Pohotová ruka advokáta riskovala trest smrti

Bez zveličenia sú to príbehy, z ktorých by každý mohol poslúžiť ako námet pre celovečerný film. Napínavý a chvalabohu so šťastným koncom.

06.12.2017 08:00
jad vasem Foto:
Michal a Anna Majerčíkovci
debata

Tí, čo získali vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi, boli počas druhej svetovej vojny hrdinami bez toho, že by bojovali so zbraňou. Ich zbraňou sa stalo ich šľachetné srdce, keď sa rozhodli zachrániť prenasledovaných Židov, ktorým hrozila smrť.

Na otázku, ktorý z príbehov je zvlášť pozoruhodný, najprv Pavol Mešťan stručne odpovedá: "Ťažko vybrať jeden, lebo každý bol dojímavý.“ Po opakovanej prosbe, ktorý prípad ho mimoriadne oslovil, privolí a spomenie osud Janky-Hetty Fischovej (po sobáši Kleinovej), ktorú zachránili manželia Michal Majerčík a Anna Majerčíková.

Malá Hetty sa nemohla tešiť, ako vyrastá pri láskyplnej matke, lebo zomrela krátko po jej pôrode. Otec, ktorý bol chorý, v roku 1943 poslal dcéru do Žiliny k jej tete. Beata Weinerová pracovala s manželom Júliusom na výstavbe štadióna pod dozorom Hlinkovej gardy. Po vypuknutí Povstania zvykli Weinerovci nocovať na štadióne, kde ich však zatkli gardisti. Dovolili im, aby si vzali nejaké veci z bytu. Weiner márne prosil gardistu, aby prepustil aspoň dievčatko (druhý gardista čakal pred obytným domom).

Kým gardistu zdržalo zamykanie bytu, neznáma ruka schmatla Hetty. Bol to muž, ktorý okamžite utíšil dievča, aby sa nebálo. Krátku nepozornosť gardistu využil advokát Michal Majerčík z vedľajších dverí. Spolu s manželkou Annou mu bolo jasné, že musí bleskovo vymyslieť skrýšu, pretože gardisti určite prehľadajú celý dom, aby odišli aj s malou Židovkou. Hetty položili pod matrac postieľky, kde ležalo ich bábätko.

Gardisti sa pustili do pátrania. Hľadali v celom dome, čiže neobišli ani advokátov byt. Všetko poprevracali. Odsúvali skrine, ale nikoho nenašli. Hetty neskôr spomínala, ako počula gardistu pýtať sa Majerčíka, či si uvedomuje, že mu hrozí poprava, ak skrýva židovské dievča. Nezastrašili ho – odpovedal im, že ich výstrahu berie na vedomie. Oklamaní gardisti sa pobrali preč.

Múzeum Jad Vašem na základe svedectva pani Kleinovej poukázalo na to, že Majerčíkovci sa starali o svoju chránenkyňu tak, akoby bola ich vlastné dieťa: "Doplnili jej chýbajúci odev, nosili jej knihy a zamestnávali ju učením. Keď sa od strachu v noci zobudila, vzali ju k sebe do postele, aby cítila, že ju chránia.“ Hetty sa u nich dožila skončenia vojny.

Jej otca zavraždili v nacistickom koncentráku, holokaust našťastie prežili obaja Weinerovci. Majerčíkovci odmietli akúkoľvek odmenu za záchranu ich malej blízkej príbuznej. Svoju budúcnosť našla v Izraeli, kde ešte stále žije. "Rozprávala mi, že sa potom rozhodla pomstiť niekdajším nacistom tak, že sa pokúsi založiť si viacčlennú rodinu. Sľub sa jej podarilo splniť takpovediac do bodky – porodila päť detí a má šestnásť vnúčat,“ povedal Mešťan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #židia #Spravodlivý medzi národmi