Poháre na víno kedysi bývali menšie

Za posledných 300 rokov sa objem pohára na víno viditeľne zväčšil - terajšie poháre sú až sedemkrát väčšie ako tie na začiatku 18. storočia, zistili vedci na Cambridgeskej univerzite.

10.01.2018 12:00
víno, pohár, nalievanie Foto:
V krajinách s vysokými príjmami je alkohol piatou z hlavných príčin predčasnej úmrtnosti a zdravotných problémov.
debata

Najmarkantnejšie objem pohára narástol v posledných dvoch desaťročiach, čomu zodpovedá aj nárast spotreby vína. Pred tromi storočiami sa do priemerného pohára zmestilo len 66 mililitrov opojného moku. Dnes nie je výnimkou, že poháre na víno dokážu poňať takmer pol litra tekutiny," napísal denník The Guardian.

Výskumná jednotka Cambridgeskej univerzity, ktorá sa zaoberá ľudským správaním a zdravím, sa po konzultácii so starožitníkmi prebrala pohármi z 18. storočia v Ashmoleanovom múzeu v Oxforde, ďalej riadmi užívanými v Buckinghamskom paláci a nakoniec modernými kusmi z katalógu maloobchodného reťazca John Lewis. Záver bol jednoznačný: súčasné poháre sú väčšie.

Otázkou je, či kvôli zvýšeniu ich objemu pijeme viac vína, ako je zdravé, kladie si otázku The Guardian.

„Na veľkosti pohára zrejme záleží,“ tvrdí Theresa Marteauová, ktorá viedla výskumný tím. Opiera sa pritom o experiment, ktorý so svojimi kolegami urobila v reštaurácii Pint Shop v Cambridgei. Pri obsluhovaní vymenili postupne poháre za väčšie, ale množstvo vína v nich zostávalo rovnaké. Zistili, že tržba vzápätí stúpla o desať percent.

Britskí vedci pracovali so vzorkou 411 pohárov na víno. Ich objem sa zvýšil zo 66 mililitrov na začiatku 18. storočia na 417 mililitrov na prelomu tisícročí. Poháre v posledných dvoch rokoch mali v priemer objem ešte väčší – 449 mililitrov.

Štúdia okrem iného upozorňuje, že v krajinách s vysokými príjmami je alkohol piatou z hlavných príčin predčasnej úmrtnosti a zdravotných problémov.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pohár