Najväčšia kraslica je v Lemešanoch pri Prešove

Meria vyše päť metrov a váži 600 kíl. Takouto mega kraslicou vyzdobenou vrchnákmi z PET fliaš sa už tretí rok prezentujú v obci Lemešany v okrese Prešov a vystavujú ju priamo na námestí pred budovou obecného úradu. Kvôli jej objemnosti a váhe ju na miesto, kde je lákadlom pre turistov, prepravujú traktorom.

30.03.2018 08:00
kraslica5 Foto: ,
Najväčšia kraslica na Slovensku je v centre obce Lemešany pri Prešove.
debata (2)

„Je nádherná. Niečo také som ešte nevidel. Ani u nás v Brne,“ povedal Václav Sabol, ktorý sa na veľkonočné sviatky vybral za príbuznými na slovenský východ a pri prechádzaní autom okolo obrej kraslice v Lemešanoch sa nemohol nezastaviť. Kraslicu si poobzerala aj Mária Žigová z Drnovca a obdivne kývala hlavou. Turistov, ktorí s úžasom reagujú pri pohľade na nadrozmernú kraslicu, sú denne desiatky, niekedy aj stovky. Občas pri nej zastavujú aj celé autobusové zájazdy.

Nápad sa zrodil v hlave miestneho poslanca obecného zastupiteľstva Jozefa Kuruca. Ten to pred vyše tromi rokmi pojal ako výzvu. „Pred rokmi moje dcéry zbierali vrchnáky z PET fliaš. Rozmýšľal som, čo s nimi a rozhodol som sa ich použiť na výrobu kraslice. Na sviatky sme ju umiestnili do záhrady pri dome. Mala pol metra. Neskôr som v rádiu začul informáciu o najväčšej kraslici na Slovensku a v hlave mi skrsla myšlienka, že vyrobím väčšiu. A hneď som si povedal, že bude desaťnásobkom tej, ktorú mávame doma v záhrade,“ spomína Kuruc.

Cez cestu oproti mega kraslici sa na ňu dívajú... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kraslica7 Cez cestu oproti mega kraslici sa na ňu dívajú dva veľkonočné zajace na bicykloch. Jeden má na chrbte tiež kraslicu z vrchnákov z PET fliaš.

Slovo dalo slovo a odvážna myšlienka sa začala meniť na realitu. Samotná príprava, kým sa s rodinou a priateľmi pustili do výroby, trvala takmer rok. „So zbieraním vrchnákov mi pomohli deti z materskej školy v Lemešanoch. Podarilo sa ich nazbierať až 220-tisíc, na samotnú kraslicu sme použili asi 60-tisíc kusov,“ vysvetľuje ďalej autor.

Práce na výrobe kraslice trvali mesiac. Kuruc vysvetľuje, že korpus tvorí polystyrén. Z neho urobili polmetra hrubé „obvodové múry“, na čo spotrebovali 21 kubíkov polystyrénu. Ten zakryli stierkou a na tú pomocou bieleho externého lepidla umiestňovali samotné vrchnáky. Okrem vymysleného vzoru, ktorý vznikal za pochodu, vyzdobili kraslicu aj štyrmi obecnými erbami. Jeden je na každej svetovej strane. Konečné dielo váži 600 kíl, je vysoké 5,1 metra, v najširšom mieste má priemer 3,05 metra a obvod 9,58 metra.

Kraslicu však bolo potrebné aj dopraviť na námestie. Autor jej vymyslel špeciálne sane, na ktorých stojí. A tak ju dotiahli traktorom na námestie. ,Tých 500 metrov odo mňa na námestie ju ťahal traktor asi dve hodiny," usmieva sa Kuruc.

„Kraslica sa stala našou veľkou atrakciou a robí nám dobrú reklamu,“ konštatuje starosta Lemešian Marko Bučko. Tento rok umiestnili kraslicu na námestie už týždeň pred Veľkou nocou a podľa starostu ju tam nechajú aj niekoľko dní po sviatkoch. Dostala sa aj do knihy slovenských rekordov ako najväčšia kraslica na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kraslice #Veľká noc