Vianočná idylka vyniesla prváčke Miške darčeky podľa želania

Zasnežená zimná krajina, spokojná rodina s deťmi, ktoré sa korčuľujú na zamrznutom jazierku, a na všetko tichučko dozerá snehuliak. To sú najkrajšie Vianoce pre šesťročnú Michaelu Parolly z Nitry. Ako to vieme?

24.12.2017 10:00
debata
Víťazka tohtoročnej výtvarnej súťaže denníka... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Moje najkrajšie Vianoce, Miška Parolly Víťazka tohtoročnej výtvarnej súťaže denníka Pravda Moje najkrajšie Vianoce Miška Parolly. Aj prestávky v škole využije na kreslenie.

Svoju predstavu nakreslila a poslala do našej každoročnej výtvarnej súťaže Moje najkrajšie Vianoce. Zabodovala ňou u poroty a získala prvé miesto.

Za dverami triedy I. C na Základnej škole Benkova nás čaká plavovlasá prváčka s ružovej tylovej sukničke. Z výhernú kresbičku ju čaká prvá cena – nákup darčekov v hodnote 150 eur. „Miška je veľmi vzorná žiačka. V podstate ani neviem, že ju mám v triede,“ hovorí jej triedna učiteľka Viera Sklenárová.

Dievčatko, ktoré si do školských lavíc sadlo pred štyrmi mesiacmi, zvláda prvácke učivo veľmi dobre. Má svedomito napísané zošity a pekne číta. „Miška je veľký pedant. Keď sa do niečoho pustí, urobí to veľmi pekne,“ zhodnotí triedna učiteľka. V škole pôsobí tichším dojmom. „Aj prestávky skôr využije na kreslenie,“ hovorí pani Viera.

Keď sa Miška vráti z obeda, ukazuje nám niektoré zo svojich školských prác. „Toto si dám do izbičky,“ ukazuje na zapichovadlá s vianočnou tematikou a papierovú sviečku, ktoré vytvorila počas dnešnej výtvarnej dvojhodinovky. Neskôr sa ukáže, že vôbec nie je zakríknuté dievčatko. Skôr naopak.

„Takto som sa dnes v škole tešila,“ ukazuje nám výskajúc a poskakujúc okolo prázdnych školských lavíc. O svojej výhre sa dozvedela len deň pred nákupom. „Boli sme práve u babky. Od radosti kričala ,jupí!' na celý byt,“ opísala Miškinu prvú reakciu jej mamina Martina Kollárová, ktorá pracuje v jednej z nitrianskych materských škôl.

Víťazný obrázok výtvarnej súťaže Pravdy Moje...
Moje najkrajšie Vianoce, Parolly Víťazný obrázok výtvarnej súťaže Pravdy Moje najkrajšie Vianoce nakreslila šesťročná Miška Parolly z Nitry.

Na adresu redakcie Pravdy poslala dcérinu kresbu už druhý raz. „O výtvarnej súťaži som vedela ešte z čias, keď som pôsobila v materskej škole v Bratislave. Keď sa mi zdali niektoré práce detí výnimočné, tak som ich prihlásila,“ hovorí pani Martina.

Miška sama od seba nakreslila rad domčekov s kostolom. Mamine sa to zapáčilo natoľko, že jej poradila, aby tam dokreslila postavičky a mohol tak vzniknúť pekný obrázok do súťaže. K domčekom pribudla rodinka pri zamrznutom jazierku, snehuliak i vianočný stromček s darčekmi.

Pani Martina prezrádza, že Miška držala farbičky v rukách, keď mala asi rok a pol. „Prvé jednoduché obrázky začala kresliť už ako dvojročná,“ približuje. Ako sa jej zručnosti postupom času vyvíjali, sa dá pozrieť aj spätne. Na zadnej strane dielok je totiž zapísaný vek, v ktorom ich Miška vytvorila.

„Niektoré kresby máme vystavené na chladničke. Zvyšok je uložený,“ hovorí pani Martina. Miška nezabudne dodať, že niektoré sa „chúďatá“ povaľujú nad chladničkou. „To sú tie, ktoré si ešte nevyfarbila,“ pripomína mamina. Miškinou obľúbenou témou sú momentálne princezné a dievčatká. Najradšej pracuje s farbičkami a fixkami. „Vodové farby nemám rada, s nimi sa robí zle,“ zdôvodňuje naša malá výherkyňa. Z niektorých svojich kresbičiek si dokonca vytvára knihy. „Papier zloží na polovicu a potom ich niekoľko zlepí dokopy,“ približuje pani Martina.

Čo s výhrou, má už malá slečna premyslené. Okrem seba plánuje potešiť aj maminu a staršiu sestru Soňu (15). A nejakou drobnosťou aj svojich spolužiakov. Nákup chce Miška začať v hračkárstve. Nezostane však len pri ňom. Zamierime preto do nitrianskeho obchodného centra. Pred Vianocami sa v uličkách hračkárstva tiesni veľa ľudí. Aj pri pokladnici sa tvorí rad. Po pár sekundách berie prváčka do rúk škatuľu, ktorú už nepustí. Je to plyšová čivava v lesklej ružovej kabelke.

„Aj keby si to potom rozmyslela, tak ho pre istotu zoberieme. Je to posledný kus,“ hovorí pani Martina. Miškina sestra Soňa prezrádza, že psíka obzerala Miška už dávnejšie. Podľa toho, ako v náručí zviera veľkú škatuľu, je jasné, že čivava našla novú majiteľku. Výber mladej slečny však trochu prekvapil. V škole totiž prezradila, že doma aj u babky má okolo seba živých psíkov.

Druhá zastávka je pri obľúbenom legu. Pani Martina hľadá stavebnicu s konkrétnou témou. „Miška, tú stajňu s koníkmi asi nemajú, nikde ju tu nevidím,“ hovorí smerom k dcére. Už to vyzerá beznádejne, keď sa vďaka inej zákazníčke odhalí tá správna škatuľa. Mama sa ešte u mladšej ratolesti uisťuje, či stavebnicu naozaj chce.

Miška si za výhru vybrala plyšovú čivavu, lego... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Moje najkrajšie Vianoce, Miška Parolly Miška si za výhru vybrala plyšovú čivavu, lego aj pekné šaty. Mamine darovala knihu, staršej sestre puzdro na mobil.

Miška si pôvodne priala hovoriacu bábiku. Spomínala ju v sprievodnom liste, ktorý zaslala do súťaže spolu s obrázkom. V hračkárstve však takú nevidela. „Hovorila, že ju mali niektoré dievčatá v škole. Môže to byť staršia hračka, ktorá sa už nedá kúpiť,“ háda pani Martina. Na iné lákadlá Miška nereaguje, až na „strapatú“ gumovú loptičku. Tú jej však mamina zatrhne.

Keďže sa šesťročná slečna rada parádi, čaká nás obchod s detským oblečením. Aj na nákup sa pekne vyobliekala. Vybrala si ružovú tylovú sukňu a „premieňacie“ tričko, ktoré je vraj teraz veľkým hitom. Namiesto vysvetľovania nám ukáže, ako to funguje. Rukou prejde po obrázku spiaceho zajka tvoreného flitrami. Len čo flitre zmenia polohu, zajko sa „zobudí“.

Skôr ako sa spolu vydáme za módou, čaká nás ešte jedna dôležitá úloha. Zo škatule musíme vyslobodiť kabelku s čivavou. A že tam je poriadne pripevnená. Vďaka ochotnej predavačke a požičaným nožniciam sa to podarí a dievčatko môže nákupy absolvovať s novou spoločníčkou. Pani Martina by pre Mišku rada vybrala šaty. Tú hneď zaujmú čierne so zamatovým vrchom a tylovou sukňou a ružovo-fialové s poníkmi. Ďalšie šatočky putujú do skúšobnej kabíny po dohode s maminou. Školáčka si tak skúsi asi pätoro kúskov a vždy sa príde ukázať. Počas tejto ceremónie sa dozvedáme, že psík sa bude volať Chi-Chi (čítaj Čiči).

Miška s mamou (vľavo) a staršou sestrou. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Michaela Parolly Miška s mamou (vľavo) a staršou sestrou.

„Tieto sa Chi-Chi páčia,“ hovorí Miška, keď vyjde v károvaných modro-červených šatočkách. Hodilo by sa však väčšie číslo. Preverujeme preto, či ich nenájdeme v inom obchode predajcu. Kým čakáme na verdikt, zamierime do kníhkupectva. Miška chce obdarovať maminu aj sestru. K nákupom tak pribudne kniha pre pani Martinu a neskôr aj puzdro na mobil pre Soňu.

Prichádza odpoveď, že požadovanú veľkosť šiat, bohužiaľ, nemajú. Skúšame preto ďalší obchod s oblečením. Únava už medzičasom zmazala s Miškinej tváre naradostený výraz. Trápi ju hlad aj smäd. Zlaté trblietavé šaty si skúša s vyhláseniami, že ju bolia nohy. Zapózovať však zvládne, ako inak s Chi-Chi v kabelke. Mamina jej ešte vyberie svetrík a sponky.

Až na pár drobných sa podarilo počas viac ako trojhodinového intenzívneho nákupu využiť všetkých 150 eur. Miška myslela aj na svojich spolužiakov. Dvom desiatkam detí v triede poputujú lízanky. „Toto je najlepšia súťaž, pretože som si mohla vybrať, čo chcem,“ zahlásila s rozžiarenými očkami na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moje najkrajšie Vianoce