Rok psa sľubuje zlepšenie sociálnych vzťahov

Priateľstvo, vernosť a oddanosť symbolizuje v čínskej mytológii pes, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok. Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadol začiatok nového roka na 16. februára, keď pes vystriedal vládu usilovného a odvážneho kohúta.

19.02.2018 15:00
Hongkong nový rok lunárny oslavy Foto: ,
Účastníci tancujú na nočnom sprievode počas osláv lunárneho Nového roka v Hongkongu 16. februára 2018. Ľudia v Ázii a po celom svete oslavujú v piatok lunárny Nový rok rôznymi hostinami, sprievodmi a návštevami chrámov, kde žiadajú požehnanie. Tento rok je rokom psa.
debata

Pes je jedenástym znamením čínskeho horoskopu a bude vládnuť až do 4. apríla 2019, keď ho vystrieda pracovitá a veľkorysá sviňa. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári tiež konkrétny prvok, pre rok 2018 a znamenie psa je to zem. Podľa astrológov by malo v roku psa dôjsť k zlepšeniu sociálnych a ekonomických pomerov. Hlavnými témami by mala byť spravodlivosť, etické zaobchádzanie, empatia a podvedomie. Pes je totiž symbolom energetickej premeny neusporiadaných a nevedomých myšlienok na vedomé a usmernené.

Ľudia narodení v roku psa (ročníky 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994 a 2006) sú verní, čestní a šľachetní, s pevnými morálnymi zásadami. Pes vie udržať tajomstvo. Napriek tomu má toto znamenie problémy s dôverou k ostatným a tendenciu vidieť problémy čierno-bielo. Pes môže byť tvrdohlavý a trochu sebecký. Vládne ostrým jazykom, ktorým vie vášnivo obhajovať svoje rozhodnutia. Od prírody je pes idealista, občas sa však premení na cynika zmietaného pochybnosťami či úzkosťami. O majetok sa príliš nestará, napriek tomu nemáva problémy s financiami. Býva dobrým vodcom. V láske býva otvorený a čestný. Hodia sa k nemu ľudia narodení v znamení koňa, tigra a zajaca. Naopak, príliš sa k nemu nehodia ľudia narodení v znamení draka a kozy.

V znamení psa sa narodili napríklad americký prezidenti George Bush mladší a Bill Clinton, modelka Claudia Schifferová, herci Sylvester Stallone, Tommy Lee Jones alebo Matt Damon, herečky Sharon Stoneová, Andie MacDowellová či Jennifer Lopezová, tenista André Agassi a muzikanti David Bowie či Michael Jackson.

Sviatky jari (čchun-ťie) či nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roku pre Číňanov, Taiwančanov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú 15 dní. Ľudia si navzájom želajú dlhý a šťastný život, obdarovávajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcovi má zaistiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie tiež na upratanie domu pred začiatkom nového roka a na ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance v zvieracích maskách. Na jedálnom lístku nesmie chýbať tradičný pokrm ťiao-c', teda taštičky plnené mäsom so zeleninou.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas 60 rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia v zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, keď sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, keď sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Počiatok nového roku je pohyblivý a nastáva po prvom nove po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje od roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, keď ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, kým opustí Zem. Dostavilo sa ich len 12, za odmenu im Budha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: myš (krysa), byvol, tiger, zajac, drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút, pes a sviňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rok psa