Kráľovská svadba je aj útek od reality. Máme radi príbeh Popolušky

"Tlieskam voľbe princa Harryho. Meghan Markleová má zmiešaný rasový pôvod a ich svadba ukazuje, že sa Anglicko zmenilo a hýbe sa správnym smerom,“ povedal pre Pravdu o kráľovskom sobáši sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity.

20.05.2018 12:00
princ Harry, Meghan Markleová Foto: ,
Britský princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markleová.
debata (13)

Americká rozvedená herečka Meghan Markleová, ktorej otec je beloch a matka Afroameričanka, si vzala princa Harryho. Znie to ako hollywoodsky príbeh, ale patriť do britskej kráľovskej rodiny asi nie je rozprávka. Akú úlohu bude hrať?

Sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity. Foto: archív G. Alpiona
Sociológ Gëzim Alpion Sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity.

Nie je to ešte celkom jasné. Áno, Meghan Markleová má zmiešaný rasový pôvod, bola herečka, hoci nie hollywoodska hviezda, a je od princa Harryho o tri roky staršia. Je to zaujímavý príbeh. Ale nezabúdajme, že princ Harry je až šiesty v rade na kráľovský trón. Nie je veľmi pravdepodobné, že raz z neho bude kráľ. V tomto zmysle bol tlak na Harryho menší ako na princa Williama. V minulosti boli prípady, keď sa členovia vládnucej rodiny museli prispôsobiť tradíciám. Strýko kráľovnej Alžbety II. prišiel v roku 1936 o korunu. Eduard VIII. sa totiž zamiloval do rozvedenej Američanky Wallis Simpsonovej. Ani sestra kráľovnej princezná Margaret si nemohla zobrať v roku 1953 Petra Townsenda, ktorý bol rozvedený. Časy sa zmenili. Otec Harryho a Williama princ Charles si už vzal rozvedenú Camillu Parker-Bowlesovú. Harry je v očiach mnohých ten malý chlapec, ktorý kráča za rakvou svoje mamy princeznej Diany. Ona bola v kráľovskej rodine outsiderka a aj o ňom to do istej miery platí. Prinajmenšom, čo sa týka jeho rozhodnutí. Britskí vládcovia sú konzervatívni, ale vedia sa zmeniť, ak cítia, že je to nevyhnutné.

Aké zložité to bude pre Markleovú?

Budú na ňu upreté pohľady, ale nebude príliš významnou členkou kráľovskej rodiny. Bude sa zaoberať charitou. Je to Američanka, ale nepredpokladám, že prichádza do Británie, aby zmenila svet. Bude sa veci učiť. Určite si vypočuje veľa o tom, čo by mala a čo by nemala hovoriť. Ale tlieskam Harryho voľbe. Markleová má zmiešaný rasový pôvod a ich svadba ukazuje, že Anglicko sa zmenilo a hýbe sa správnym smerom.

Bozk mladomanželov pred Kaplnkou svätého Juraja.
Princ Harry as manželkou pózujú už ako manželia...
+5Mladomanželia, princ Harry a Meghan, sa vezú v...

Je to možno zaujímavý kontrast. Na jednej strane sme v západných spoločnostiach svedkami debaty o identite a kráľovská rodina svojím spôsobom predstavuje akési staré časy. Na druhej strane je Markleová, ktorej identita je rôznorodá.

Je to skutočne zaujímavá debata. Neviem veľa o Slovensku, ale na Balkáne, z ktorého pochádzam (Alpion má korene v Albánsku, pozn. red.), vidím rasizmus. Stretávam dokonca kolegov na konferenciách a som šokovaný ich rasizmom voči Rómom či iným menšinám. Na Balkáne máme pred sebou ešte dlhú cestu. Ale dúfam, že Meghan Markleová a princ Harry neurobia takú chybu, akú spravili Obamovci v Bielom dome.

V čom bol problém?

Obamovci takmer nehovorili o rasových veciach. Pokladám to za chybu. Ľudia očakávali, že to budú robiť. Markleová a Harry by mali o tom hovoriť. Najdôležitejšie je, že sa majú radi, a predsa ich nemôžeme posudzovať podľa toho, aký je ich pôvod.

Princ Harry má za sebou viaceré škandály, ešte nedávno si ho asi ťažko niekto predstavoval ako manžela. Čo sa zmenilo?

Harry bol vždy trocha divý. Prežil ťažké chvíle, keď bol ešte chlapec. Keď zomrela princezná Diana, Harry aj William museli stáť pred svetom a verejne smútiť za mamou. A zároveň sa museli správať podľa istého protokolu. Mnohí ľudia si myslia, že deti nemali verejne kráčať za rakvou matky. No rodina sa o chlapcov príkladne postarala, hoci princ Charles asi nebol príliš spravodlivý k Diane. Harryho môžeme pochopiť. Dal sa na vojenskú dráhu, slúžil v Afganistane, stará sa o zranených veteránov. V tomto zmysle prebral úlohu matky. Ale chce aj naplniť vlastný život. Vie, že vždy bude v centre pozornosti, vždy sa na neho budú zameriavať médiá. Narodil sa ako celebrita. Snaží sa existovať v tomto svete a podľa mňa sa mu to celkom darí.

Britská spoločnosť rieši brexit, ktorý ju rozdeľuje. Čo ľuďom v tejto situácii ponúka kráľovská svadba?

Nepoviem, že žijeme v zložitých časoch, ale určite v zaujímavých. Brexit nemal vôbec prísť, ale boli sme dostatočne blázniví, aby k nemu došlo. Británia však verí, že inštitúcie, ktoré fungovali stáročia, budú fungovať aj naďalej. Týka sa to monarchie a parlamentu, ktoré si budú plniť svoje úlohy. Ale kráľovská rodina bude musieť riešiť niektoré nové veci v ére brexitu. Kráľovská svadba v tejto situácii poskytuje možnosti úteku od reality. Neovplyvní naše životy, ale ľudia si na pár dní vydýchnu, zrelaxujú, vypijú pivo a budú sa cítiť ako patrioti. Veď koho by aspoň na chvíľu nepotešil príbeh Popolušky.

Spomenuli ste, že britská kráľovská rodina je konzervatívna, ale vie sa aj prispôsobiť. Prežije ďalšie stáročia?

Je to ťažké predpovedať. Súčasná kráľovná Alžbeta II. nie je vydatá za princa Philipa, je vydatá za svoju prácu. Je mimoriadne rešpektovaná a jej zmysel pre povinnosti je absolútny. Ktokoľvek ju nahradí, bude to mať mimoriadne ťažké. Budeme mať v budúcnosti kráľovskú rodinu? Neviem. Som za zmeny. Ale na druhej strane nechceme, aby boli monarchovia ako obyčajní ľudia. Anglicko by niečo stratilo, keby prišlo o kráľovskú rodinu.

Herečka Meghan Markle v roku 2016 počas...
Meghan Markle (vľavo) a modelka Petra Nemcová...
+18Cara Santana a Meghan Markle (vpravo) na módnej...

Rozvedená americká exherečka sa vydáva za britského princa

Šľachtic sa oženil s bývalou herečkou. Necelé dva roky po tom, čo sa spoznali, rozhodli sa vymeniť si obrúčky. Svadba roka mala britského ženícha s modrou krvou a americkú nevestu s dávnymi koreňmi na čiernom kontinente.

Kým 33-ročný princ Harry sa postavil pred oltár prvý raz, 36-ročná Meghan Markleová má už za sebou jednu svadbu. Jej krátke manželstvo s filmovým producentom Trevorom Engelsonom skrachovalo ani nie po dvoch rokoch, rozviedli sa v lete 2013.

Z hviezdičky hviezda

Kráska v zrelom veku vstupuje do kráľovskej rodiny ako žena zmiešaného pôvodu, pretože jej matka je Afroameričanka a otec má holandských predkov. Rodičov, ktorí nežijú spolu už dlhé roky, ľúbi rovnako, čo viackrát zdôraznila. "Rozišli sa, keď som mala dva roky; je to neuveriteľné, ale nikdy som ich nevidela hádať sa. Chodievali sme na spoločné dovolenky,“ povedala pre časopis Vanity Fair, keď na jeseň 2017 prvý raz verejne potvrdila, že má vzťah s Harrym.

Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na stredajšom podujatí v Londýne. Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na jednom z nedávnych podujatí v Londýne.

V tom čase sa stretávali už viac ako rok, ale dovtedy si dôkladne strážila súkromie. Zrazu nebolo čo skrývať, lebo dva mesiace po rozhovore došlo k oznámeniu o zásnubách. "Harry jej dal snubný prsteň s hlavným diamantom z Botswany a s dvomi menšími, ktoré pochádzali zo zbierky jeho tragicky zosnulej matky princeznej Diany,“ pripomenul denník Telegraph. Nový medzník v živote viedol snúbenicu k vyhláseniu, že sa vzdáva hereckej kariéry.

Mimochodom, seriálová hviezdička sa zmenila na hviezdu internetu, keď vyšlo najavo, že sa zosobáši s princom. V prehliadači Google sa vtedy stala najvyhľadávanejšou americkou herečkou.

Stále rovnaká. Naozaj?

O Harryho živote sa vie takmer všetko, ale kto je Markleová? Pochádza z vyššej strednej vrstvy. Otec sa zamestnal vo filmovej branži v Hollywoode, matka sa vybrala cestou inštruktorky jogy a psychoterapeutky. Rozvedení rodičia ju naučili, aby sa čo najskôr snažila zarobiť si. Keď ešte nemala istotu dobrých príjmov za účinkovanie pred kamerami, využívala talent svojich rúk: "Medzi hereckými konkurzmi si privyrábala kaligrafiou pri tvorbe svadobných oznámení, využila skúsenosti z písania zo školy,“ podotkla stanica BBC.

Markleová zdôrazňuje, že je taká istá, ako predtým, ako sa dôverne spoznala s Harrym, ktorý je v poradí šiesty v nástupníctve na trón: "Nijako som sa nezmenila. Som stále rovnaká osoba, nevymedzujem sa podľa vzťahu,“ poznamenala pre Vanity Fair.

Kráľovná Alžbeta II. s manželom.
Prince Harry prichádza do Kaplnky svätého...
+39Herec George Clooney a jeho manželka Amal Clooney.

Bulvárne médiá však spochybnili charakterové vlastnosti Markleovej, keď začali snoriť v jej minulosti. "Stala sa takou závislou od slávy, keď dostala veľa času v úspešnom seriáli, že sa rozviedla a Engelsonovi vrátila obrúčku poštou,“ napísali noviny Sun, ktoré sa odvolávali na správu v časopise Weekend Magazine. "Keď získala popularitu v seriáli, úplne ju to zmenilo a odišla od svojho prvého muža,“ povedala jej niekdajšia výborná kamarátka Ninaki Priddyová, s ktorou sa poznala od detstva. "Bola Meghan pred slávou a Meghan po sláve,“ vyčítavo dodala podľa Weekend Magazine.

Od roku 2014 je však táto americká herečka delegátkou Organizácie Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) a angažuje sa v presadzovaní rodovej rovnosti a posilňovaní postavenia žien v politike a vedúcich funkciách.

Zbožňovaní rodičia

Markleová nedá dopustiť na svojich rodičov. O otcovi, ktorý žije v Mexiku, povedala, že patrí k najviac pracovitým ľuďom, akých vôbec pozná. Z jeho účasti na svadbe sa však nemôže potešiť. Objavili sa rozporuplné informácie, že najprv príde, potom nie, a následne predsa len áno. Nakoniec dva dni pred sobášom mu vo vyhlásení zaželala veľa zdravia – Thomas Markle do Londýna nepriletel so zdôvodnením, že ho čaká operácia srdca. Znamená to, že Harry ho zatiaľ osobne nespozná, lebo ho doteraz ešte nikdy nevidel na vlastné oči.

Naopak, nevestina matka Doria Raglandová sa zoznámila už so všetkými hlavnými členmi kráľovskej rodiny vrátane panovníčky Alžbety II. "Je úžasná,“ pochvaľoval si Harry nastávajúcu svokru v rozhovore pre BBC.

Raglandová má na rozdiel od exmanžela bydlisko stále v USA – žije v Los Angeles. "Matka je nielen inštruktorka jogy, ale robí aj sociálnu prácu, zvlášť sa venuje oblasti geriatrie. Vnímam jej celoživotný zmysel pre starostlivosť a opatrovanie ľudí,“ podčiarkla Markleová podľa časopisu Hello. Zároveň ju označila za zábavnú osobu so slobodným zmýšľaním. "Nosí dredy a v nose má náušnicu,“ dodala.

Kráľ Eduard VIII. sa vzdal trónu, aby si mohol... Foto: SITA/AP
Kráľ Eduard VIII., Wallis Simpsonová Kráľ Eduard VIII. sa vzdal trónu, aby si mohol vziať za ženu rozvedenú Američanku Wallis Simpsonovú.

S Američankou sa naposledy oženil člen britskej kráľovskej rodiny v roku 1937. Kráľ Eduard VIII. sa radšej vzdal trónu, aby si mohol vziať za ženu rozvedenú Wallis Simpsonovú. Do tejto rodiny však ešte nikdy nevkročila žena s afroamerickými koreňmi. Markleová preto stelesňuje prelomový moment. Kam tieto korene siahajú?

Halima Sadatová, ktorá napísala knihu Harry a Meghan, ponúka objasnenie: "Podobne ako mnohí Afroameričania môže Doria vystopovať rodokmeň v období otroctva v štátoch Georgia a Tennessee,“ napísala.

Princ Harry. Foto: SITA/AP, Victoria Jones
princ Harry Princ Harry.

Ženích princ Harry

  • Mladší z dvoch synov princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany má 33 rokov. Je šiesty v poradí v nástupníctve na trón.
  • Po strednej škole si dal jeden rok prestávku od vzdelávania. Najprv pracoval na farme v Austrálii, potom v sirotinci v Lesothe. V mladosti sa nevyhol škandálom – objavili sa fotky, ako fajčil marihuanu a ako si na párty obliekol nacistickú uniformu. <info>V máji 2005 začal chodiť na Kráľovskú vojenskú akadémiu v Sandhurste, ktorú ukončil v hodnosti poručíka.
  • Na jar 2007 chcel ísť slúžiť do Iraku, s čím velenie britskej armády najprv súhlasilo, ale následne to zamietlo. Zdôvodnilo to tým, že by sa mohol stať jedným z hlavných terčov nepriateľských bojových skupín.
  • Podarilo sa mu však, aby ho v roku 2007 odvelili do Afganistanu. V tamojšej provincii Helmand pôsobil približne desať týždňov. Keď jeden austrálsky časopis odhalil, kde sa nachádza, armáda ho radšej z bezpečnostných dôvodov poslala do vlasti. Do Afganistanu sa ešte raz vrátil – slúžil tam od septembra 2012 do januára 2013.
Meghan Markle na zábere z 19. apríla 2018. Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Meghan Markle na zábere z 19. apríla 2018. Meghan Markle na zábere z 19. apríla 2018.

Nevesta Meghan Markleová

  • Dcéra Thomasa Marklea a Dorie Raglandovej má 36 rokov. Jej rodičia sa rozviedli, keď bola ešte dievčatkom. Je zmiešaného pôvodu – matka je Afroameričanka, otec má holandský pôvod.
  • Vyštudovala divadelné umenie na Severozápadnej univerzite v americkom štáte Illinois.
  • V septembri 2011 sa vydala za filmového producenta Trevora Engelsona, s ktorým dovtedy žila sedem rokov. Lenže už o necelé dva roky sa ich manželstvo rozpadlo.
  • Majetok Markleovej sa odhaduje v prepočte takmer na päť miliónov eur. Jej príjmy pochádzajú nielen z herectva. Peňažne získala aj vďaka tomu, že založila a robila šéfredaktorku webovej stránky, ktorá sa venovala životnému štýlu.
  • Angažovala sa v medzinárodnej charite v službách viacerých organizácií. Vycestovala napríklad do Rwandy, kde sa zapojila do kampane za čistú pitnú vodu a navštívila Indiu, aby upozorňovala na práva žien.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Meghan Markle #svadba princa Harryho