Koniec rozprávky alebo život v čínskom kráľovstve malých ľudí

Chuang Süe-ťing pred šiestimi rokmi odišiel z čínskeho Kráľovstva malých ľudí, ktoré svojho času nazýval svojím domovom. Jeho výška 130 centimetrov mu umožnila stať sa jedným z obyvateľov v roku 2009. Chuang prestal rásť, keď si v ôsmich rokoch pri páde poranil chrbticu. Lekári vtedy rodinu varovali, že operácia, ktorá by mohla rast obnoviť, by mohla spôsobiť ochrnutie. Rodina sa teda rozhodla radšej neriskovať, napísal server CNN.

14.11.2017 15:00
Kráľovstvo malých ľudí Foto:
Kráľovstvo malých ľudí.
debata

Chuang vyštudoval grafický dizajn v škole pre invalidov a potom zistil, že by sa jeho nadanie mohlo hodiť v Kráľovstve malých ľudí – malom čínskom tematickom parku, kde žije zhruba stovka ľudí malého vzrastu vrátane tých, ktorí trpia nanizmom, aby denne spievali a tancovali pre turistov. Maximálna výška pre zamestnancov kráľovstva je 130 centimetrov, takže Chuang tesne prešiel. Čoskoro získal prácu za scénou ako manažér. Ale život tam nebol taký, aký mu sľubovali.

Park leží asi hodinu jazdy od mesta Kchun-ming v juhozápadnej Číne a od svojho vzniku v roku 2009 sa stal predmetom kritiky aj diskusie na tému zaobchádzanie s ľuďmi s telesným postihnutím v Číne. Americká skupina podporujúca osoby s nanizmom Little People of America je presvedčená, že kráľovstvo je porovnateľné so zoologickou záhradou. Majiteľ kráľovstva, magnát v podnikaní s nehnuteľnosťami Čchen Ming-ťing, ho označuje za turistickú atrakciu. Ale zdá sa, že len málo turistov je ochotných mu na túto rozprávku skočiť. Prednedávnom sa tam za celý deň zastavilo len 15 návštevníkov, väčšinou rodiny s deťmi a prevažne z Číny.

Keď zaplatili vstupné 100 jüanov, usadili sa pred hlavným pódiom, aby si pozreli ranné predstavenie. Na scéne sa objavilo 30 účinkujúcich v ružových a červených plášťoch, ktorí tancovali, zatiaľ čo sa okolo nich pompézne prechádzal „kráľ“ s plášťom a korunou. Krátko nato sa ženská časť súboru pustila do choreografie v štýle bollywoodskych filmov. Tón všetkých vystúpení je ľahký, nevážny – ako keď na pódium nastúpi skupinka mužov v kostýmoch baletiek a tancuje na hudbu z Labutieho jazera. Je to ako každé iné komické vystúpenie, len s účinkujúcimi oveľa menšieho vzrastu. Chuang začal pracovať v tematickom parku, keď ho majiteľ Čchen presvedčil, aby mu pomohol splniť sen o kráľovstve. „Bol veľmi nadšený a otvorený. Povedal mi, že chce, aby jeho kráľovstvo bolo najväčšie na svete,“ uviedol Chuang. Čchen mu vraj povedal, že chce, aby jeho tím malých ľudí viedol niekto, kto chápe ich uhol pohľadu. „Preto mal záujem ma zamestnať,“ hovorí.

Kráľovstvo poskytuje zamestnancom aj ubytovanie. Žijú v zhluku ubytovní len kúsok od miesta, kde sa konajú vystúpenia. Mnoho zamestnancov sa tam sťahuje hneď po škole, pretože manažéri kráľovstva pravidelne rozosielajú ponuky na prácu do škôl pre postihnutých. Spí sa na poschodových posteliach v spoločných izbách preplnených oblečením, vypchatými zvieratkami a telefónnymi nabíjačkami. Návšteva toaliet v oddelenej budove vyžaduje silnú náturu aj žalúdok. A strecha jedného z ubytovacích blokov slúži ako jedáleň, kde si zamestnanci spoločne pripravujú a konzumujú jedlo. Je to skromné, ale žiť sa tu dá.

Prečo sa teda Chuang rozhodol odísť z miesta, kde bol „medzi svojimi“ a nemusel sa báť, že sa stretne s diskrimináciou? Odpoveď je prostá – v kráľovstve sa cítil izolovaný a chcel začať viac zarábať, aby si mohol ušetriť nejaké peniaze do budúcnosti. „Radšej žijem na rušnejších miestach, a aj keď som mohol cestovať medzi kráľovstvom a mestom, bolo to príliš ďaleko,“ vysvetľuje. „V súčasnosti moderujem, spievam rock v baroch a pozývajú ma na rôzne oslavy a svadby,“ dodal. Mesačne teraz zarába 5– až 20-tisíc jüanov. Nechce povedať, koľko zarábal v kráľovstve ako manažér, len dodáva, že jeho súčasný príjem je „podstatne vyšší“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kráľovstva malých ľudí #nanizmus