V Pakistane pretrváva kontroverzná vášeň pre hašiš

Alí je hlboko veriaci muž: modlí sa päťkrát denne a vždy, keď má čas, ide do mešity. Ale tiež rád fajčí hašiš, veľa hašiša, píše agentúra AFP. Päťdesiatročný otec dvoch detí odhaduje, že ho jeho vášeň stojí asi tretinu jeho zárobku ako šoféra taxíka. Hašišu je oddaný aj napriek tomu, že to jeho náboženstvo zakazuje. Jeho láska k hašišu sa začala v mladosti, keď s kamarátmi ukradli trochu drogy.

29.01.2018 16:00
Pakistan, hašiš, ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto.
debata

A táto láska sa zmenila na skutočnú závislosť. „Je to posvätná rastlina. Je to posvätná intoxikácia,“ vysvetľuje a poťahuje z fajky vo svojom byte v Pešávare, veľkomeste na severozápade Pakistanu.

„Mám to ako druhú manželku,“ usmieva sa. Alí priznáva, že jeho vášeň protirečí prikázaniam islamu. „Vieme, že to je zakázané, ale je to zvyk, ktorý nikomu inému neškodí,“ tvrdí.

Vo veľmi konzervatívnom Pakistane majú moslimovia prísne zakázaný alkohol. Nočný život a jeho radosti sa odohrávajú za zatvorenými dverami. Časť pakistanskej elity pije alkohol v súkromí. Mnohí Pakistanci však majú voľnejší prístup ku konzumácii hašiša.

Miestne obľúbený variant sa vyrába z konopí, ktoré sa pestujú v kmeňových oblastiach hraničiacich s Afganistanom na západe krajiny.

Lepšie po ňom chutí jedlo a lepšie sa spí

Fajčiari hašiša tvrdia, že po ňom lepšie chutí jedlo a lepšie sa po ňom spí. Na indickom subkontinente, kam patrí aj Pakistan, sa konope používali storočia. Konzumovali sa ešte predtým, ako sa sem dostal islam. Hinduistický posvätný text Atharvavéda konope popisuje ako rituálnu a liečivú rastlinu.

Podľa štúdie OSN z roku 2013 predstavujú konope, ktoré sú surovinou na produkciu marihuany a hašiša, v Pakistane najviac konzumovanú drogu. Má približne štyri milióny priaznivcov, teda 3,6 % obyvateľov.

Tieto čísla sú však v krajine, kde sú dôveryhodné štatistiky vzácne, len približné. „Je to podhodnotené,“ myslí si doktor Parvín Azam Chán, ktorý predsedá nadácii Dost Welfare, ktorá sa v Pešávare stará o toxikomanov.

Boj proti závislosti je v Pakistane ťažký. Je tu nedostatok zdravotníckych zariadení a starostlivosť je pre väčšinu ľudí nedosiahnuteľná. Experti na verejné zdravotníctvo zdôrazňujú, že všadeprítomnosť tejto lacnej drogy na severozápade Pakistanu ohrozuje chudobné deti. Tie sa k nej uchyľujú, aby zabudli na ťažkosti života a na rany, ktoré tento nestabilný región počas rokov násilností utrpel.

Imám hlavnej mešity v Pešávare Muhammad Tajíb Kureší kritizuje nečinnosť poriadkových síl, ktorá podľa neho vedie k popularite konope. „S hašišom nie je možné robiť kompromis,“ zdôrazňuje. Všetky substancie, ktoré narúšajú vnímanie alebo škodia telu, náboženstvo zakazuje, dodáva.

Niektoré moslimské svätostánky v krajine sa však na konope pozerajú zhovievavo. Niekde sa v nich veriaci schádzajú, popíjajú litre čaju a fajčia obrovské množstvo hašiša. „Hlavným plusom hašiša je to, že otvorí nové zóny vášho ducha,“ zdôrazňuje jeden z fajčiarov Muhammad Amín.

Súfistické (súfizmus je mystická forma alebo tiež duchovná cesta či spiritualita islamu) svätostánky bývajú často terčom útokov Talibanu alebo iných extrémistických skupín, ako je Islamský štát, ktoré považujú súfizmus za kacírstvo. Hašiš však nemilujú len súfistickí mystici.

Dvadsaťšesťročný Abdul zdôrazňuje, že mu príležitostný „joint“ pomáha zvládať každodenný stres. Členovia jeho rodiny o jeho závislosti nevedia. „Keď sa cítite dobre, ste aktívni a usmievate sa, nevidí v tom nikto nič nepatričné,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #zákaz #moslimovia #hašiš #náboženstvo