Osada, kde žije Jánošíkova legenda

V osade u Jánošov akoby neplynul čas príliš rýchlo, moderná doba terchovské kopanice poznamenala len slabučko. Zopár dreveníc je zrekonštruovaných, na ostatných vidieť, že pamätajú desiatky rokov.

25.01.2018 13:00
Jánošík, Terchová, Jánošov nad Terchovou Foto: ,
Osada Jánošov nad Terchovou, rodisko legendárneho Juraja Jánošíka.
debata (5)

Niektoré sú už neobývané, ich strechy sú obrastené machom, ktorý vytŕča spod snehu. Popri chodníčku je drevený žľab s vodou, počuť štekať psa. Osada nesie meno rodu, ktorý ju obýva už stáročia. Jánošíkovci. Najlegendárnejší nositeľ tohto mena sa narodil priamo tam, v osade u Jánošov nad Terchovou.

Presný deň jeho narodenia nie je známy. Len dátum krstu, ktorý je zaznamenaný vo Varíne, kde Juraja Jánošíka pred 330 rokmi krstil farár Michal Smutko. „Roku 1688 v januári dňa 25. Tohože dňa pokrstené dieťa narodené z Martina Jánošíka a Anny Cesnek (Čišnik, Cisnik), ktorému je dané meno Juraj,“ taký je preklad časti záznamu vo varínskej matrike.

V osade u Jánošov žijú aj dnes ešte dve rodiny, jedna z nich nesie meno Jánošíková. Potom už len chalupári, ktorí zrenovovali drevenice. Po značenom chodníku sa do osady dostanú turisti. Jurajov rodný dom tam už nestojí, na jeho mieste je osadená pamätná tabuľa. „Posledná zmienka o jeho rodnom dome – to boli základy, ktoré v roku 1936 identifikoval výtvarník Martin Benka. Premeral ich a podľa znalostí dobovej architektúry dokonca nakreslil podobizeň možného vzhľadu Jánošíkovho rodného domu. Táto kresba je zdokumentovaná v Múzeu Martina Benku v Martine,“ hovorí historik Peter Cabadaj. Z tohto obdobia sa drevenice v osade nezachovali.

Cabadaj prezrádza, že obec plánuje otvoriť v osade, v jednej z dreveníc, ktorú kúpila, trvalú expozíciu. Malo by sa tak stať v lete, kedy býva známy folklórny festival Jánošíkove dni. „Expozícia bude ľudí pozývať do Jánošíkovej rodnej osady. Chceme, aby genius loci tohto prostredia bol pre návštevníkov zaujímavý, aby si vychutnali tradíciu priamo na mieste, kde vznikla,“ prezdradil Cabadaj.

Jánošíkova koliba, Jánošíkove diery, festival Jánošíkove dni, Jánošík v erbe obce a vo veľa ďalších názvoch či už hotelov, reštaurácii, jedál… Terchová dýcha a žije atmosférou, je hrdá na slávneho rodáka. Autentické prostredie obce alebo Vrátnej doliny využili aj filmári, ktorí o zbojníckej legende nakrútili celovečerné filmy. „Aj posledný film, ktorý točila poľská režisérka Agnieszka Holland, sa točil asi 500 metrov vedľa osady, kde sa Jánošík narodil. Ostatné lokácie boli vo Vrátnej, alebo blízkom okolí Terchovej. Film, v ktorom hral Jánošíka František Kuchta sa tiež točil v Terchovej. Krásne boli šmýkačky v Tiesňavách, po ktorých sa spúšťali zbojníci, či zbojnícka krčma v Štefanovej. Techovskú prírodu tam dokonale predali, aj tie zábery boli nádherné,“ spomína Jozef Mičo z Terchovej, ktorý pre filmový priemysel stavia kulisy.

V centre Terchovej je múzeum, ktoré je venované aj životu Jánošíka. Ľudia uvidia kópiu zbojníkovej valašky, môžu si prečítať detail zápisu z jeho krstu, či prepísaný rozsudok nad Jánošíkom, originál je uložený v Štátnom archíve v Bytči. Vzácnym je obraz tejto legendy, ktorý v roku 1955 namaľoval Ľudovít Fulla. „Návštevníci sa často pýtajú, ako Jánošík vyzeral. No skutočná podobizeň sa nezachovala. Zväčša si ho predstavujú mocného a taký aj pre ľudí zostane,“ hovorí Pavlína Jančová, lektorka Považského múzea.

V Terchovej, v osade u Jánošov sa Jánošík zdržiaval nielen ako dieťa, kedy pracoval na poli, pretože jeho rodičia mali poddanské hospodárstvo, ale aj neskôr sa do Terchovej pravidelne vracal. Zbíjal len rok a pol.

Aj dnes tam môžeme stretnúť ľudí s priezviskom Jánošík, viacerí majú toto meno v rodokmeni a mnohí majú pôvod v osade u Jánošov. „Ťažko povedať, ktorá dnešná rodina má túto rodinnú väzbu,“ mieni Cabadaj s tým, že to, či sú priami potomkovia môže potvrdiť len dôsledný genealogický výskum. Juraj Jánošík deti nemal, no jeho brat a sestra áno. Juraj Jánošík sa dožil 25 rokov, popravený bol v marci 1713.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Legenda #Jánošík #Terchová