Srílančania ešte za života darúvajú svoje oči

Srí Lanka je jednou z mála krajín sveta, ktorá má nielen dostatok očných rohoviek pre svojich vlastných pacientov, ktorým hrozí slepota, ale vyváža ich do 62 ďalších krajín. Pritom na darovanie očnej rohovky či iných orgánov je tu potrebné ešte počas života podpísať špeciálne vyhlásenie. Na Srí Lanke je známy prípad, keď rohovka 86-ročného budhistického mnícha zachránila zrak 9-ročnému jordánskemu chlapčekovi.

19.04.2018 06:00
Budhistickí mnísi, Srí Lanka, Foto:
Mladí budhistickí mnísi na srílanskej Levej skale Sigyriya. V krajine je 75% budhistov, ktorí veria v kolobeh životov.
debata

Budhistickí Sinhalčania, ktorých je v krajine 75 % obyvateľstva, veria v kolobeh životov a znovuzrodenia. Takýto dar v zmysle „dány“, dávania, je pre nich dobrou investíciou do budúceho života. Jednoducho povedané – „zlepšujú si karmu“.

„Je to paradox, my tento kút sveta považujeme za zaostalý, ale čo sa týka odberového a transplantačného programu rohoviek, Srí Lanka je ďaleko pred celým svetom,“ potvrdzuje známy očný chirurg MUDr. Pavol Veselý z Očnej kliniky VESELY v Bratislave. Táto privátna klinika je číslom jeden medzi neštátnymi pracoviskami v počte transplantácií rohoviek na Slovensku.

„Srílančania majú neskutočne prepracovaný systém odberu, spracovania, distribúcie a aplikácie týchto tkanív. Môžeme im len závidieť. Na Slovensku je automaticky každý darcom orgánov, ak nemá napísanú výhradu svedomia, v odberovom programe však zaostávame. Na štátnych pracoviskách sa na transplantáciu rohovky čaká aj vyše roka a pol. Nie je dostatok štepov. Naša klinika dokáže transplantáciu očnej rohovky urobiť do mesiaca, pretože štep privezieme z niektorej z krajín Európskej únie, hradí ho poisťovňa, pacient však musí uhradiť transport. Na našom pracovisku sa snažíme každú transplantáciu rohovky vykonať do mesiaca, najneskôr dvoch.“

Pochod v rámci osvety darcovstva orgánov vo... Foto: SRI LANKA DONATION SOCIETY
Srí Lanka, pochod, protest, darcovstvo orgánov Pochod v rámci osvety darcovstva orgánov vo februári 2018.

Rohovku si nemýľte so šošovkou, ktorá sa vymieňa za umelú šošovku pri operáciách sivého zákalu. Tieto zákroky sa robia doslova ako na bežiacom páse. Umelé rohovky neboli úspešné, telo ich do roka odvrhlo. V súčasnosti je možné transplantovať len rohovky od mŕtvych darcov. Transplantácia rohovky sa nazýva keratoplastika a oční chirurgovia ňou doslova a do písmena zachraňujú zrak pred úplným oslepnutím.

Starý mních daroval rohovky 9-ročnému chlapcovi

V moslimských krajinách je vo všeobecnosti zakázané poškodzovať ľudské telo za života alebo po smrti, takže Pakistan a Egypt sú hlavnými prijímateľmi srílanských rohoviek. Nasledujú Malajzia či dokonca africké krajiny ako Nigéria či Sudán. Rohovka je z hľadiska imunologickej reakcie jedným z najľahšie transplantova­teľných tkanív. Má tzv. imunologickú výnimku. Keďže nemá cievne zásobenie, je to bezkrvné tkanivo prijímajúce kyslík zo vzduchu, nemusí dôjsť k imunologickej reakcii medzi darcom a príjemcom. Nie je potrebná nijaká zhoda v krvných skupinách, v HLA-systéme a veľakrát netreba ani užívať imunitu potláčajúce lieky.

Takisto je možné dostať rohovku od staršej osoby a voperovať ju do oka mladšej. Na Srí Lanke je známy prípad, keď rohovka 86-ročného budhistického mnícha zachránila zrak 9-ročnému jordánskemu chlapčekovi. V takom Anglicku, kde je darcovstvo orgánov podobne ako na Srí Lanke podmienené aktívnym súhlasom ešte počas života, je však rohovka tkanivom, ktoré potenciálni darcovia najčastejšie vyjmú zo zoznamu orgánov, čo sú ochotní darovať.

Srílanské dievčatko. Rozhodne sa raz aj ona... Foto: MATEJ PATKA
Srí Lanka, dievča, Srílanské dievčatko. Rozhodne sa raz aj ona darovať svoje oči?

Až 11 % z celkového počtu dobrovoľných darcov zo zoznamu vylúči očné rohovky, zatiaľ kým len 1 % vylúči napríklad darovanie svojej obličky. Jednoducho pocit, že im po smrti niekto vyberie oči z očných jamiek, je pre nich už za života nepredstaviteľný. Preto je napríklad aj v Anglicku nedostatok rohoviek.

Na Srí Lanke rohovky darúvajú aj hinduisti alebo kresťania (moslimovia nie), ale budhisti sú v tomto naozaj špecifickí. Mnohé známe osobnosti, napríklad niekdajší srílanský prezident J. R. Jayewardene, daroval svoje oči po smrti, aby vykonal dobrý skutok a pomohol blížnemu. Jeho rohovky boli úspešne transplantované do očí dvoch japonských prijímateľov.

Od roku 1961 tu existuje nezisková organizácia Sri Lanka Eye Donation Society, Spoločnosť pre darovanie očných rohoviek, ktorú založil Dr. Hudson Silva, jej neskorší prezident. Ten uskutočnil prvú kampaň propagujúcu darovanie rohoviek ešte v roku 1958 ako študent medicíny a prvé rohovky skladoval vo svojej vlastnej chladničke doma „spolu s vajcami a maslom“.

V roku 1960 zomrela jeho vlastná matka a oftalmológ Silva si získal srdcia Srílančanov tým, že voperoval jej rohovky do očí chudobného farmára a vrátil mu tak zrak. V roku 1964 vyviezol prvé rohovky za hranice, pre nevidiaceho pacienta do Singapuru – na palube lietadla ich prenášal v termoske naplnenej ľadom.

Takmer milión ľudí súhlasilo s darovaním očí

Srí Lanka získavala rohovky od popravených väzňov až do roku 1956, potom bol trest smrti dočasne zrušený a obnovený v roku 1959. Od roku 1976 už nedošlo k žiadnym ďalším popravám. Srílanská Eye Donation Society má v krajine 450 pobočiek s viac ako 15-tisíc trénovanými dobrovoľníkmi, ktorí sú pripravení vyňať podľa požiadaviek oči z mŕtvych tiel.

Nádherný budhistický chrám Kadadora Viharaya. Foto: CHARITH GUNARATHNA
Srí Lanka, budhistický chrám Nádherný budhistický chrám Kadadora Viharaya.

Táto extrakcia sa musí uskutočniť do ôsmich hodín po úmrtí, oči sa musia uložiť do ľadu a v priebehu štyroch hodín doručiť do laboratória. Pri vyoperovaní očí je potrebné byť veľmi opatrný, aby sa zabránilo poškodeniu endotelu rohovky, tenkej vrstvy buniek na jej vnútornom povrchu.

Transplantácia sa musí vykonať v priebehu 5 až 21 dní po odstránení z tela v závislosti od typu použitého konzervačného média. Darované rohovky sa pred použitím testujú na HIV, hepatitídu a pohlavne prenosné choroby. Od svojho založenia táto organizácia poskytla 100-tisíc rohoviek na transplantáciu pre pacientov v šiestich desiatkach krajín. Takmer 900-tisíc ľudí na Srí Lanke (má 22 miliónov obyvateľov) podpísalo súhlas s darovaním svojich očí po smrti.

Spoločnosť získava okolo 3-tisíc rohoviek ročne a viac ako dvetisíc putuje do zahraničia. Samozrejme, v prvom rade sú očné rohovky k dispozícii, aspoň dúfajme, občanom Srí Lanky. Odstránenie očí mŕtvemu nie je problémom ani pre rodiny, ktoré chcú mať počas pohrebu otvorenú rakvu so zosnulým.

Sanitka pred vodopádmi Ramboda. Foto: DÁVID POPOVIČ
Srí Lanka, sanitka, vodopády Ramboda Sanitka pred vodopádmi Ramboda.

Pohrebná služba Jayaratne Funerals v hlavnom meste Srí Lanky Colombe dostane asi šesť mŕtvych tiel bez očí mesačne. Riešia to špeciálnymi bavlnenými náhradami vo veľkosti očných buliev, ktoré nechajú nasiaknuť balzamovacou tekutinou. A očné viečka sú – logicky – po smrti zatvorené, prilepia ich ešte špeciálnym lepidlom. Tak sa môžu pozostalí bez problémov aj vizuálne rozlúčiť so zosnulým v tomto živote.

Najčastejšie príčiny slepoty

Podľa informácií WHO z 39 miliónov ľudí, ktorí sú slepí, 4 % oslepli následkom zjazvenia alebo zakalenia rohovky, ďalšie tri percentá trpia trachómom, bakteriálnou infekciou, ktorá vedie k poškodeniu rohovky. Katarakta (sivý zákal) a glaukóm (vysoký vnútroočný tlak) spôsobujú viac prípadov slepoty, neriešia sa však transplantáciou rohovky. Sivý zákal sa rieši výmenou šošovky (je to najčastejšie vykonávaná operácia na ľudskom tele) a glaukóm sa lieči kvapkami alebo chirurgickým zákrokom.

Hlavnou príčinou transplantácií rohovky na Srí Lanke je poškodenie rohovky ako následok infekcie – infekčnej keratitídy alebo ochorenia nazývaného keratokonus. Na bratislavskej očnej klinike VESELY je odborníkom na keratokonus práve MUDr. Pavol Veselý. "Je to očné ochorenie rohovky, ktoré plne funkčnému človeku dokáže veľmi znížiť kvalitu života. Rohovka pri tomto ochorení mení svoj tvar, akoby vyklenie.

Veriaci v slávnostnej bielej farbe nesú... Foto: DÁVID POPOVIČ
Srí Lanka, budhisti, budhistická zástava, pochod Veriaci v slávnostnej bielej farbe nesú budhistickú zástavu, ktorú omotajú okolo dagoby v Anuradhapure.

Na základe zmien v jej štruktúre sa svetlo neláme do miesta najostrejšieho videnia, ale rozptyľuje sa. Ak proces zachytíme včas, vieme ochorenie zastaviť pomocou špeciálneho ožarovacieho zákroku. Ďalšou možnosťou, ako pacientovi pomôcť, je vloženie špeciálnych prstencov do rohovky, ktoré majú hrúbku len štvrť milimetra a vyrovnajú jej pokrivenie. Tretím riešením je transplantácia rohovky, keď sa poškodená rohovka jednoducho vymení."

„Áno, budhisti darúvajú mnoho vecí vrátane svojich orgánov. Veríme v budúci život a v to, že keď teraz budeme konať dobro, budeme sa mať v budúcom živote lepšie,“ hovorí Srílančan Manoj Peiris, známy šofér a sprievodca Slovákov po Srí Lanke. „Byť slepý a nevidieť nie sú dve tie isté veci. My nechceme byť slepí k iným ľudským bytostiam. Najmä k takým, čo prišli o zrak,“ vraví. „Na druhej strane, Srílančania o týchto veciach medzi sebou veľmi nehovoria.“ Veď načo zbytočne rozprávať o konaní dobra? Treba ho konať!

Podľa jedného z príbehov z Jataky, dávnej básnickej zbierky o predchádzajúcich životoch Budhu, sa Budha počas jedného zo svojich životov stal kráľom. Do jeho paláca prišiel slepý žobrák, stretol sa s kráľom a požiadal: „Ach, kráľ, daj mi svoje oči.“ A Budha sa mu ich rozhodol dať. Jeho chirurg teda odstránil Budhovi oči a vrátil žobrákovi zrak. Budha to vraj urobil ešte za života. A to je jeden zo silných náboženských príbehov, ktoré Srílančanov motivujú konať dobro aj po smrti.

Čo je rohovka?

Rohovka (nemýľte si ju so šošovkou) je priehľadná predná časť očnej gule. Z optického hľadiska je najvýznamnejšou refrakčnou očnou štruktúrou. Na celkovej optickej mohutnosti (t. j. na dioptrickom účinku) oka sa podieľa vyše dvojtretinovým podielom. Rohovka dospelého človeka má v strede hrúbku cca 0,6 mm, vo vonkajšej oblasti cca 0,8 mm. Pri dotyku rohovky sa reflexívne zatvárajú očné viečka. Povrch rohovky je veľmi husto pokrytý nervovými zakončeniami. Tieto nervové bunky sú veľmi citlivé na dotyk, teplotu a chemické zmeny. Rohovka je bezcievna (avaskulárna).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #oči #Srí Lanka #rohovka #darcovia orgánov