Psychologička: Dovolenka s viacerými rodinami vyžaduje dobrú súhru

Sami, len naša rodina, málokedy chodíme niekam na dlhšie. Aj keď ideme na chalupu, málokedy sme tam sami bez ďalších rodinných príslušníkov. Asi máme pocit, že by sme sa nudili, hlavne večer, keď uložíme deti. Odkedy máme deti, radi chodievame so spriatelenými rodinami s deťmi spoločne na chalupu, niekedy aj k moru alebo na výlet cez jarné a jesenné prázdniny. O svoje skúsenosti so spoločnou dovolenkou viacerých rodín sa podelila psychologička Eliška Kostelníková.

04.09.2017 10:00
debata

Keď ideme s ďalšou rodinou, lepšie sa zabavia deti aj dospelí. Najčastejšie chodievame tri rodiny, ktoré sa dobre poznáme a pravidelne stretávame. Každý rok sa v lete vyberieme na veľkú chatu s ďalšími 2–3 rodinami, ktoré sa menia, a sú to vždy kamaráti aspoň jednej zo „základných“ rodín. Zatiaľ to bolo vždy O. K. Spoločne tam varíme a robíme výlety do okolia. Nie všade idú všetci, ako to komu vyhovuje.

Takúto dovolenku odporúčam ľuďom, ktorí sú spoločenskí, tolerantní a ktorým neprekáža hluk a mierny chaos. Je náročné variť v takých množstvách, dohodnúť sa na programe, zladiť potreby všetkých detí. Ale zase to má mnohé pozitíva – deti sú dobrá partia, keď sú „v stáde“, je jednoduchšie vytiahnuť ich na túru (napríklad tento rok prešli všetci okrem najmenších 7 km z chaty na mohylu M. R. Štefánika).

Psychologička Eliška Kostelníková: Keď ideme s...
Eliška Kostelníková Psychologička Eliška Kostelníková: Keď ideme s ďalšou rodinou, lepšie sa zabavia deti aj dospelí.

My dospeláci máme zase čas si spolu večer sadnúť a poriadne sa porozprávať, hrať spoločenské hry. Určite by som nešla s cudzími ľuďmi alebo s takými rodinami, kde sa kamarátia iba deti – takáto veľká akcia vyžaduje dobrú súhru. My už po tých rokoch máme dosť rozdelené úlohy – niekto nakupuje, iný varí, upratuje, pečie koláče, pripravuje deťom špiónsku hru. Zlé by bolo, ak by ľudia mali nejaké vyhranené názory, ktoré by boli v rozpore s názormi iných.

Na takejto veľkej akcii treba trošku zvoľniť svoje výchovné pravidlá – napríklad na večierku alebo množstvo sladkostí, ktoré deti zjedia. Prípadne by asi nerobilo dobrotu, keby niekto mal potrebu sa opíjať.

Začalo sa to pred šiestimi rokmi, keď mala trojica najstarších detí 4, 3 a 2 roky. Spomenula som si, že v detstve pre mňa a bratranca pripravovali naše dve veľké sesternice podobnú hru. Základom hry je reťaz úloh – pri správnej odpovedi sa deti dozvedia, kde majú hľadať obálku s ďalšou úlohou.

Na konci celej hry nájdu „poklad“ – veľký hrniec s medailami, drobnými hračkami, sladkosťami. Zo začiatku boli úlohy jednoduché – zaspievať nejakú pesničku, predstaviť sa, napočítať do 5, spraviť kotrmelec a podobne. Hra trvala 2–3 hodiny. Vždy sme ich viedli k tomu, aby úlohy riešili spoločne, starší pomáhali mladším, čakali sa navzájom. Nikdy sme ich naschvál nestavali do tímov proti sebe.

Dnes sú už deti oveľa väčšie a úlohy ťažšie – pracujú s mapou, skladajú indície z rôznych nápovedí, pre indície sa musia potápať, robiť všelijaké chemické a fyzikálne pokusy. Organizáciu prevzali chlapi, a je to vidieť – je to oveľa akčnejšie a hra trvá niekoľko dní. Jediný problém je ten, že detí je už príliš veľa (tento rok bolo s nami 13 detí vo veku 0–10 rokov) Do budúcnosti rozmýšľame, že pre mladších spravíme nejakú juniorskú hru.

Do istej miery to plánujeme vopred – prinesieme rôzne pomôcky, objednáme medaily, pripravíme to, čo treba vytlačiť na počítači – ale konkrétne úlohy a ich náväznosť určia chalani až na mieste a v závislosti od počasia.

A na čo si dať pozor? Asi nebrať žiadne hračky, ktoré deti nechcú požičať ostatným. Hračky berieme len malým deťom, veľkí si obyčajne zbalia perá, zápisníky, knihy a nejaké aktuálne zábavky ako spinnery. Berieme so sebou veľmi veľa spoločenských hier, hráme sa radi dospelí aj deti.

Tablety a mobily záležia na rodičoch – obvykle dovolíme v čase poobednej siesty pozrieť si nejaký film alebo zahrať hru. Ak je pekne, deti trávia veľa času v bazéne, na trampolíne. Neviem, či si my dospelí až tak oddýchneme. Ja by som obvykle potom potrebovala ďalšiu dovolenku. Ale v každom prípade je to skvelá zmena oproti bežnému tráveniu času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #deti #rodina #prázdniny #psychologička #Eliška Kostelníková