Manningová - pre niekoho bojovníčka za pravdu, pre iných zradkyňa

Chelsea Manningová ešte ako vojak Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádne a diplomatické dokumenty, za čo ju v roku 2010 zatkli a o tri roky neskôr odsúdili na 35 rokov väzenia.

16.12.2017 10:00
debata

Trest jej pred odchodom z úradu bývalý prezident Barack Obama skrátil na pätinu a tento rok v máji ju prepustili. Vo väzení Manningová, ktorá 17. decembra oslávi tridsiatku, začala cestu ku zmene pohlavia a momentálne sa venuje obhajobe práv transgenderových osôb.

Chelsea Manningová. Foto: SITA/AP, Uncredited
Chelsea Manningová Chelsea Manningová.

Narodila sa ako Bradley Manning 17. decembra 1987 v Crescente v Oklahome. Jeho otec bol svojho času analytikom v armáde. Ako dieťa bol údajne nadpriemerne inteligentný a väčšinu času trávil pri otcovom počítači. Po rozvode rodičov odišiel s matkou do jej rodného Walesu. V novom prostredí ale introvert drobného vzrastu a s dievčenskými rysmi príliš nezapadol. Po návrate do USA v roku 2005 sa živil ako programátor.

Na jeseň roku 2007 vstúpil do armády a slúžil ako analytik v druhej brigáde 10. horskej divízie na základni USA v Bagdade. Už počas výcviku sa vraj u Manninga začali prejavovať psychické problémy, analytikov však bol v armáde nedostatok. Jeho právnici ho na súde vykresľovali ako osamelého homosexuála, ktorý v jednotke nemal priateľov. Niekoľko lekárov dospelo k názoru, že trpí úzkosťou vyvolanou nevyjasnenosťou pohlavia. Žil s pocitom, že je ženou v mužskom tele.

V roku 2010 vypukol obrovský škandál. Ešte ako Manning sa Chelsea priznala, že na prelome rokov 2009 a 2010 predala serveru WikiLeaks 470 000 bojových hlásení z irackej a afganskej vojny, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničia, niekoľko videí z bojísk a ďalšie citlivé dokumenty, ktoré získala ako spravodajský analytik armády v Iraku. Informácie si stiahla z vojenskej siete. Medzi materiálmi boli údaje o vojenských operáciách v Afganistane a v Iraku, vrátane napríklad videa z roku 2007, na ktorom je zachytené, ako americkí vojaci z vrtuľníka omylom strieľajú na civilné vozidlo, v ktorom zabili 11 ľudí vrátane reportérov agentúry Reuters.

Bradley Manning. Foto: SITA/AP, Jose Luis Magana
Bradley Manning. WikiLeaks Bradley Manning.

Manningovym cieľom bolo podľa obhajoby informovať verejnosť v USA o problematických veciach, ktoré se dejú bez jej vedomia. Za motív svojho činu Manning označil snahu ukázať na „americké vojnové zločiny a nečestnú diplomaciu“. Vojak údajne neveril, že by vyzradené dokumenty mohli ohroziť americkú bezpečnosť či jednotky v Afganistane a Iraku. Prevádzkovateľ serveru WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, identitu zdroja neprezradil. Ku svojmu dolapeniu koncom mája 2010 prispel Manning sám, keď sa počas chatovania na internete zveril počítačovému hackerovi Adrianovi Lamovi. Ten sa ako informátor obrátil na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a v roku 2010 Manninga zatkli.

Prokurátori popísali Manninga ako anarchistického hackera a slávychtivého zradcu, ktorý bezhlavo rozhlásil tajné informácie, ktoré prisahal chrániť. Niektoré z nich sa pravdepodobne dostali na stôl teroristu Usámu bin Ládina, predtým ako ho v roku 2011 v Pakistane zabilo americké komando.

Ešte ako americký vojak Bradley Manning bola Manningová pred zmenou pohlavia odsúdená v auguste 2013 na 35 rokov väzenia. Celkovo bola obžalovaná z dvadsiatky trestných činov, ktoré zahrňujú okrem špionáže aj napríklad krádež, počítačový podvod alebo porušenie vojenských pravidiel. V prípade najväčšieho úniku tajných informácií v dejinách USA ale súd zároveň Manningovú zbavil obvinení z napomáhania nepriateľovi, za ktoré hrozilo doživotie. Hrozil jej trest až 90 rokov väzenia, prokuratúra požadovala najmenej 60 rokov. Tento rok v januári odchádzajúci prezident Barack Obama trest zmiernil na pätinu a v máji ju prepustili. Vo väzení strávila takmer sedem rokov.

Vo februári 2015 povolili americké úrady Manningovej hormonálnu liečbu za účelom zmeny pohlavia. V tej dobe hovorili lekárski experti o možných samovražedných sklonoch v prípade, že by liečbu a zmenu pohlavia odsúdenému väznica nepovolila. Minulý rok v júli a novembri sa Manningová podľa svojich advokátov pokúsila vo väzení o samovraždu a následne ju umiestnili do nemocnice. Manningová už v minulosti napísala žiadosť o milosť, za jej prepustenie bojovala takisto medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Teraz sa Manningová venuje obhajobe práv transgenderových osôb a o tejto téme prednáša aj na univerzitách a rôznych konferenciách. Pozornosť vzbudili jej fotografie v septembrovom čísle časopisu Vogue, na ktorých zapózovala v plavkách slávnej fotografky Annie Leibovitzovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Bradley Manning #transgender #Chelsea Manningová