Dokonalí ako obrázok alebo trpíte selfitídou?

Ste posadnutí "selfíčkami"? Ak áno, potom môžete trpieť niečím ako selfitídou, čo je skutočná psychická porucha.

10.01.2018 18:00
debata
Selfietída núti človeka stále si robiť fotografie. Foto: SHUTTERSTOCK
selfie, fotografia, mačky Selfietída núti človeka stále si robiť fotografie.

Človeka stále núti robiť svoje fotografie a zverejňovať ich na sociálnych sieťach. Uvádzajú to psychológovia, ktorých citoval britský denník The Sun.

Výskumníci z britskej Nottingham Trent University (NTU) a z indickej školy manažmentu TSM definovali šesť motivačných faktorov, s pomocou ktorých zostavili „stupnicu správania sa pri selfitíde“. Tá má pomôcť posúdiť, ako ťažko je človek týmto stavom zasiahnutý.

K vytvoreniu stupnice od jednej do 100 vedci využili prieskum, ktorý vykonali na skupine 200 ľudí v Indii. India bola zvolená preto, že má najvyšší počet užívateľov facebooku a tiež najvyšší počet úmrtí pri snahe vytvoriť si selfie na nebezpečnom mieste v snahe pritiahnuť na seba pozornosť.

„Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavovali články, ktoré tvrdili, že by Americký psychiatrický zväz mal selfitídu klasifikovať ako psychickú poruchu,“ hovorí doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálnych závislostí z NTU.

„Síce sa ukázalo, že tie správy nie sú pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitída neexistuje. My sme teraz potvrdili jej existenciu a vypracovali sme prvú behaviorálnu stupnicu selfitídy, aby sme tento stav dokázali posúdiť,“ dodal.

Tí, čo trpia selfitídou, sa podľa zistenia vedcov zvyčajne snažia posilniť vlastnú sebadôveru. Usilujú o získanie pozornosti, chcú si zlepšiť náladu, vytvoriť spomienky, potvrdiť svoje miesto v určitej sociálnej skupine a byť spoločensky konkurencieschopní.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #selfie #psychická choroba