Nechcem iba cvičiť a neštudovať, vraví majsterka Európy

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Dnešný príbeh je o Zuzane Kardošovej z Púchova (16), mladom dievčati, ktoré začalo cvičiť, aby si zlepšilo postavu. Do dvoch rokov sa stala majsterkou Slovenska, vzápätí majsterkou Európy a teraz sa pripravuje na majstrovstvá sveta vo fitnes.

21.10.2017 07:00
Zuzana Kardošová Foto:
Nečakané víťazstvo Zuzany Kardošovej.
debata (1)

Majstrovstvá Európy organizovalo Španielsko v máji tohto roku. Zuzka Kardošová sa na ne dostala len ako náhradníčka. Nominovali ju dodatočne, keď mesiac predtým zvíťazila na majstrovstvách Slovenska v juniorskej kategórii. Nedúfala, že v Španielsku získa nejakú medailu a nikto to vlastne od nej ani neočakával. „Vedela som, že svoju formu už nemôžem zmeniť, tak som išla na pódium len s rozhodnutím, že si aspoň užijem ten pocit byť na majstrovstvách Európy, nech skončím, ako skončím,“ spomína s odstupom času.

Prvé prekvapenia pre ňu bolo, keď sa ocitla v semifinále. A keď postúpila do finále, kde bolo šesť súťažiacich, to už bola úplne „mimo“. Potom prišlo vyhlásenie výsledkov a Zuzka bola v poslednej trojke. Vyhlásili tretie miesto a útla Slovenka zostala stáť na pódiu s dievčaťom z Ukrajiny. Pripravovala sa, že teraz prečítajú jej meno, že má druhé miesto, ale zrazu prečítali meno tej Ukrajinky. Takže zostalo len prvé miesto.

„To boli veľké emócie, na to som skutočne nebola pripravená. V sále bolo strašne veľa ľudí, z mnohých štátov, a zrazu začali hrať slovenskú hymnu. Ja som tam stála a nevedela som, čo mám robiť. Bol to neskutočne silný moment, ten mi už nikto nezoberie,“ vraví Zuzana Kardošová. Zlatá medaila bola obrovským prekvapením. Ako môže na také niečo zareagovať skromné 16-ročné dievča? Samozrejme sa rozplakala, na všetkých fotografiách z vyhlásenia víťazov má slzy v očiach.

Foto: Archív Z. Kardošovej
Zuzana Kardošová

Neveľmi zdravé chudnutie

Neskôr si povedala, že takéto ocenenie nie je dôvod na slávu. Je to len krásna forma poďakovania za všetko, čo do tohto športu dala, za všetky tie tréningy a odriekania. „To sa mi v Španielsku vrátilo, bola to odmena,“ hovorí juniorská majsterka Európy vo fitnes.

Do telocvične nezačala chodiť, aby sa vypracovala na špičkovú športovkyňu, to jej ani neprišlo na um. Ako 14-ročná tínedžerka bola nespokojná so svojou postavou a chcela si ju zdokonaliť. K tomu ju vlastne inšpirovala jej mama, keď jej povedala: „Nehanbíš sa trochu, veď si už väčšia ako ja.“ Tým nemyslela výšku, ale skôr šírku. Zuzka nebola obézna, nemala veľkú nadváhu, ale mama videla, že jej dcéra sa nejako rozjedá a začína priberať. Vtedy to Zuzku chytilo a povedala si, že musí so sebou niečo spraviť, aby to napravila.

Rozhodla sa cvičiť. Ale nie vo fitku, len tak sama pre seba. Začala behať a držala prísnu diétu, ktorú si sama naordinovala. Žila len na zelenine, nejedla nič iné.

„Schudla som 6 kíl. Ale teraz viem, že som schudla nezdravo, jednoducho som prestala jesť. Tak ma to draplo, že musím schudnúť, že som to prehnala. To už hraničilo s anorexiou,“ priznáva Zuzka. Pred mamou sa snažila svoju diétu tajiť. Až raz pri spoločnom obede, keď sa po dlhšom čase najedla normálneho jedla, jej bliklo, že to, čo robí, nie je tá správna cesta. Začala chodiť do fitka so svojou kamarátkou, jej priateľ tam bol tréner. Volal sa Lukáš a ten ju začal trénovať. Vysvetlil jej, čo urobila nesprávne a potom začala systematicky cvičiť. Zároveň skončila s hladovkou a začala jesť vyváženú stravu.

„Schudla som nezdravo, pretože som nejedla žiadne sacharidy, bielkoviny alebo tuky. Takže keď som začala jesť vyváženú stravu, prejavil sa jojo efekt,“ pokračuje Zuzka. Tých 6 kíl, čo schudla, postupne opäť nabrala. Kilá mala po dvoch mesiacoch naspäť, ale už v inej forme, skôr vo svaloch.

Vrcholový šport a gymnázium

Jej rodičia spočiatku vôbec neboli nadšení, že začala cvičiť a s takou vervou sa venuje fitnesu. Obávali sa, aby pre šport nezanedbávala školu. Zuzka študuje na Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu v Sučanoch. Keď rodičom prvýkrát povedala, že chce ísť na súťaž vo fitnes, odpoveďou bolo nie, nie a ešte raz nie. Je na to primladá a má sa radšej učiť do školy. A tak sa na svoju prvú súťaž dostala až o rok neskôr. Boli to majstrovstvá Slovenska žien 22. apríla 2017. Tam skončila tretia. Zuzka má výhodu, že vo svojom veku môže súťažiť aj za ženy, aj za juniorky. A tak o týždeň neskôr išla na majstrovstvá Slovenska junioriek. A získala zlato. Potom nasledovali majstrovstvá Európy v Španielsku, ktoré tak nečakane vyhrala.

„Rodičia boli z toho úplne mimo. Keď som vyhrala Európu a zavolala som im, tak som ich nikdy v živote nepočula šťastnejších, nikdy. Celkom sa im v telefóne zmenil hlas,“ usmieva sa Zuzka. Úsmev má na tvári často.

Momentálne mladú fitnesku vedie trénerka Juliana Melišová. Podľa Zuzkiných slov bolo ich cieľom od majstrovstiev Európy, aby sa jej zaguľatili tvary, aby mala telo ešte symetrickejšie. Bolo to vraj treba doladiť, ale to vidia asi len odborníci.

K fitnes patrí aj športový prejav a ohybnosť tela. Foto: Archív Z. Kardošovej
Zuzana Kardošová K fitnes patrí aj športový prejav a ohybnosť tela.

Majstrovská taktika so sebazaprením

Májové majstrovstvá Európy boli vlastne na záver sezóny. Potom mala tri mesiace pauzu a pripravovala sa na ďalšiu sezónu. Otvorila ju v septembri pohárovou súťažou Arnold Classic Europe v Španielsku, na ktorej sa zúčastňujú všetky vekové kategórie. Súťažila v ženskej aj juniorskej kategórii. Medzi ženami neuspela, nedostala sa ani do semifinále. Veľmi ju to mrzelo, ale už na druhý deň súťažili juniorky, a tam skončila štvrtá. To ju motivovalo, povedala si, fajn, ide to dobrým smerom. Aj jeden deň sa odrazí vo forme. Na juniorskú súťaž mala o deň viac času sa pripraviť, a to sa prejavilo.

Ale bola v tom aj taktika. Nechcela prísť na Arnold až tak pripravená, pretože v novembri a decembri ju čakajú majstrovstvá sveta. Keby mala vrcholovú formu na Arnold Classic, už by nemala takú dobrú formu na majstrovstvách sveta. A tie sú pre Zuzku Kardošovú teraz najvyššia priorita. Postupne si formu stále zlepšuje. Juniorské majstrovstvá sveta sú 7. – 10. novembra v Rumunsku, ženské od 1. do 4. decembra vo Francúzsku.

„Sebazaprenie,“ odpovedá Zuzka na otázku, čo je na tomto športe najťažšie. „Pri fitnes je strava veľmi prísna, a to je niekedy dosť ťažké. A potom tréningy. Ale veľmi záleží na tom, ako je nastavená myseľ. Človek si musí najskôr zrovnať v hlave, čo chce, potom to dá.“ Teraz, keď sa pripravuje na súťaže, musí sa stravovať presne na hodinu, jesť každé tri hodiny. Na otázku, čo nesmie jesť, sa len zasmeje. „Radšej poviem, čo môžem, toho je menej. Zo sacharidov je to ryža a ryžové chlebíky. Z bielkovín morské plody, ryby a kuracie prsia. Z tukov orechy, olivy, avokádo, k tomu neobmedzené množstvo zeleniny,“ vymenováva.

Priznáva, že má veľmi rada jedlo. Zjedla by všetko, vyprážané jedlá, syr, hranolčeky, halušky od babky aj čokoládu. Ale nie je na tom tak, že by sa teraz musela vyhýbať miestam, kde všetky tieto dobroty môže vidieť. Neprekáža jej to, rada sa nadýcha aspoň vôní. Čo sa týka vody, mala by vypiť 2,5 litra vody denne. Týždeň pred súťažou sa zavodňuje a vtedy pije 4,5 až 5 litrov vody denne. Deň pred súťažou vodu stopne o nejakej 16. hodine a začína jesť sacharidy, ryžu. To je vraj proces, keď sa svaly pekne naplnia a vyrysujú.

Zuzka Kardošová nevie, dokedy sa bude venovať tomuto športu. Jedno však vie: určite nechce pre šport zanedbávať školu. Je druháčkou na bilingválnom gymnáziu v Sučanoch s anglickým vyučovacím jazykom. Angličtina jej pomohla na súťažiach a súťaže zase v angličtine. Bez nej by sa na medzinárodných súťažiach ťažko dohovorila. V škole jej od začiatku tohto školského roka schválili individuálny študijný plán. Môže študovať doma, ale hocikedy môže prísť aj do školy. Teraz má dvojfázové tréningy, ráno aj poobede, takže sa učí doma. Asi to nie je jednoduché, prinúť sa doma učiť.

Chvíľa odpočinku. Foto: Archív Z. Kardošovej
Zuzana Kardošová Chvíľa odpočinku.

„Škola ma baví, aj učenie, takže sa mi to darí skĺbiť. Ale musím chodiť na testy. Raz za mesiac mám z každého predmetu test, z nejakého celku, ktorý sa musím naučiť,“ vraví Zuzka. „Chcem študovať. Ani trochu neuvažujem nad možnosťou, že teraz, keď mám úspechy vo fitnes, nechám štúdium a nebudem sa ničomu inému venovať, len športu. Naopak, chcela by som v živote využiť niečo z toho, čo sa učím.“

Bavia ju také predmety ako matematika a ekonomika. Jej mama je obchodníčka, kedysi s ňou chodievala na pracovné stretnutia, a to ju zaujalo. V budúcnosti by chcela podnikať, mať niečo svoje. Uvažuje nad štúdiom ekonómie na vysokej škole, najradšej v zahraničí. Ale zároveň ju láka aj iná životná dráha. Má rada prírodné vedy, najmä biológiu, a možno sa bude hlásiť na farmáciu alebo medicínu. Ešte nie je rozhodnutá, ešte stále má čas.

„Bolo dobré, že som mala tlaky z dvoch strán. Jedna skupina, to boli moji rodičia a starí rodičia, ma nabádala, že sa mám učiť, že sa mám venovať hlavne škole a potom budem úspešná v živote. A od druhej skupiny, to boli ľudia vo fitku, som zase počúvala rady – cvič, budeš úspešná. A teraz sa to stretlo niekde uprostred. Snažím sa ísť naplno v jednom aj v druhom. Neláka ma predstava len cvičiť a byť hlúpa. Jedni ma motivujú k jednému, druhí k druhému cieľu, a to sa teraz spája,“ dodala Zuzana.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fitness #Úspešní Slováci