateľstvom TRIO Publishing podľa knihy Anton Bódis, Barbara Štubňová: Nie som barbar – Etiketa pre každého.


Súťaž o knihu Nie som barbar - Etiketa pre každého

Nie som barbar - etiketa pre každého

Pravda pripravila v spolupráci s vydavateľstvom Trio Publishing sériu článkov o Etikete a pravidlách slušného správania

Zároven sa môžete zapojiť do SMS súťaže a vyhrať knihu Nie som barbar – Etiketa pre každého

Súťažná otázka:

ČO JE TO ETIKETA?

A) zvieracia kazajka
B) mesto v starovekom Grécku
C) súbor pravidiel slušného správania sa

Správnu odpoveď zašlite do 30. 8. 2017 do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare: PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A, B alebo C (medzera) meno a priezvisko.

Troch výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena spätnej SMS je 0.50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Mená výhercov zverejníme v denníku Pravda i na webe pravda.sk

Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spoločnosť #etiketa #zoznamovanie #Etiketa a jej pravidlá