V Thajsku sa lúčia so zvieratami budhistickými obradmi

V jednom z chrámov v Bangkoku pozrie banková úradníčka naposledy na svojho milovaného psíka Dollara a položí veniec z jazmínu na jeho pozostatky, ako to vyžaduje budhistická pohrebná tradícia. "Naposledy sa s ním tak lúčim," hovorí Pimračaja Vorakidžmanotchamová. O svojej sučke hovorí ako o svojom dieťati, píše agentúra AFP. Psík bude spopolnený v krematóriu zvlášť vybudovanom pre zvieratá v chráme Kratchum Sea Pla. Jediným rozmarom pri tomto obrade je ružová rakva.

23.01.2018 14:00
pes, mačka, domáce zvieratá Foto:
Trend pohrebných obradov pre zvieratá prišiel z Japonska, kde konajú pohreby bábik alebo plyšových zvieratiek.
debata

Dollar nie je jediným takým prípadom v Bangkoku, kde obchody ponúkajú celú škálu oblečenia pre zvieratá, ale aj kočíky alebo bazény pre psov. V súvislosti s dopytom strednej triedy, ktorá je dosť zámožná, aby vydávala peniaze na domáce zvieratá, ponúka niekoľko budhistických chrámov pohrebné obrady všetkého druhu.

Tento trend prišiel z Japonska, kde sa konajú pohreby bábik alebo plyšových zvieratiek. Niečo podobné je aj v Európe, kde sú cintoríny pre zvieratá. Ponuka v budhistickom chráme Kratchum Sea Pla sa začína kremáciou a končí sa vystúpením mníchov, ktorí spievajú a modlia sa za dušu zosnulého zvieraťa.

Usporadúvajú sa tiež plavby po rieke Čao Pchraja, ktorá preteká Bangkokom, pri ktorých majitelia zvierat môžu vhodiť ich popol do vody, rovnako ako by to urobili s popolom svojich blízkych. „Ak existuje reinkarnácia, vráť sa ako moja dcéra, nie ako zviera,“ plače na lodi Tipaporn Ounsiri, ktorého husky zomrel.

Pred poslednou etapou rozlúčenia v sále zasvätenom zvieracím pohrebom spievajú mnísi v oranžovom habite, aby odprevadili tých, ktorým páni zaistili čo najlepšiu poslednú rozlúčku, na ceste do budúceho života. Pri pohrebe sučky Dollar sú okolo rakvy kladené vence z čerstvých kvetov a uprostred je umiestnená fotografia zvieratka. Podľa princípu budhistickej reinkarnácie sa človek môže v ďalšom živote stať zvieraťom, ale tiež to môže byť naopak.

„V tomto živote nemohla chodiť do chrámu prinášať obetné dary,“ hovorí majiteľka sučky. Tak velí v Thajsku veľmi rozšírená tradícia, podľa ktorej majú tieto obete priniesť v budúcom živote šťastie. Tchírevat Se-Chan je šťastným zakladateľom spoločnosti Pet Funeral Thailand, ktorá v krajine pôsobí už štyri roky a mesačne zorganizuje viac ako 200 pohrebných obradov domácich zvierat. Najčastejšie ide o mačky a psov, ale tiež o hady a opice. Dokonca aj bojové kohúty, ktoré prišli o život pri veľmi populárnych kohútích zápasoch, sú odmeňovaní za svoje služby skutočnou budhistickou kremáciou, vysvetľuje Tchírevat Se-Chan.

Jeho firma prosperuje natoľko, že uzatvoril partnerstvo s chrámom Kratchum Sea Pla, kde sú mnísi poverení správou centra pre pohreby zvierat. „Skôr sme pochovávali v parkoch. Dnes je však problematické nájsť v Bangkoku nejaké miesto,“ vysvetľuje mních Samu Džumpol.

V Thajsku, kde je väčšina obyvateľov budhistického vyznania, sú chrámy pravidelne obviňované z komerčných záujmov a zo snahy získať čo najviac darov. Mních Samu Džumpol si však myslí, že pohreb domáceho zvieraťa v budhistickom chráme je dobrým spôsobom, aby si majitelia uvedomili, že v živote nič netrvá večne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #budhizmus #pohreby zvierat