Angličania sa búria proti zrušeniu hrobu Robina Hooda

Obyvateľov anglického okresu Kirklees a ochrancov prírody rozhneval plán miestnych predstaviteľov na zrušenie pietneho miesta, kde podľa povesti odpočíva legendárny zbojník Robin Hood. Zalesnená oblasť, kde „hrob“ leží, má byť zastavaná. Miestni však argumentujú tým, že lokalita má veľký turistický potenciál, o ktorý by bola škoda prísť.

11.03.2018 10:00
debata (2)

Umierajúci ľudový hrdina, ktorého osoba býva stotožňovaná s jedným skutočným stredovekým šľachticom, podľa legendy tesne pred smrťou vystrelil svoj posledný šíp a požiadal, aby bol pochovaný presne tam, kde dopadne. Tak sa vraj aj stalo. To, že je Robin Hood pochovaný na pozemkoch niekdajšieho cisterciánskeho ženského kláštora, ale profesionálni historici popierajú.

„Všetci miestni veria, že tu sa nachádza miesto, kde Robin Hood zomrel, a nik to nikdy nespochybňoval,“ povedal britskému denníku The Daily Telegraph Robert Bamforth zo spolku na ochranu anglického vidieka. Byrokrati chcú obetovať turistický potenciál miesta, dodal. Pozoruhodné podľa neho je, že oblasť neprešla v uplynulých stovkách rokov žiadnymi úpravami a vyzerá presne ako pred storočiami. „Keď japonským turistom poviete, Robin Hood zomrel tu a vystrelil svoj šíp tam, kde je teraz sklad, tak to nemá rovnaký náboj,“ tvrdí Bamforth s poukázaním na plánovanú výstavbu priemyselných bu­dov.

Podľa predsedu jedného miestneho občianskeho spolu Maxa Rathwella je plán výstavby „tragický a neskutočné hlúpy“. „Ľudia sú nahnevaní, celá tá myšlienka je nenormálna," dodal Rathwell. Je podľa neho všeobecne známe, že oblasť je perfektne zachovaná, pretože presne zodpovedá opisu spisovateľky Charlotty Brontëovej v jej románe Shirley z roku 1849.

„Je to vzácny ostrovček v priemyselnej krajine a hrob Robina Hooda by mal byť jeho ústredným bodom,“ myslí si Rathwell. Pokiaľ podľa neho plán, ktorý teraz prechádza verejným pripomienkovaním, dostane zelenú, potom „namiesto lesa, lúk a polí so pšenicou a jačmeňom vznikne more monštruóznych stavieb“. Zakladateľka miestnej spoločnosti Robina Hooda Barbara Greenová tvrdí, že úrady neprejavili o osud zbojníkovho hrobu najmenší záujem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Robin Hood