V Holandsku reštaurujú gigantickú Mesdagovu panorámu

Dve reštaurátorky pracujú s odsávačom prachu na plošine vo výške viac ako desať metrov. Potom nasledujú dotyky špongiou, štetcom a ceruzkou na cylindrickej maľbe vo formáte XXL. Obrovské mraky kopiace sa nad Haagom opäť získavajú svoju pôvodnú farbu.

27.09.2017 17:00
Obraz Mestag Foto:
Panoráma má kolosálne rozmery – viac ako 14 metrov do výšky, 40 metrov v priemere a 120 metrov v obvode.
debata

Od júla reštaurátori opravujú a čistia gigantické plátno predstavujúce mesto Haag, prístav a pláž Scheveningen, ktoré v 19. storočí namaľoval Holanďan Hendrik Willem Mesdag. Deje sa tak pred očami návštevníkov haagskeho múzea, kde je vystavené.

Panoráma má kolosálne rozmery – viac ako 14 metrov do výšky, 40 metrov v priemere a 120 metrov v obvode. Roky sa však nad Severným morom, ktoré umelec namaľoval, hromadil prach a sadze. Tím reštaurátorov, ktorí majú vrátiť horizontu jeho žiarivé farby, má vo výbave kefy, špongie, štetce a farebné ceruzky. „Na obraze nie je vrstva laku, takže do plátna môže prenikať špina, prach aj sadze,“ hovorí reštaurátorka Leonoor Speldekampová.

Jemne pracuje so špongiou, aby očistila zvonicu kostola, a pôvodná farba plátna opäť ožíva. „Začíname hore, vo výške 14 metrov, pretože väčšina prachu je práve tam, a používame odsávače prachu a jemné štetce,“ opisuje prácu Speldekampová. „Potom veľmi jemnou špongiou odstraňujeme špinu. Zvyšok urobí odsávač prachu, ktorý uvoľňuje malé zrnká,“ dodáva.

Mesdagova panoráma.

Turista: Zdá sa, akoby sme skutočne boli na pláži z roku 1880

Návštevníci si prezerajú 360-stupňové dielo z drevenej rotundy v centre umiestnenej nad takmer skutočnou dunou. Optický klam je úžasný: „Zdá sa, akoby sme skutočne boli na tejto pláži z roku 1880, je to ohromujúce,“ šepká turista z Číny. "Niektorí ľudia prídu do múzea len preto, aby na vlastné oči uvideli, ako sa dielo čistí.

Nemôžeme si dovoliť na tri mesiace zatvoriť múzeum. Pre verejnosť je to skutočne akási pridaná hodnota.
Suzanne Veldinková, členka vedenia múzea

Keď tu nie sme alebo máme obedňajšiu pauzu, sú sklamaní, že nás na plošine nevidia," hovorí jedna z reštaurátoriek, ktorá sa už pred 20 rokmi podieľala na záchrane panorámy. „Vtedy boli v plátne diery, bolo celé poškodené, keď vták na streche múzea rozšíril škáru a tou potom tiekla voda,“ spomína reštaurátorka. Bolo to prvý raz, keď plátno prešlo takou obnovou. „Predtým sa čistilo a reštaurovalo len príležitostne,“ uvádza Suzanne Veldinková z vedenia múzea. „Teraz budú každých päť rokov povolaní reštaurátori, aby sa maľba a plátno zachovali,“ dodáva.

Ľudia chcú vidieť reštaurovanie

„Nemôžeme si dovoliť na tri mesiace zatvoriť múzeum,“ vysvetľuje Suzanne Veldinková. „Pre verejnosť je to skutočne akási pridaná hodnota. Také reštaurovanie je výnimočné, ľudia sa na to chcú pozrieť,“ zdôrazňuje.

„Rýchlo sme prišli, aby sme reštaurovanie plátna videli, je to úžasné a veľmi vzácne,“ hovorí manželský pár turistov z Izraela, ktorý sa zaujíma o umenie, a najmä o haagsku školu. Mesdag, jeden z najznámejších umelcov tejto školy, bol predvídavý a sám navrhol a financoval toto múzeum postavené na mieru jeho diela. Okrem toho inštaloval v dolnej časti diela koľajnice, aby budúci reštaurátori mohli pracovať na plošine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #obraz #reštaurovanie