Prežitie pasažierov nehody z roku 1972 v Andách je silným príbehom

Boli študenti a nádejní športovci a zdalo sa, že majú pred sebou šťastný život. Pri ceste uruguajských ragbistov a ich rodinných príslušníkov z Montevidea na zápas do Čile v októbri 1972 však ich lietadlo pred 45 rokmi, 13. októbra 1972, havarovalo v Andách.

13.10.2017 07:00
debata (6)

Katastrofu zo 45 ľudí na palube prežilo 27 z nich. Po dlhých viac ako 70 dňoch pobytu v extrémnych podmienkach veľhôr sa však záchrany dočkalo len 16 stroskotancov. Tí prežili aj vďaka tomu, že sa živili pozostatkami mŕtvych kamarátov.

Preživší spočiatku v neprehľadnom teréne čakali na pomoc, ranou však pre nich boli informácie z malého rádia. Keďže už nie je nádej na záchranu, hľadanie sme ukončili, dopočuli sa.

Lietadlo sa zrútilo nad pustou časťou Ánd na argentínsko-čilskom pohraničí asi 4200 metrov nad morom po tom, čo pilot pre zlé počasie zle odhadol výšku a narazil do hory. Stroj sa roztrhol, pád trosiek našťastie stlmila hrubá vrstva snehu. Niektorí ľudia zomreli hneď pri náraze, ďalší potom v nasledujúcich dňoch, osem z nich (vrátane poslednej z piatich žien na palube) navyše neskôr zavalila lavína.

Preživší spočiatku v neprehľadnom teréne čakali na pomoc, ranou však pre nich boli informácie z malého rádia. Keďže už nie je nádej na záchranu, hľadanie sme ukončili, dopočuli sa. Muži preto začali pracovať na záchrane. Osadenstvo nakoniec rozhodlo, že traja členovia – Nando Parrado, Roberto Canessa a Antonio Vizintín – sa pokúsia prejsť Andy a priviesť pomoc. Po dvoch mesiacoch od pádu lietadla trojica vyrazila. Čoskoro však zistili, že sú úplne inde, než si mysleli, a že ich cesta za záchranou bude oveľa dlhšia.

Túžili po živote, zjedli kamarátov

Nejzmorenejší Vizintín im preto nechal svoje zásoby a rozhodol sa vrátiť k ostatným, aby sa v prípade krachu prvej expedície mohol vydať iným smerom.

Parradovi (dnes 67 rokov) a Canessovi (64 rokov) trvalo desať dní a asi 70 kilometrov, kým sa dostali do Čile a narazili tam na pastiera Sergia Catalana, ktorý im dal najesť a zalarmoval úrady. Potom zachránili zvyšok posádky. Návrat do civilizácie bol senzáciou.

Trailer k filmu Prežiť z roku 1993.

Havária je spätá s drsnými okolnosťami, keď preživší prekročili jedno z najsilnejších civilizačných tabu. V dôsledku úplnej absencie jedla sa totiž rozhodli, že skonzumujú telá mŕtvych. Príbeh uruguajských ragbistov, symbol ľudskej túžby po živote, sa stal predlohou pre niekoľko kníh a filmov, z ktorých asi najznámejší je americký film z roku 1993 s názvom Prežiť (Alive: The Miracle of the Andes).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #havária #Čile