Mnísi vymenili habity za tretry

Sedem budhistických mníchov vymenilo svoje červenofialové habity za športové oblečenie a pustilo sa do joggingu cez kopce, ktoré obklopujú ich dedinu odrezanú od sveta v podhorí nepálskych Himalájí.

27.03.2018 14:00
mních, budhizmus
Mnísi začali s behaním pred dvoma rokmi a prvá trasa merala 30 kilometrov.
debata

Títo adepti ultramaratónu veria, že svojimi športovými výkonmi upútajú pozornosť na svoju malú lokalitu a získajú financie na rekonštrukciu domov zničených silným zemetrasením v apríli 2015, keď prišlo o život takmer 9-tisíc ľudí. „Behaním môžeme získať veľa výhod. Dúfame, že sa tak naša dedina preslávi a že týmto spôsobom pomôžeme k jej rozvoju. Preto beháme,“ povedal agentúre AFP 21-ročný Bahádur Lama, ktorý je z tímu mníchov najrýchlejší.

Mnísi začali s behaním pred dvoma rokmi a prvá trasa merala 30 kilometrov. Majú väčšinou okolo dvadsať rokov a majú prísny režim: ráno modlitby a potom odchod na kopce, kde každé popoludnie nabehajú až 40 kilometrov.

V dedine Sindhukot, ktorá leží neďaleko metropoly Káthmandu, je život ťažký. Podobne ako mnohé dedinské oblasti sa zdá odrezaná od moderného sveta. Najbližšia škola je vzdialená dve hodiny cesty a obchody sú len v susednej dedine. Mnoho budhistických rodín v Nepále posiela najmenej jedného zo svojich synov do miestneho kláštora, kde majú zaistenú stravu, oblečenie a výučbu.

Mán Bahádur Lama vstúpil do kláštora ako osemročný. V poslednom čase však žije so svojou rodinou, pretože kláštor zničilo zemetrasenie v roku 2015. Ako miesto pre modlitby slúži veľký prístrešok z vlnitého plechu. Život v kláštore a nutnosť stále chodiť do kopcov akoby mníchov predurčili behať. „Často musíme chodiť ďaleko. Behanie tak pre nás nie je nijako problematické,“ hovorí Bahádurov kolega Madhukar Lama.

Himalájski mnísi nie sú prví, ktorí prekonávajú fyzické hranice. V Japonsku slávni maratónski mnísi z hory Hiei musia prebehnúť obrovské vzdialenosti za tisíc dní rozložených do niekoľkých rokov. No s tým rozdielom, že títo askéti sa usilujú o duchovné prebudenie, nie o peniaze. Mních Mingma Gialbo, ktorý behanie organizuje, si myslí, že mladí nepálski mnísi majú talent, ale chýba im vedenie. „Nemajú technické skúsenosti, napríklad pokiaľ ide o jedálny lístok, a nemajú obuv vhodnú na beh,“ hovorí.

Terén v Nepále je vhodný pre extrémne športy. Táto chudobná krajina, vklinená medzi Indiu a Čínu, každoročne usporadúva niekoľko športových súťaží. Zvlášť potom maratón, ktorý sa beží v najvyššej nadmorskej výške na svete a začína sa na úrovni 5 364 metrov nad morom. Niektorí nepálski športovci si získali medzinárodnú slávu, napríklad bežkyňa Mira Raiová. Tá nedávno zvíťazila v pretekoch Ben Nevis Ultra v Škótsku, ktoré sa bežia v horskom teréne v dĺžke 52 kilometrov. „Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedel, že títo mnísi behajú,“ hovorí Šekhar Pandei, organizátor maratónu v juhonepálskom Lumbini, kde sa údajne narodil Budha. „Sú veľmi motivovaní a tvrdo pracujú, trénujú sami. Sú veľmi mladí a ak budú dobre trénovať, budú mať dobrý potenciál,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #budhisti #budhizmus #mnísi