Francúzske sliepky majú domov dôchodcov

Slnko, čerstvá tráva a potravy, čo hrdlo ráči: prvý "domov dôchodcov" pre nosnice s rozlohou 16 hektárov na jednej francúzskej farme práve prijal 600 nových prírastkov.

23.05.2018 12:00
debata
Sliepky môžu znášať vajcia po celý svoj život,... Foto: SHUTTERSTOCK
sliepka, sliepky, hydina Sliepky môžu znášať vajcia po celý svoj život, ale keď zostarnú, sú trochu menej produktívne.

Ide o majetok jednej firmy, ktorá chce zachrániť sliepky pred smrťou a produkovať vajcia iným spôsobom, píše agentúra AFP. „Vajcia, ktoré sliepku nezabíjajú,“ taký je slogan, ktorý si zvolila spoločnosť Poulehouse, sídliaca blízko Limoges. „Keď som sa stal vegetariánom, začal som sa zaujímať o vajcia, zdroj živočíšnych proteínov získavaný bez utrpenia živého tvora. Zistil som, že väčšinu sliepok vrátane tých z biochovov posielajú na bitúnok už v 18 mesiacoch, hoci by mohli žiť oveľa dlhšie,“ vysvetľuje Fabien Sauleman, spoluzakladateľ fir­my.

„Sliepky môžu znášať vajcia po celý svoj život, ale keď zostarnú, sú trochu menej produktívne,“ zdôrazňuje jeho spoločníčka, inžinierka agronómka Elodie Pellegrainová. Tak vznikla myšlienka „dôchodkového systému“ pre sliepky. „Ide nám o to, aby ľudia boli ochotní zaplatiť viac za eticky vyprodukované vajcia, ktorých pôvod budú poznať, ale aj o to, aby chovatelia boli náležite odmenení a sliepky neboli zabíjané,“ uvádza generálny riaditeľ Sébastien Neusch.

Koncepcia sa podobá dôchodkovému systému: aktívne sliepky produkujú, aby zaplatili penziu svojich starších kolegýň. Partneri Poulehouse, majitelia biochovov sa zaviazali, že ich sliepky nebudú podrobené zlému zaobchádzaniu a ich vajcia sa budú predávať pod značkou Poulehouse. Na farmu sliepky odovzdávajú, keď dosiahnu vek 18 mesiacov. Výmenou za to dostávajú za vajce o niečo viac. Vajcia Poulehouse sa predávajú za jedno euro, teda dvojnásobok ceny klasického biovajcia. Tým je financovaný nielen chov sliepok dôchodkýň, ale aj výskum a vývoj podniku. „Naším cieľom je to, aby biopoľnohospodári tento model prijali za svoj a ponechávali si staré sliepky, pretože sme dokázali, že za cenu etického vajca, ktoré ponúkame, model funguje,“ hovorí Fabien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #farmári