Dve ruské letušky zažalovali Aeroflot a stali sa symbolom boja za práva žien

Dve "staré, tučné, strašné" palubné sprievodkyne zažalovali svojho zamestnávateľa, pološtátne ruské aerolinky Aeroflot pre nespravodlivé zaobchádzanie. Rozpútali tým mediálnu búrku a na vlastné prekvapenie sa stali v Rusku symbolom ťaženia za práva žien.

23.09.2017 13:00
debata (59)

Jevgenija Magurinová (42) a Irina Jerusalimská (45) zažalovali Aeroflot za diskrimináciu na základe veku, váhy a vzhľadu potom, čo vedenie aeroliniek začalo požadovať, aby sa letušky zmestili do rovnošiat ruskej veľkosti 48. A tie, čo sa nezmestili, vyradili z medzinárodných letov a znížili im platy o prémie a príplatky.

Väčšie prsia, menší plat

„Všetky letušky – a je ich približne šesťtisíc – najprv vyfotografovali, zmerali a rozdelili do niekoľkých kategórií podľa vzhľadu. Preto vznikla žartovná skratka STS: staré, tučné, strašné. Samozrejme, všetko sa dialo potichu,“ povedala novinárom Magurinová. Tá sa do „štyridsaťosmičky“ nezmestila kvôli „príliš veľkému“ poprsiu, čo vzápätí pocítila na menšej výplate.

Súd najprv záležitosť letušiek zamietol, ale ony sa odvolali. A sudcovia moskovského mestského súdu rozhodli, že vynucovanie takýchto noriem v odievaní porušuje pracovné právo, aj keď žiadnu diskrimináciu nezistili. Letuškám priznali symbolickú kompenzáciu vo výške 5 000 rubľov (72 eur) plus nevyplatené príplatky. Aerolinky si však rozsudok vykladajú ako svoje víťazstvo, pretože na súde „sa dokázalo“, že letušky nediskriminujú.

Verdikt vítajú bojovníčky za ženské práva ako míľnik v boji proti diskriminácii žien v krajine, kde štátne inštitúcie hlásajú konzervatívne hodnoty a ženy sú často vnímané len ako manželky a matky. „Obe ženy a ich právnička odviedli skvelú prácu. Ženy budú vedieť, že stojí za to bojovať,“ zdôraznila advokátka Aliona Popovová, ktorá vedie sieť podporujúce ženy.

Veľa času, energie i peňazí

Že nebolo ľahké prípad vyhrať, pripúšťa aj moskovská právnička oboch letušiek, špecialistka na pracovné právo Xenia Michajličenková, podľa ktorej sa Rusky len zriedkavo púšťajú do podobných sporov, ktoré stoja veľa času, energie i peňazí. "V Rusku spočíva dôkazné bremeno v týchto prípadoch na žalujúcej strane, teda žena by musela na súde dokázať, že ju diskriminovali.

Navyše spor so zamestnávateľom môže ohroziť ďalšiu kariéru. To nie je každá ochotná riskovať," konštatovala.

Aeroflot od začiatku pripúšťal, že má na letušky isté nároky ohľadom váhy a veľkosti, ale považoval tieto požiadavky za oprávnené. Jeden kilogram letuškinej nadváhy vraj stojí 759 rubľov ročne (asi 11 eur) dodatočných nákladov na pohonné hmoty. A spoločnosť chce tiež vyjsť v ústrety klientom, ktorí dávajú prednosť mladým a štíhlym letuškám.

Na vnútroštátnych linkách môžu byť aj tučné

„Tieto požiadavky sa ale vzťahujú iba na medzinárodné lety. Pasažieri na vnútroštátnych linkách môžu znášať odpudivé tučné letušky, uviaznuté v uličke medzi sedadlami?“ ironicky sa pýta Jerusalimská. Nevyplatených prémií ani presunu z vnútroštátnych liniek sa doteraz nedočkala. Magurinová tento týždeň podnikla svoj posledný let ako letuška.

Spor dvoch letušiek s Aeroflotom bol ako príklad diskriminácie uvedený na porade, ktorej predsedala vicepremiérka Olga Golodecová. Podľa optimistov to je možno znamenie, že vláda si uvedomuje potrebu zmeny.

Podľa vládnych dokumentov zastúpenie Rusiek v riadiacich funkciách kleslo z 37,3 percenta v roku 2006 na predvlaňajších 32,7 percenta – a vo federálnych orgánoch len 25,3 percenta. Ruské ženy zarábajú v priemere o 27,4 percenta menej ako muži. Stále platí aj zoznam 476 profesií (od hasičov cez potápačov, rušňovodičov a vodičov kamiónov po tesárov), ktoré majú ženy v Rusku zakázané pre údajnú prílišnú nebezpečnosť.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Rusko #diskriminácia #práva žien #Aeroflot #letušky #kritériá