Dievčatá sú zraniteľné, chlapci sú silní. Je to mýtus

Sú stereotypy, ktoré sa týkajú tých najmladších mužov a žien od Baltimore po Peking, Nairobi či Dillí: dievčatá sú zraniteľné, chlapci sú silní a nezávislí. Je to mýtus.

09.01.2018 18:00
dievčatá, chlapci, stereotypy, svet Foto:
Zo stereotypov nie sú vyňatí chlapci ani dievčatá.
debata (1)

Mýtus, ktorý v sebe zahŕňa zvýšené očakávania od oboch pohlaví a ktorý je silne spájaný so zdravotnými účinkami u dospievajúcej mládeže vrátane HIV či depresií a končiac násilnosťami a samovraždami, píše taliansky denník La Repubblica.

Potvrdzuje to výskum uskutočnený medzi mladými ľuďmi od desiatich do štrnástich rokov v 15 krajinách, ktorý robila Bloombergova fakulta verejného zdravia na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

„Zistili sme, že sa deti veľmi skoro, a to tak v tradicionalis­tických a konzervatívnych, ako aj v liberálnych a pokrokových spoločnostiach, stretávajú s týmito konceptmi, ktoré podporujú súrodenci, spolužiaci, učitelia, rodičia, príbuzní, náboženskí predstavitelia,“ hovorí Robert Blum, riaditeľ Globálnych štúdií dospievajúcej mládeže pri Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Akási „drôtená košeľa“ sa vytvára okolo desiateho a jedenásteho roku, s negatívnymi dôsledkami predovšetkým pre dievčatá. Obmedzenia zdôvodňované ako ochranné robia dievčatá ešte zraniteľnejšími. Zdôvodňujú ich podriadenosť, a tým ospravedlňujú fyzické zneužívanie alebo tresty v prípade, že pravidlá porušia.

V mnohých častiach sveta tieto stereotypy vystavujú dievčatá riziku prerušenia školskej dochádzky, fyzickému utrpeniu, sexuálnemu násiliu, svadbám v nízkom veku, predčasným tehotenstvám, nákaze HIV a ďalšími sexuálne prenosnými chorobami.

Napríklad chlapci zo Šanghaja alebo z Dillí sú povzbudzovaní k tomu, aby trávili svoj čas vonku bez kontroly dospelých, zatiaľ čo dievčatám sa odporúča zostať doma. V Škótsku je chlapcom a dievčatám jasné, že v akomkoľvek vzťahu musí iniciatívu prevziať muž. Všade dievčatá pozerajú na svoj vzhľad a telo ako na hlavný zdroj starostí. V Dillí dievčatá hovoria o svojom tele ako o veľkej hrozbe, ktorú treba skrývať, zatiaľ čo v Baltimore, naopak, svoje telo ukazujú, nie však veľmi.

Z týchto stereotypov nie sú vyňatí ani chlapci. Snaha o silu a nezávislosť z nich často robí obete fyzického násilia, majú väčší sklon k fajčeniu, pitiu a k používaniu zbraní a násilia. Keď vedci podrobne analyzovali sexuálnu úlohu detí v Číne, Indii, Belgicku a Spojených štátoch, odhalili, že v týchto krajinách je zrejme prijateľné, aby dievčatá nasledovali niektoré mužské stereotypy, ako je nosenie nohavíc, športovanie a venovanie sa kariére, zatiaľ čo na chlapcov, ktorí sa vymykajú normám svojho pohlavia, či už svojim oblečením, alebo správaním, pozerajú mnohí ich vrstovníci s opovrhnutím.

Tak dievčatá, ako aj chlapci uvádzajú, že chlapci, ktorých správanie považujú ostatní za zženštilé (napríklad lakovanie nechtov), sú obeťami šikanovania, sú vystavení slovným útokom až fyzickému násiliu.

Podľa vedcov síce tieto stereotypy u oboch pohlaví nie sú, samozrejme, prekvapením, ale je zaujímavé, že sú nezávislé od kultúry a ekonomického postavenia krajiny a že sa vyskytujú už v takom nízkom veku. Myslia si, že je možné tieto stereotypy zmeniť správnymi a včasnými zásahmi a zákonmi, ako sa to v posledných desaťročiach deje v Európe a v USA. Štúdia však tento optimizmus nepotvrdzuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dievčatá #svet #stereotyp #chlapci