Olympiáda ľudských práv: Extrémizmus nie je len slovo

Často je ako trpená Popoluška. Téma ľudských práv, ktorú majú školy nejakým spôsobom zapracovať do svojich osnov.

24.05.2018 06:02
debata (4)
Foto: Ivan Drábek, Pravda
grafiti

Teda otázky, ktoré sa týkajú demokracie, právneho štátu, slobody a zodpovednosti, tolerancie a rešpektu, schopnosti vnímať problémy menšín, rodovej rovnosti a práv žien, ale aj ďalších oblastí, ktoré prináša vývoj spoločnosti. Na školách na to nie je veľa času a niekde chýba aj chuť. Prípadne učitelia, pre ktorých to nie sú len trpené témy.

To, že sa treba venovať aj témam demokracie a ľudských práv, si však veľmi neosvojila ani politická elita. „Dôsledkom toho je nedostatok tolerancie či zmyslu pre pochopenie práv menšín. To sú priame dôsledky toho, že ľudské práva sa neberú vážne,“ upozornila predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Horná.

Olympiáda ľudských práv, ktorej hlavným mediálnym partnerom je denník Pravda, oslávila tento rok už 20 rokov. Každoročne sa na súťaži zúčastňuje približne 4 500 – 4 800 stredoš­kolákov. Z nich sa v celoslovenskom finále stretlo 64 študentov, ktorí riešili modelové prípady, ale tiež obhajovali svoje úvahy na jednu zo štyroch tém. Tento ročník bol podľa spoluorganizátora súťaže Kálmána Petőcza mimoriadny aj tým, že študenti boli veľmi dobre pripravení. „Aj keď na školách nie je celkom pokrytá téma ľudských práv a demokracie, deti sa v nej orientujú. Buď je to ich samoštúdiom, alebo majú učiteľa či učiteľku, ktorí sa im venujú,“ povedal.

Denník Pravda udelil tri ceny za najlepšie práce na tému: „Ktoré ľudské práva sú najviac ohrozené extrémizmom? Poraďte verejnej ochrankyni práv, ako môže prispieť k ich účinnej ochrane.“ Výber nebol ľahký. Viacerí študenti vo svojich prácach upozornili na vlastné skúsenosti s extrémizmom, hľadali odpovede, ako reagovať na nenávistné prejavy na internete, ale aj na zavádzanie a podsúvané klamstvá. Mnohí vnímajú prejavy netolerancie v každodennom živote a to aké nebezpečné je ich rozšírenie v spoločnosti. Extrémizmus pre nich nie je len slovo či definícia.

Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Adriána Pešková z Gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline. Druhú cenu – knihy a darčekové predmety – si prevzala Ema Šlesárová, študentka Strednej zdravotníckej školy v Trnave, a tretie miesto patrí Branislavovi Števonkovi z Gymnázia sv. Vincenta de Paul v Leviciach. Všetci traja ocenení sú zároveň pozvaní na návštevu redakcie.

Ich práce si môžete prečítať aj na webe Pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Olympiáda ľudských práv